Ви є тут

PEROXIDATION PROCESSES IN THE RABBIT ORGANISM DURING POSTNATAL ONTOGENESIS

Однією з актуальних проблем біохімії є адаптація організму тварин до умов навколишнього середовища та формування адаптивної реакції на негативний вплив виробничих стрес-чинників. Серед таких адаптивних механізмів, для кролів в умовах інтенсивного ведення кролівництва, є розвиток оксидативного стресу, що спричинює накопичення в організмі активних форм Оксигену та, унаслідок цього, розвиток вільнорадикальної патології. Важливе значення у механізмі адаптації організму належить ліпідам, оскільки вони є структурним компонентом клітинних мембран та виконують функцію енергетичних і сигнальних систем у клітинах. Пероксидне окиснення ліпідів – компенсаторна реакція, що забезпечує функціонування організму за зміни середовища існування. Досліджено вміст загальних ліпідів та продуктів їх пероксидного окиснення, а також активність ензимів системи антиоксидантного захисту в організмі кролів від народження до 90-добового віку. Установлено, що в тканинах мозку вміст загальних ліпідів зростає упродовж усього періоду постнатального онтогенезу, що зумовлено особливостями функціональної та метаболічної активності клітин головного мозку. Уміст загальних ліпідів пов᾽язаний з процесами пероксидного окиснення ліпідів та активністю ензимів антиоксидантного захисту. Зростання концентрації продуктів пероксидного окиснення супроводжується зниженням умісту загальних ліпідів у тканинах серця кролів. Під час дослідження відмічено зменшення вмісту ТБК-активних продуктів у тканинах мозку кролів від народження до 90-добового віку. Крім того, встановлено помірний (r=0,66) кореляційний зв᾽язок між умістом дієнових кон᾽югатів та гідропероксидів ліпідів, а також обернений значний (r=-0,77) між вмістом дієнових кон᾽югатів та ТБК-активних продуктів. У серці кролів відмічено обернений помірний (r=-0,62) кореляційний зв᾽язок між вмістом дієнових кон᾽югатів та гідропероксидів ліпідів.

Ключові слова: кролі, розвиток, пероксидне окиснення ліпідів, мозок, серце, найдовший м᾽яз спини.

