Ви є тут
Антимікробний ефект етерних олій у складі їстівних плівок (огляд)
Глобалізація торгівлі харчовими продуктами, щораз вищий попит на мінімально оброблені, прості в приготуванні, готові для споживання харчові продукти, а також поширення централізованого перероблення продовольчої сировини створюють серйозні проблеми для харчової безпеки. Спалахи інфекційних захворювань аліментарного походження стимулюють пошук інноваційних способів підвищення безпеки і терміну придатності готових для споживання харчових продуктів. Не менш актуальною є проблема утилізації твердих побутових відходів, значну частку яких становить упаковка харчових продуктів, тому в останню декаду значно підвищився інтерес до їстівних плівок і упаковок. Етерні олії належать до природних антибактеріальних агентів, які можуть успішно використовуватись у їстівних плівках як заміна синтетичним сполукам. Численні дослідження довели, що антимікробні плівки і покриття з додаванням етерних олій ефективні для зниження рівня таких патогенних мікроорганізмів як Listeria monocytogenes, Salmonella Typhi, Staphilococcus aureus, Escherichia coli O157:H7 та ін. Етерні олії мають зареєстрований Європейською комісією і США статус GRAS (Generally Recognized as Safe – загальновизнані як безпечні). Вони містять широкий спектр вторинних метаболітів, які здатні пригнічувати або сповільнювати ріст бактерій, дріжджів і плісняви. Крім зовнішнього застосування на поверхні харчових систем, складники етерних олій можуть дифундувати в їжу для знешкодження цільових мікроорганізмів. У статті узагальнено поточну інформацію про джерела, властивості, обмеження та перспективи використання летких етерних олій та їх компонентів у складі їстівних плівок і упаковки для забезпечення безпеки харчових продуктів. Попри численні переваги, додавання цих сполук до складу їстівних плівок потребує додаткових досліджень, зокрема з визначення оптимальних інгібувальних концентрацій, механічних та функціональних властивостей плівок тощо.
Ключові слова: етерні олії, їстівні плівки, антибактеріальні добавки, біодеструкція, харчова безпека.
- Abdollahzadeh, E., Nematollahi, A., Hosseini, H. (2021). Composition of antimicrobial edible films and methods for assessing their antimicrobial activity: A review. Trends Food Sci. Technol. (110), pp. 291–303.
- Alotaibi, M.A., Tayel, A.A., Zidan, N.S., El Rabey, H.A. (2019). Bioactive coatings from nano-biopolymers/plant extract composites for complete protection from mycotoxigenic fungi in dates. J. Sci. Food Agric. 99, pp. 4338–4343.
- Ataei S., Azari, P., Hassan, A., Pingguan-Murphy, B., Yahya, R., Muhamad, F. (2020). Essential oils-loaded electrospun biopolymers: A future perspective for active food packaging. Adv. Polym. Technol. 2020, Article ID 9040535. DOI:10.1155/2020/9040535\
- Atarés, L., Chiralt, A. (2016). Essential oils as additives in biodegradable films and coatings for active food packaging. Trends Food Sci. Technol. (48), pp. 51–62.
- Barbiroli, A., Bonomi, F., Capretti, G., Iametti, S., Manzoni, M., Piergiovanni, L. (2012). Antimicrobial activity of lysozyme and lactoferrin incorporated in cellulosebased food packaging. Food Control. Vol. 26(2), pp. 387–392. DOI:10.1016/j.foodcont.2012.01.046.
- Bastarrachea, L., Dhawan, S., Sablani, S. (2011). Engineering properties of polymeric-based antimicrobial films for food packaging: A review. Food Eng. Rev. no. 3, pp. 79–93.
- Bizymis, A.P., Tzia, C. (2021). Edible films and coatings: Properties for the selection of the components, evolution through composites and nanomaterials, and safety issues. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2021. pp. 1–16.
- Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods. International Journal of Food Microbiology. Vol. 94, pp. 223– 253.
- Cardoso, L.G., Pereira Santos, J.C., Camilloto, G.P., Miranda, A., Druzian, L.J.I., Guimaraes, A.G. (2017). Development of active films poly (butylene adipate co-terephthalate)–PBAT incorporated with oregano essential oil and application in fish fillet preservation. Ind. Crops Prod. (108), pp. 388–397.
- Chawla, R., Sivakumar, S., Kaur, H. (2021). Antimicrobial edible films in food packaging: Current scenario and recent nanotechnological advancementsa review. Carbohydrate Polymer Technologies and Applications. (2). DOI:10.1016/j.carpta.2020.100024
- Chen, H., Wang, J., Cheng, Y., Wang, C., Liu, H., Bian, H. (2019). Application of protein-based films and coatings for food packaging: a review. Polymers. Vol. 11(12), 2039 p. DOI:10.3390/polym11122039
- Du, W.X., Avena-Bustillos, R.J., Hua, S.S.T., McHugh, T.H. (2011). Antimicrobial volatile essential oils in edible films for food safety. In. Science against microbial pathogens: communicating current research and technological advances. Ed. A. Méndez-Vilas. pp. 1124‒1134.
- Dutta, P. K., Tripathi, S., Mehrotra, G. K., Dutta, J. (2009). Perspectives for chitosan based antimicrobial films in food applications. Food Chem. Vol. 114(4), pp. 1173–1182. DOI:10.1016/j.foodchem.2008.11.047.
- Friedman, M., Henika, P.R., Mandrell, R.E. (2002). Bactericidal activities of plant essential oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, and Salmonella enterica. Journal of Food Protection. Vol. 65, pp. 1545‒1560.
