Ви є тут

Аналіз молочної продуктивності корів української бурої молочної породи різних генотипів за капа-казеїном

У стаді худоби української бурої молочної породи проведено дослідження, метою яких було вивчити вплив генотипу корів за капа-казеїном на показники їх молочної продуктивності. Проведено генотипування 29 голів великої рогатої худоби. Визначення поліморфізму гена капа-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця НАН за допомогою молекулярно-біологічного аналізу розпізнавання алелів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі. Алель А мав дещо більшу частоту – 0,517 порівняно з алелем В – 0,483 в локусі гена капа-казеїну, хоча різниця була статистично не значуща. Унаслідок частоти генотипів АА та ВВ були високими (38 та 34 % відповідно). Проведений генетико-статистичний аналіз виявив надлишок в капа-казеїновому локусі гомозиготних варіантів АА і ВВ та нестачу гетерозиготного АВ. Про достатній рівень консолідації в досліджуваній популяції великої рогатої худоби свідчить ступінь гомозиготності, яка становить 50,1 %. Число ефективно діючих алелів у локусі капа-казеїну корів української бурої молочної породи становить 1,99 за максимального значення рівня поліморфності, можливого за двоалельного локусу рівного 2. Негативний тест гетерозиготності (ТГ) свідчить про меншу частку фактичних гетерозигот щодо частки теоретичних гетерозигот. Причиною наявної генетичної структури стада української бурої молочної породи за локусом капа-казеїну стало використання плідників швіцької худоби, які здебільшого не були оцінені за генотипом гена капа-казеїну. Дослідження рівня молочної продуктивності корів різних генотипів за капа-казеїном за першу лактацію статистично значущої різниці не виявили. Водночас гетерозиготні (АВ) тварини поступалися гомозиготним (АА та ВВ) за величиною надою, а за якісними показниками перевагу мали тварини з генотипами АА та АВ. За вищу лактацію було встановлено статистично значущу різницю за величиною надою та кількістю молочного жиру. Гомозиготні тварини (АА та ВВ) переважали гетерозиготних (АВ) за величиною надою, відповідно на 1091 та 922 кг (p<0,05). Тварини з гетерозиготним АВ генотипом за середньою кількістю молочного жиру поступалися гомозиготними генотипами АА та ВВ тваринам (p<0,05). Невелика кількість дослідних тварин стала однією з причин неспівпадіння результатів досліджень з даними інших науковців.

Ключові слова: порода, надій, вміст жиру, вміст білка, капа-казеїн, генотип, алель

