Ви є тут
Вплив конструктивних особливостей корівників на формування мікроклімату та якісні показники молока
Досліджено стан мікроклімату легкокаркасного та реконструйованого корівника та доїльного залу за безприв’язно-боксового способу утримання дійного стада у весняний період та вивчено вплив різних умов та параметрів мікроклімату на якісні показники молока. Встановлено, що температурний режим у реконструйованому корівнику з примусовим доїнням у залі на установці Ялинка становив у середньому 14,27±2,105 °С, тимчасом у доїльному залі температура була дещо вищою – 16,38±1,335 °С. У легкокаркасному корівнику температура становила 12,24±1,380 °С, а у зоні доїння корів на роботизованій установці – майже без відхилення 12,14±1,715 °С. Реконструйований корівник забезпечує комфортніший температурний режим для корів порівняно з легкокаркасним. Вологість і швидкість руху повітря в порівнюваних приміщеннях перебувала в межах гігієнічних норм. Мікробіологічні показники бактеріальної забрудненості повітря в обох приміщеннях відповідають гігієнічним нормам, однак у реконструйованому корівнику кількість колонієутворювальних одиниць в 1 м3 була вищою. Найбільша кількість КУО в 1 м3 зафіксовано в повітрі доїльного залу, де розміщено установку УДЕ-8 «Ялинка». Це зумовлено недостатньою вентиляцією, підвищеною вологістю та температурою, розповсюдженням повітрям дрібних крапель з вимені корів, інших поверхонь тіла тварини, устаткуванням і огороджувальними конструкціями, під час миття доїльного залу, за використання води під напором. У ТДВ «Терезине» в легкокаркасному корівнику за вільного доїння на роботизованій установці кислотність молока становила 16,4±0,64 °Т; ступінь чистоти за еталоном відповідав першій групі, температура через 30 хв після доїння становила 4,2±0,57 °С; мікробне забруднення молока було в середньому 233,4±8,64 тис. КУО/см3; титр БГКП дорівнював приблизно одиниці; кількість соматичних клітин становила 376,9±29 тис./см3, що загалом відповідало вищому гатунку згідно з ДСТУ 3662:2018. Під час доїння на установці УДЕ-8 «Ялинка» кислотність отриманого молока становила 18,6±0,42 °Т; ступінь чистоти за еталоном відповідав першій групі, температура через 30 хв після доїння становила 5,8±0,71 °С; мікробне забруднення молока було в середньому 292,3±12,3 тис. КУО/см3; титр БГКП дорівнював приблизно одиниці; кількість соматичних клітин становила 465,7±19 тис./см3, що загалом відповідало першому гатунку згідн з ДСТУ 3662:2018. Отже, утримання дійного стада як у легкокаркасному, так і в реконструйованому приміщенні дає змогу сформувати комфортні санітарно-гігієнічні умови утримання. Збільшення показника мікробного забруднення молока, отриманого від корів у доїльному залі на установці УДЕ-8 «Ялинка», спричинено недостатньою роботою системи вентиляції доїльного приміщення та неправильним виконанням окремих елементів підготовки тварин до доїння.
Ключові слова: легкокаркасний корівник, реконструйований корівник, доїльний зал, мікроклімат, якість молока.
- Власенко В. В. Якість та безпека молока в України та ЄС і сучасний стан і перспекти вирозвитку. Ефективне тваринництво. 2006. № 3. С. 32–34.
- ДСТУ 8553:2015. Молоко-сировина та вершки-сировина. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2016. 10 с.
- Луценко М. М., Галай О. Ю. Ресурсозберігаючі технології виробництва молока з використанням легкозбірних приміщень та високопродуктивних доїльних установок. Науковий вісник Львівського нац. університету ім. С. З. Гжицького, 2018. Т. 20. № 84. С. 166–170.
- Гришко В.А., Балацький Ю.О. Санітарно-гігієнічний стан параметрів мікроклімату приміщень легкокаркасного та реконструйованого корівників у весняний період за безприв’язнобоксового утримання дійного стада. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2021. № 1. С. 65–73.
- Луценко М. М., Галай О. Ю. Створення комфортних умов утримання високопродуктивних корів в інноваційних технологіях. Збірник наукових праць УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. 2017. Вип. 21 (35). С. 313–319.
- Вплив доїльних установок різних типів на якість і безпечність сирого молока / А. Г. Вовкогон та ін. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Біла Церква, 155 2019. С. 118–125.
- Ґатунок молока “Екстра” – крок до європейських вимог. Молочна промисловість. 2008. № 1 (44). С. 28–31.
- Меньшакова Л. А. Сучасні методи визначення мікроорганізмів та їх метаболітів у харчових продуктах. Біотехнології та біоінженерія. МНАУ, 2021. 31 с.
- Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва /Якубчак О. М. та ін. К.: ТОВ «Біопром». 2005. 799 с.
- Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієнічної практики / М. П. Остапюк та ін. Національний вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. 2010. Т. 12. № 3. ч. 4. С. 243–248.
- Iaremchuk A. S. Perfection of elements of technology of milk production and climate control on farms of smallcapacity. Wschodnio europejskie Czasopismo Naukowe (East European Scientific Journal). 11 (51). 2019.
- Prevalence and Characterization of PVL-Positive Staphylococcus aureus Isolated from Raw Cow’s Milk/A. Sadat et al. Toxins. 2022. P. 14–97.
- Antimicrobial resistance profile of Staphylococcus aureus isolated from raw cow milk and freshfruit juice in Mekelle, Tigray, Ethiopia/H. Abraha et al. J. Vet. Med. Anim. Heath. 10 (4). 2017. P. 106–113.
- Antimicrobial Susceptibility of Staphylococcus aureus Isolated from Recreational Waters and BeachS and in Eastern Cape Province of South Africa/ O.E. Akanbi et al. Int. J. Environ. Res. Public Health. 14. 2017. P. 2–15.
- Prevalence of Staphylococcus aureus in raw milk and somedairy products in portsaid governorate/ Saly et al. Am. J. Zool. 1 (2). 2019. P. 40–46.
- Coagulase genepolymorphism, enterotoxigenecity, biofilm production, and antibiotic resistance in Staphylococcus aureus isolated from bovine rawmilk in North/V. Sharma et al. West India Ann. Clin. Microbiol. Antimicrob. 16 (1). 2017. 65 p.
- Prevalence of antibodies to Brucellaspecies in commercial rawbovine milk in South western/M. Kamwine et al. Uganda BMC Research Notes. 10 (1). 2017. P. 1–5.
- Beyond food safety: Socio-economic effects of training informal dairy vendors in Kenya/S. Alonso et al. Global Food Security. 2018. P. 86–92.
- Disinfectants for sanitary treatment of the skin of the elderoflacting cows. Scientific and Technical Bulletin оf State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder/V. P. Muzyka et al. Additives аnd Institute of Animal Biology. 22(1). P. 169–174.
- Effect of linear traits in dairy cows on herddisposal/A. P. Palii et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10 (3). P. 88–94.
Долучення | Розмір |
---|---|
gryshko_1_2022.pdf | 455.32 КБ |