  1. Hilmutdino va, M.Sh., Cherno, V.S., Kosharnyi, V.V. (2018). Riven pervynnykh produktiv peroksydnoho okysnennia lipidiv za umov riznomanitnoi funktsionalnoi aktyvnosti skeletnykh miaziv v kombinatsii zi zminamy fotoperiodu [The level of primary products of lipid peroxidation under various functional activity of the skeletal muscle in combination with changes in the photoperiod]. Svit medytsyny ta biolohii [The world of medicine and biology]. no. 3, pp. 215–218. Available at:https://doi.org/10.26724/2079-8334-2018-3-65- 215-218
  2. Kolesnikova , L.I., Darenskaya, M.A., Rashidova, M.A., Sholokhov, I., Grebenkina, L.A., Vanteeva, O.A. (2016). Lipid Peroxidation State in Women of Reproductive Age with Acute Form of Viral Hepatitis. Bull. of the Russian Academy of Medical Sciences. Vol. 71 (1), pp. 11–15. Available at: https://doi.org/10.15690/vramn625
  3. Paienok, O.S ., Paienok, A.V., Pankiv, I.V., Kostiv, M.O. (2019). Zminy pokaznykiv peroksydatsii lipidiv ta antyoksydantnoi aktyvnosti u vahitnykh ta rodil iz dyfuznym toksychnym zobom [Winter indicators of peroxidation of lipid and antioxidant activity in children and children with toxic toxic goiter]. Svit medytsyny ta biolohii [Light Medicine and Biology]. no. 2 (68), pp. 85–91. Available at:https://doi.org/10.26724/2079-8334- 2019-2-68-85-91
  4. Polishchuk S. A., Chornozub T.V., Tsekhmistrenko S.I. (2011). Vmist TBK-aktyvnykh produktiv ta aktyvnist fermentiv antyoksydantnoi systemy u plazmi spermy knurivplidnykiv z pokaznykamy normalnoi i nyzkoi yakosti [The range of TAC-active products and the activity of antioxidant system enzymes in plasma sperm are normal and with indicators of normal and low viscosity]. Nauk. visn. vet. Med [Science News of Veterinary Medicine]. Bila Tserkva, Issue 8 (82), pp. 179–182. Available at:http://rep.btsau.edu.ua/ handle/BNAU/2145
  5. Sushko, O.O., Iskra, R.Ja., Pryjmych, V.I. (2018). Vplyv tsytratu khromu na antyoksydantnyi zakhyst u pechintsi shchuriv z eksperymentalno indukovanym diabetom [Eff ect of chromium citrate on antioxidant protection in liver of rats with experimentally induced diabetes]. Biolohiia tvaryn [Animal biology]. Vol. 20, no. 4, pp. 61–68.
  6. Tarnovska, A.V ., Heneha, A.B., Semochko, O.M., Yaremchuk, M.M. (2018). Peroksydne okysnenia lipidiv u zarodkakh viuna protiahom rannoho embriohenezu za vplyvu antybiotyku ftorkhinolonovoho riadu borotsynu [Lipid oxidation peroxide in henna embryos during early embryogenesis due to antibiotic fl uoroquinolone series borocin]. Molodyi vchenyi [Young scientist]. no. 9, pp. 290–293.
  7. Tyshchenko, L., Shtonda, O., Pylypchuk, O., Menchynska, A., Shakhvorostova, V. (2019). Ptashyni zhyry [Bird fat]. Osoblyvosti skladu ta kharakterystyky yikhnoi stiikosti do okyslennia [Features of the composition and characteristics of their resistance to oxidation]. Food Science and Technology. no. 13 (4). Available at:https://doi. org/10.15673/fst.v13i4.1569
  8. Usenko, S.O., Sh ostia, A.M., Slynko, V.H., Bondarenko, O.M., Bereznytskyi, V.I., Shaferivskyi, B.S., Chukhlib, Ye.V. (2019). Osoblyvosti perebihu protsesiv peroksydnoho okysnennia u svynok zalezhno vid fi ziolohichnoho stanu [Features of the course of the processes of peroxide oxidation in pigs depending on the physiological state]. Visnyk PDAA [PDAA Bulletin]. no. 2, pp. 92–97.
  9. Chernushkin, B. O., Slivinska, L.H., Vlizlo, V.V. (2016). Pokaznyky peroksydnoho okysnennia lipidiv u krovi vivtsematok, khvorykh na hepatodystrofi iu [Indicators of lipid peroxidation in the blood of ewes suff ering from hepatodystrophy]. Naukoyvi visnyk LNU VMBT im. S.Z. Hzhytskoho [Scientifi c Bulletin Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv]. no. 18, pp. 202–206. Available at: https://doi.org/10.15421/ nvlvet6641
  10. Аmaral, A.B., da S ilva, M.V., Caetano, da Silva., Lannes, S. (2018). Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors – a review. Food Sci. Technol, Campinas. Vol. 38, рр. 1–15. Available at:https://doi.org/10.1590/ fst.32518
  11. Dominguez-Perles, R. , Gil-Izquierdo, A., Ferreres, F., Medina, S. (2019). Update on oxidative stress and infl ammation in pregnant women, unborn children (nasciturus), and newborns - Nutritional and dietary eff ects. Free Radical Biology and Medicine. Vol. 142, pp. 38–51. Available at: https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2019.03.013.
  12. Duhig, K., Chappell, L.C., Shennan, A.H. 92016). Oxidative stress in pregnancy and reproduction. Obstetric Medicine. Vol. 9 (3), pp. 113–116. Available at: https://doi. org/10.1177/1753495x16648495.
  13. Jetty Chung-Yung, Lee. , Thierry, Durand. (2019). Lipid Peroxidation: Analysis and Applications in Biological Systems. Antioxidants Vol. 8, 40 p. Available at: https://doi. org/10.3390/antiox8020040
  14. Katerji, М., Filippova, M., Duerksen-Hughes, P. 2019. Approaches and Methods to Measure Oxidative Stress in Clinical Samples: Research Applications in the Cancer Field. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Vol. 2019, 29 p. Available at: https://doi.org/10.1155/2019/1279250
  15. Li, S., Tan, H.Y, Wang , N., Zhang, Z.J., Lao, L., Wong, C.W., Feng, Y. (2015). The Role of Oxidative Stress and Antioxidants in Liver Diseases. International Journal of Molecular Sciences. Vol. 16 (11), pp. 2608–2612. Available at: https://doi.org/10.3390/ijms161125942
  16. Romanova, L.A., Stal`na ya, I.D. (1977). Metod opredeleniya gidroperekisej lipidov s pomoshh`yu, tioczianata ammoniya [A method for determining lipid hydroperoxides using ammonium thiocinate]. Sovremenny`e metody` v biokhimii [Modern methods in biochemistry]. M.: Medicine, pp. 64–66.
  17. Su, L.J., Zhang, J.H., Gomez, H., Murugan, R., Hong, X., Xu, D., Jiang, F., Peng, Z.Y. (2019). Reactive Oxygen Species-Induced Lipid Peroxidation in Apoptosis, Autophagy, and Ferroptosis. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Vol. 2019, 13 p. Available at: https://doi. org/10.1155/2019/5080843
  18. Tsekhmistrenko, S., Rol, N., Fedorchenko, M. (2019). Peroxide oxidation processes and enzyme activity of the antioxidant system in the organism of rabbits of the New Zealand breed. Biologija. 65, pp. 12–19. Available at: https:// doi.org/10.6001/biologija.v65i1.3982
  19. Tsekhmistrenko, S.I., Bit yutskyy, V.S., Tsekhmistrenko, O.S., Polishchuk, V.M., Polishchuk, S.A., Ponomarenko, N.V., Melnychenko, Y.O., Spivak, M.Y. (2018). Enzyme-like activity of nanomaterials. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 9(3), pp. 469–476. Available at: https://doi.org/10.15421/021870.
  20. Vlizlo, V.V., Fedoruk, R.S ., Ratych, I.B. (2012). Laboratorni metody doslidzhen u biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarnii medytsyni [Laboratory research methods in biology, livestock and veterinary medicine]. Lviv, 762 p.
  21. Stal`naya, I.D. (1997). Metod opredeleniya dienovoj kon`yugaczii nenasy`shheny`kh vy`sshikh zhirny`kh kislot [Method for the determination of diene conjugation of unsaturated higher fatty acids]. Sovremenny`e metody` v biokhimii [Modern methods in biochemistry]. M.: Medicine, pp. 63–64.
ДолученняРозмір
PDF icon rolvovkogon_1_2020.pdf1.52 МБ