  1. Гааль Э., Медьеши Г., Верецкей. Л. Электрофорез в разделении биологических макромолекул. М.: Мир, 1982. 446 с.
  2. Шкурко Т. П., Іванов О. І., Іванов І. А., Оцінка молочної продуктивності первісток голштинської породи за геном капа-казеїну. Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. Дніпропетровська, 2017. № 3. С.56–59.
  3. Породные особенности аллельного профиля генов, контролирующих молочную продуктивность крупного рогатого скота/ М. И. Селионова и др. Агрозоотехника, 2019. № 2 (1). С. 1–12. Doi:https://doi.org/10.15838/ alt.2019.2.1.3
  4. Milk protein fractions strongly affect the patterns of coagulation, curd firming, and syneresis/ N. Amalfitano et al. J. Dairy Sci. 2018. Vol. 102. P. 2903–2917. Doi:https://doi. org/10.3168/jds.2018-15524
  5. Anggraenia A., Sumantrib C., Farajallahc A., Andreasd E. Kappa-Casein Genotypic Frequencies in Holstein-Friesian Dairy Ca le in West Java Province. Media Peternakan, 2010. Vol. 33 (2). Р. 61–67.
  6. Genetic polymorphism of the kappa-casein gene in Brazilian cattle/ A. Azevedo et al. Genetics and Molecular Research. 2008. Vol. 7 (3). P. 623–630.
  7. Bezdíček J. Allele and genotype frequencies of milkprotein kappa-casein (CSN3) in artifical insemination bulls of czech fleckvieh and holstein breed. Sborník mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v brně. 2007. Vol. 5. Р. 17–22.
  8. Bonfatti V., Chiarot G., Carnier P. Glycosylation of k-casein: Genetic and nongenetic variation and effects on rennet coagulation properties of milk. J. Dairy Sci. 2014. Vol. 97. Р. 1961–1969. Doi:https://doi.org/10.3168/jds.2013-7418
  9. Botaro B., Vinícius Y., Simões C. Effect of the kappa-casein gene polymorphism, breed and seasonality on physicochemical characteristics, composition and stability of bovine milk. Revista Brasileira de Zootecnia. 2009. Vol. 38 (12). P. 2447–2454. Doi:https://doi.org/10.1590/S1516- 35982009001200022
  10. Genetic polymorphism and association of kappacasein gene with milk production traits among Frieswal (HF × Sahiwal) cross breed of Indian origin/ R. Deb et al. Journal of Veterinary Research, Shiraz University IJVR. 2014. Vol. 15 (4). P. 406–408.
  11. DNA- based identification of novel bovine casein gene variants/ J. Gallinat et al. J. Dairy Sci. January. 2013. Vol. 96 (1). P. 699–709. Doi:https://doi.org/10.3168/jds.2012-5908
  12. Effects of breed and casein genetic variants on protein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein, and Danish Jersey cows/ F. Gustavsson et al. J. Dairy Sci. 2013. Vol. 97. P. 3866–3877.Doi:http://doi.org/10.3168/ jds.2013-7312
  13. Factors influencing chymosin-induced gelation of milk from individual dairy cows: Major effects of casein micelle size and calcium/ F. Gustavsson et al. International Dairy Journal. 2014. Vol. 39(1). Р. 201–208.
  14. Effects of milk protein variants on the protein composition of bovine milk/ J.M.L. Heck et al. Journal of Dairy Science. 2019. Vol. 92(3). P. 1192–1202. Doi:https:// doi.org/10.3168/jds.2008-1208
  15. Kaminski S., Figiel L. Kappa-casein genotyping of Polish Black-and-White Holstein-Friesian bulls by polymeraze chain reaction. Genetica Polonica. 1993. Vol. 34. P. 65–72.
  16. Klauzinska M., Siadkowska E., Grochowska R. Polymorphism of molecular-genetic systems in the Polish red cattle. Tsitol Genet. 2001.Vol. 35 (1). P. 58–60.
  17. Lateef Y. M., Hamad R. Effect of mutation site of k-casein gene on protein quantity, composition, and other milk constituents in Holstein cows. J. Pharm. Sci. 2019. Vol. 11(2). P. 398–401.
  18. Leveziel H., Metenier L., Mahe M. Identification of the two common alleles of the bovine k-casein locus by the RFLP technicue, using the enzyme Hind III. Genet. Sel. Evol. 1988. Vol. 20. 247 p.
  19. Frelich Joint effects of CSN3 and LGB genes on milk qulity and coagulation properties in Czech Fleckvieh/ J. Matějíček et al. Czech J. Anim. Sci. 2008. Vol. 53(6). P. 246–252.
  20. Association of HindIII-polymorphism in kappacasein gene with milk, fat and protein yield in holstein cattle/ M. Miluchová et al. Acta Biochimica Polonica. 2018. Vol. 65. No. 3. P. 403–407. Doi:https://doi.org/10.18388/ abp.2017_2313.
  21. Molee A., Poompramun C., Mernkrathoke Р. Effect of casein genes - beta-LGB, DGAT1, GH, and LHR - on milk production and milk composition traits in crossbred Holsteins. Genetics and Molecular Research. 2015. Vol. 14. № 1. Р. 2561–2571.
  22. Pinder S. J., Perry B. N., Skidmore C. J. Analysis of polymorphism in the bovine casein genes by use of polymerase chain reaction. Anim. Genet. 1991. Vol. 22. P. 11–20.
  23. Comparison of milk protein composition and rennet coagulation properties in native Swedish dairy cow breeds and high- yielding Swedish Red cows/ N. Poulsen et al. J. Dairy Sci. Vol. 100. P. 8722–8734. Doi:https://doi. org/10.3168/jds.2017-12920
  24. Sitkowska B., Neja W. Wiśniewska E. Relations between kappa-casein polymorphism (CSN3) and milk performance traits in heifer cows. Journal of Central European Agriculture. 2008. No. 4. Р. 641–644.
  25. Zambrano B., Cabrera E., Portilla S., Galindo R. Kappa casein genotypes and curd yield in Holstein cows. Rev Colomb Cienc Pecu. 2010. Vol. 23. Р. 422–428.
  26. Potential influence of κ-casein and β-lactoglobulin genes in genetic association studies of milk quality traits/ J. Zepeda-Batista et al. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2017. Vol. 30 (12). Р. 1684–1688. Doi:https://doi. оrg/10.5713/ajas.16.0481
ДолученняРозмір
PDF icon ladyka_1_2021.pdf561.02 КБ