- Future Markets Insights. Food Coating Ingredients Market: Global Industry Analysis and Opportu nity Assessment 2015–2025. Available at:http://www.futuremarketinsights.com/reports/food-coatingingredients-market/
- Gan, I., Chow, W. S. (2018). Antimicrobial poly (lactic acid)/cellulose bionanocomposite for food packaging application: A review. Food Packag. Shelf Life. Vol. 17, pp. 150–161. DOI:10.1016/j.fpsl.2018.06.012
- Guillard, V., Gaucel, S., Fornaciari, C., Angellier-Coussy, H., Buche, P., Gontard, N. (2018). The next generation of sustainable food packaging to preserve our environment in a circular economy context. Front. Nutr. (5), 121 p.
- Hyldgaard, M., Mygind, T., Meyer, R. L. (2012). Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix component. Frontiers in microbiology. (3), Article 12. 24 p. DOI:10.3389/fmicb.2012.00012
- Ibarra, V. G., Sendón, R., de Quirós, A. R. B. (2016). Antimicrobial food packaging based on biodegradable materials. In J. Barros-Velázquez (Ed.), Antimicrobial food packaging. San diego, CA: Academic Press, pp. 363–384. DOI:10.1016/B978-0-12-800723-5.00029-2.
- Joshi, K., Sparks, P., Friedman, M., Olsen, C., McHugh, T., Ravishankar, S. (2021). Effect of Antimicrobial Edible Films on the Sensory and Physical Properties of Organic Spinach in Salad Bags. Nutr. Food Sci. (12), pp. 176–193.
- Khaneghah, A. M., Hashemi, S. M. B., Limbo, S. (2018). Antimicrobial agents and packaging systems in antimicrobial active food packaging: an overview ofapproaches and interactions. Food Bioprod. Process. (111), pp. 1–19. DOI:10.1016/j.fbp.2018.05.001
- LaLonde, T., Bowser, T., Jadeja, R. (2019). Essential Oils as Antimicrobials. Madridge J. Food Technol. Vol. 4, pp. 163–169.
- Nair, M.S., Tomar, M., Punia, S., Kukula-Koch, W., Kumar, M. (2020). Enhancing the functionality of chitosan and alginate-based active edible coatings/films for the preservation of fruits and vegetables: A review. Int. J. Biol. Macromol. (164), pp. 304–332.
- Nazzaro, F., Fratianni, F., De Martino, L, Coppola, R., Іncenzo De Feo, V. (2013). Effect of Essential Oils on Pathogenic Bacteria. Pharmaceuticals. Vol. 6, pp.1451‒1474. DOI:10.3390/ph6121451.
- Ncube, L.K., Ude, A.U., Ogunmuyiw, E.N., Zulkifli, R., Beas, I.N. (2021). An Overview of Plastic Waste Generation and Management in Food Packaging Industries. Recycling. (6), 12 p.
- Nile, S.H., Baskar, V., Selvaraj, D., Nile, A., Xiao, J., Kai, G. (2020). Nanotechnologies in food science: Applications, recent trends, and future perspectives. Nano-Micro Lett. 12 (1), 45 p. DOI:10.1007/s40820-020-0383-9
- Pereda, M., Marcovich, N. E., Ansorena, M. R. (2019). Nanotechnology in food packaging applications: Barrier materials, antimicrobial agents, sensors, and safety assessment. In L. Martínez, O. Kharissova, B. Kharisov (Eds.), Handbook of ecomaterials. pp. 1–22. Cham: Springer. DOI:10.1007/978-3-319-68255-6_30.
- Punia, S., Chaudhary, V., Thakur, N., Kajla, P., Kumar, M., Trif, M. (2021). Natural Antimicrobials as Additives for Edible Food Packaging Applications: A Review. Foods. Vol. 10, 2282 p. DOI:10.3390/foods10102282
- Ribeiro, A.M., Estevinho, B.N., Rocha, F. (2021). Preparation and incorporation of functional ingredients in edible films and coatings. Food Bioproc. Technol. Vol. 14, pp. 209–231.
- Rocha, M., Ferreira, F. A., Souza, M. M., Prentice, C. (2013). Antimicrobial films: a review. In. Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education. Ed. A. Méndez-Vilas. pp. 23‒31.
- Socaciu, M.I., Fogarasi, M., Semeniuc, C.A., Socaci, S.A., Rotar, M.A., Muresan, V., Pop, O.L., Vodnar, D.C. (2020). Formulation and Characterization of Antimicrobial Edible Films Based on Whey Protein Isolate and Tarragon Essential Oil. Polymers. Vol. 12, 1748 p.
- Sofi, S. A., Singh, J., Rafiq, S., Ashraf, U., Dar, B. N., Nayik, G. A. (2018). A comprehensive review on antimicrobial packaging and its use in food packaging. Curr. Nutr. Food Sci. Vol. 14(4), pp. 305–312. DOI:10.2174/1573401313666170609095732
- Swamy, M.K., Akhtar, M.S., Sinniah, U.R. (2016). Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 21 p. DOI:10.1155/2016/3012462
- Valdés, A., Ramos, M., Beltrán, A., Jiménez, A. Garrigós, M.C. (2017). State of the Art of Antimicrobial Edible Coatings for Food Packaging Applications. Coatings Vol. 7(56), 23 p. DOI:10.3390/coatings7040056
- Vila-Lopez, N., Küster-Boluda, I. (2020). A Bibliometric analysis on packaging research: Towards sustainable and healthy packages. Br. Food J. Vol. 123, pp. 684–701.
- Zhong, Y., Godwin, P., Jin, Y., Xiao, H. (2020). Biodegradable polymers and greenbased antimicrobial packaging materials: a mini-review. Adv. Ind. Eng. Polym. Res. Vol. 3(1), pp. 27–35. DOI:10.1016/j.aiepr.2019.11.002
Долучення | Розмір |
---|---|
dyman_1_2022.pdf | 502.22 КБ |