Ви є тут
PEROXIDATION PROCESSES IN THE RABBIT ORGANISM DURING POSTNATAL ONTOGENESIS
Однією з актуальних проблем біохімії є адаптація організму тварин до умов навколишнього середовища та формування адаптивної реакції на негативний вплив виробничих стрес-чинників. Серед таких адаптивних механізмів, для кролів в умовах інтенсивного ведення кролівництва, є розвиток оксидативного стресу, що спричинює накопичення в організмі активних форм Оксигену та, унаслідок цього, розвиток вільнорадикальної патології. Важливе значення у механізмі адаптації організму належить ліпідам, оскільки вони є структурним компонентом клітинних мембран та виконують функцію енергетичних і сигнальних систем у клітинах. Пероксидне окиснення ліпідів – компенсаторна реакція, що забезпечує функціонування організму за зміни середовища існування. Досліджено вміст загальних ліпідів та продуктів їх пероксидного окиснення, а також активність ензимів системи антиоксидантного захисту в організмі кролів від народження до 90-добового віку. Установлено, що в тканинах мозку вміст загальних ліпідів зростає упродовж усього періоду постнатального онтогенезу, що зумовлено особливостями функціональної та метаболічної активності клітин головного мозку. Уміст загальних ліпідів пов᾽язаний з процесами пероксидного окиснення ліпідів та активністю ензимів антиоксидантного захисту. Зростання концентрації продуктів пероксидного окиснення супроводжується зниженням умісту загальних ліпідів у тканинах серця кролів. Під час дослідження відмічено зменшення вмісту ТБК-активних продуктів у тканинах мозку кролів від народження до 90-добового віку. Крім того, встановлено помірний (r=0,66) кореляційний зв᾽язок між умістом дієнових кон᾽югатів та гідропероксидів ліпідів, а також обернений значний (r=-0,77) між вмістом дієнових кон᾽югатів та ТБК-активних продуктів. У серці кролів відмічено обернений помірний (r=-0,62) кореляційний зв᾽язок між вмістом дієнових кон᾽югатів та гідропероксидів ліпідів.
Ключові слова: кролі, розвиток, пероксидне окиснення ліпідів, мозок, серце, найдовший м᾽яз спини.
- Hilmutdino va, M.Sh., Cherno, V.S., Kosharnyi, V.V. (2018). Riven pervynnykh produktiv peroksydnoho okysnennia lipidiv za umov riznomanitnoi funktsionalnoi aktyvnosti skeletnykh miaziv v kombinatsii zi zminamy fotoperiodu [The level of primary products of lipid peroxidation under various functional activity of the skeletal muscle in combination with changes in the photoperiod]. Svit medytsyny ta biolohii [The world of medicine and biology]. no. 3, pp. 215–218. Available at:https://doi.org/10.26724/2079-8334-2018-3-65- 215-218
- Kolesnikova , L.I., Darenskaya, M.A., Rashidova, M.A., Sholokhov, I., Grebenkina, L.A., Vanteeva, O.A. (2016). Lipid Peroxidation State in Women of Reproductive Age with Acute Form of Viral Hepatitis. Bull. of the Russian Academy of Medical Sciences. Vol. 71 (1), pp. 11–15. Available at: https://doi.org/10.15690/vramn625
- Paienok, O.S ., Paienok, A.V., Pankiv, I.V., Kostiv, M.O. (2019). Zminy pokaznykiv peroksydatsii lipidiv ta antyoksydantnoi aktyvnosti u vahitnykh ta rodil iz dyfuznym toksychnym zobom [Winter indicators of peroxidation of lipid and antioxidant activity in children and children with toxic toxic goiter]. Svit medytsyny ta biolohii [Light Medicine and Biology]. no. 2 (68), pp. 85–91. Available at:https://doi.org/10.26724/2079-8334- 2019-2-68-85-91
- Polishchuk S. A., Chornozub T.V., Tsekhmistrenko S.I. (2011). Vmist TBK-aktyvnykh produktiv ta aktyvnist fermentiv antyoksydantnoi systemy u plazmi spermy knurivplidnykiv z pokaznykamy normalnoi i nyzkoi yakosti [The range of TAC-active products and the activity of antioxidant system enzymes in plasma sperm are normal and with indicators of normal and low viscosity]. Nauk. visn. vet. Med [Science News of Veterinary Medicine]. Bila Tserkva, Issue 8 (82), pp. 179–182. Available at:http://rep.btsau.edu.ua/ handle/BNAU/2145
- Sushko, O.O., Iskra, R.Ja., Pryjmych, V.I. (2018). Vplyv tsytratu khromu na antyoksydantnyi zakhyst u pechintsi shchuriv z eksperymentalno indukovanym diabetom [Eff ect of chromium citrate on antioxidant protection in liver of rats with experimentally induced diabetes]. Biolohiia tvaryn [Animal biology]. Vol. 20, no. 4, pp. 61–68.
- Tarnovska, A.V ., Heneha, A.B., Semochko, O.M., Yaremchuk, M.M. (2018). Peroksydne okysnenia lipidiv u zarodkakh viuna protiahom rannoho embriohenezu za vplyvu antybiotyku ftorkhinolonovoho riadu borotsynu [Lipid oxidation peroxide in henna embryos during early embryogenesis due to antibiotic fl uoroquinolone series borocin]. Molodyi vchenyi [Young scientist]. no. 9, pp. 290–293.
