Ви є тут

ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ У СІНАЖУВАННІ

Викладено теоретичні та експериментальні матеріали використання мікробних консервантів у технології заготівлі та зберігання люцернового сінажу. Охарактеризовано основні переваги консервантів та перспективи їх використання.

Досліджено інтенсивність процесів бродіння у сінажуванні люцерни із застосуванням мікробного препарату компанії „Піонер” (інокулянт 11Н50).

Встановлено, що мікробні консерванти запобігають розвитку гнилісних мікроорганізмів, плісняви та грибків і тим самим забезпечують збереження вихідних властивостей сировини.

Доведено, що використання бактеріальних заквасок є беззаперечно позитивним прийомом в технології заготівлі сінажу, який приводить до зменшення втрат сухої речовини у 1,1 та протеїну у 1,06 рази.

Ключові слова: сінаж, люцерна, бактеріальні закваски, консервант, технологія, поживна цінність.

1. Нові консерванти і технології кормів / [Кулик М.Ф., Петриченко В.Ф., Засуха Т.В. та ін.]. – Вінниця: ПП Видавництво “Тезис”, 2004. – 320 с.

2. Косолапов В.М. Применение биологических препаратов для приготовления объемистых кормов из высокопротеиновых бобовых трав / В.М. Косолапов, В.А. Бондарев, В.П. Клименко // Аграрная наука. – 2009. – № 6. – С. 14–17.

3. Суслова И.В. Использование консервантов различной природы при заготовке сенажа из вико-овсяной смеси / И.В. Суслова, Г.Г. Нефедов, В.М. Дуборезов // Кормопроизводство. – 2007. – № 6. – С. 30–32.

4. Порівняння механізму дії відомих і нових консервантів при заготівлі силосу, сінажу і вологого зернофуражу / М.Ф. Кулик, В.Ф. Петриченко, Ю.В. Обертюх [та ін.] // Корми і кормовиробництво. – 2004. – Вип. 54. – С. 128–136.

5. Кулик М.Ф. Експериментальне обґрунтування консервуючої дії консерванту «Туфосил» при заготівлі силосу з бобово-злакових трав і кукурудзи / М.Ф. Кулик, С.С. Тимчук // Корми і кормовиробництво. – 2005. – Вип. 55. – С. 160–172.

ДолученняРозмір
PDF icon chernyuk.pdf271.22 КБ