- Tyshchenko, L., Shtonda, O., Pylypchuk, O., Menchynska, A., Shakhvorostova, V. (2019). Ptashyni zhyry [Bird fat]. Osoblyvosti skladu ta kharakterystyky yikhnoi stiikosti do okyslennia [Features of the composition and characteristics of their resistance to oxidation]. Food Science and Technology. no. 13 (4). Available at:https://doi. org/10.15673/fst.v13i4.1569
- Usenko, S.O., Sh ostia, A.M., Slynko, V.H., Bondarenko, O.M., Bereznytskyi, V.I., Shaferivskyi, B.S., Chukhlib, Ye.V. (2019). Osoblyvosti perebihu protsesiv peroksydnoho okysnennia u svynok zalezhno vid fi ziolohichnoho stanu [Features of the course of the processes of peroxide oxidation in pigs depending on the physiological state]. Visnyk PDAA [PDAA Bulletin]. no. 2, pp. 92–97.
- Chernushkin, B. O., Slivinska, L.H., Vlizlo, V.V. (2016). Pokaznyky peroksydnoho okysnennia lipidiv u krovi vivtsematok, khvorykh na hepatodystrofi iu [Indicators of lipid peroxidation in the blood of ewes suff ering from hepatodystrophy]. Naukoyvi visnyk LNU VMBT im. S.Z. Hzhytskoho [Scientifi c Bulletin Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv]. no. 18, pp. 202–206. Available at: https://doi.org/10.15421/ nvlvet6641
- Аmaral, A.B., da S ilva, M.V., Caetano, da Silva., Lannes, S. (2018). Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors – a review. Food Sci. Technol, Campinas. Vol. 38, рр. 1–15. Available at:https://doi.org/10.1590/ fst.32518
- Dominguez-Perles, R. , Gil-Izquierdo, A., Ferreres, F., Medina, S. (2019). Update on oxidative stress and infl ammation in pregnant women, unborn children (nasciturus), and newborns - Nutritional and dietary eff ects. Free Radical Biology and Medicine. Vol. 142, pp. 38–51. Available at: https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2019.03.013.
- Duhig, K., Chappell, L.C., Shennan, A.H. 92016). Oxidative stress in pregnancy and reproduction. Obstetric Medicine. Vol. 9 (3), pp. 113–116. Available at: https://doi. org/10.1177/1753495x16648495.
- Jetty Chung-Yung, Lee. , Thierry, Durand. (2019). Lipid Peroxidation: Analysis and Applications in Biological Systems. Antioxidants Vol. 8, 40 p. Available at: https://doi. org/10.3390/antiox8020040
- Katerji, М., Filippova, M., Duerksen-Hughes, P. 2019. Approaches and Methods to Measure Oxidative Stress in Clinical Samples: Research Applications in the Cancer Field. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Vol. 2019, 29 p. Available at: https://doi.org/10.1155/2019/1279250
- Li, S., Tan, H.Y, Wang , N., Zhang, Z.J., Lao, L., Wong, C.W., Feng, Y. (2015). The Role of Oxidative Stress and Antioxidants in Liver Diseases. International Journal of Molecular Sciences. Vol. 16 (11), pp. 2608–2612. Available at: https://doi.org/10.3390/ijms161125942
- Romanova, L.A., Stal`na ya, I.D. (1977). Metod opredeleniya gidroperekisej lipidov s pomoshh`yu, tioczianata ammoniya [A method for determining lipid hydroperoxides using ammonium thiocinate]. Sovremenny`e metody` v biokhimii [Modern methods in biochemistry]. M.: Medicine, pp. 64–66.
- Su, L.J., Zhang, J.H., Gomez, H., Murugan, R., Hong, X., Xu, D., Jiang, F., Peng, Z.Y. (2019). Reactive Oxygen Species-Induced Lipid Peroxidation in Apoptosis, Autophagy, and Ferroptosis. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Vol. 2019, 13 p. Available at: https://doi. org/10.1155/2019/5080843
- Tsekhmistrenko, S., Rol, N., Fedorchenko, M. (2019). Peroxide oxidation processes and enzyme activity of the antioxidant system in the organism of rabbits of the New Zealand breed. Biologija. 65, pp. 12–19. Available at: https:// doi.org/10.6001/biologija.v65i1.3982
- Tsekhmistrenko, S.I., Bit yutskyy, V.S., Tsekhmistrenko, O.S., Polishchuk, V.M., Polishchuk, S.A., Ponomarenko, N.V., Melnychenko, Y.O., Spivak, M.Y. (2018). Enzyme-like activity of nanomaterials. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 9(3), pp. 469–476. Available at: https://doi.org/10.15421/021870.
- Vlizlo, V.V., Fedoruk, R.S ., Ratych, I.B. (2012). Laboratorni metody doslidzhen u biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarnii medytsyni [Laboratory research methods in biology, livestock and veterinary medicine]. Lviv, 762 p.
- Stal`naya, I.D. (1997). Metod opredeleniya dienovoj kon`yugaczii nenasy`shheny`kh vy`sshikh zhirny`kh kislot [Method for the determination of diene conjugation of unsaturated higher fatty acids]. Sovremenny`e metody` v biokhimii [Modern methods in biochemistry]. M.: Medicine, pp. 63–64.
Долучення | Розмір |
---|---|
rolvovkogon_1_2020.pdf | 1.52 МБ |