Ви є тут

АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ СКЕЛЕТНИХ М’ЯЗІВ ГУСЕЙ У ПЕРЕДЗАБІЙНОМУ ПЕРІОДІ

Одним із напрямків  підвищення ефективності гусівництва є науково обґрунтоване застосування  біогенних домішок спрямованої дії, у тому числі антиоксидантних. З’ясовано особливості впливу показників прооксидантно-антиоксидантної рівноваги на антиоксидантну активність скелетних м’язів гусей у передзабійному періоді (з 35-ої до 63-ої доби). Зазначений проміжок онтогенезу гусей включає фізіологічну напругу в організмі птиці (з 42-ої до 56-ої доби), зумовлену формуванням ювенального пір’я. Перша половина досліду характеризувалася підвищенням вмісту ТБК-активних продуктів і зниженням коефіцієнта антиоксидантної активності на 41,8 %. Супероксиддисмутазна активність у часі мала тенденцію до зниження, а каталазна – до зростання. Упродовж досліду у скелетних м’язах достовірно зменшився вміст вітаміну А і β-каротину. Найбільш стабільним рівнем характеризувався вміст вітаміну Е (ν =10,4 %). За допомогою кореляційного і кластерного аналізів з’ясовано вплив досліджених показників прооксидантно-антиоксидантної рівноваги скелетних м’язів гусей на їх антиоксидантну активність. За γ ≤ 0,10 досліджені показники утворюють три відокремлені кластери, а на рівні γ ≤ 0,24 встановлено наявність слабких тенденцій до кореляційних зв'язків між усіма дослідженими показниками, які об'єднують досліджені показники в єдину структуровану динамічну систему. Встановлено достатньо потужний прямий зв’язок між коефіцієнтом антиоксидантної активності і вмістом вітаміну Е у скелетних м’язах гусей, що свідчить про доцільність застосування підвищених концентрацій вітаміну Е в раціоні птиці у передзабійному періоді.

Ключові слова: гуси, скелетні м’язи, прооксидантно-антиоксидантна рівновага, антиоксидантна активність, кореляційний аналіз, кластерний аналіз.

 

1. Гунчак А.В. Роль вітаміну Е в живленні птиці. Львів: Інститут біології тварин УААН. Біологія тварин, Т. 9, № 1–2. 2007. С. 70–82.

2. Івко І. І., Рябініна О. В., Мельник О. В. Шляхи підвищення ефективності вітчизняного гусівництва. Ефективне птахівництво, 2010. № 11 (71). С. 33–40.

3. Іщенко Ю. Б. Аналіз виробництва продукції птахівництва в Україні і прогнози до 2020 року. Сучасне птахівництво. 2014. № 4 (137). С. 4–8.

4. Карпов В. С. Разведение гусей. Фермерське господарство, 2011. № 18. 22 с.

5. Кирилюк О. Ф. Розвиток ринку продукції птахівництва. Вісник аграрної науки, 2012. № 8 (12). С. 80–82.

6. Мельник В. А. Производство продукции водоплавающей птицы в мире и в Украине. Для птицеводов, 2013 р. URL: http://ptitcevod.ru/produkciyapticevodstva/proizvodstvoprodukciivodoplavayushhej-pticy-v-mire-i-v-ukraine.html

7. Определение малонового диальдегида в тканях и органах. Критерии и методы контроля метаболизма в организме животных и птиц. Харьков: Институт животноводства НААН, 2011. С. 224–225.

8. Прибузький М. Породи водоплавної птиці. Наше птахівництво, 2011. № 2. C. 22–24.

9. Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці / за ред. Ю.О. Рябоконя. Бірки: Інститут птахівництва УААН, 2005. 101 с.

10. Терещенко О. В., Катеринич О. О., Рожковський О. В. Сучасні напрями розвитку птахівництва України: Стан та перспективи наукового забезпечення галузі. Ефективне птахівництво, 2011. № 11 (83). С. 7–12.

11. Хвостик В. П. Гусі, гусі! Га... Га... Га...  Аграрник, 2014. № 22. C. 20–22.

12. Хвостик В. П. Перспективні напрями ведення гусівництва. Сучасні аграрні технології, 2013. № 8. C. 62–69.

13. Хвостик В. П. Як отримати найкращих: гусівництво. Наше птахівництво. 2013. № 4. C. 33–35.

14. Цехмістренко С.І., Цехмістренко О.С. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів: навч. посібник. Біла Церква, 2014. 192 с.

15. Шеремет Д. О., Мельник В. В. Розведення гусей у присадибному господарстві: вибір породи і формування батьківського стада. Сучасне птахівництво. 2014. № 6. С. 14–15.

16. Abreu I. A., Cabelli D. E. Superoxide dismutases-a review of the metal-associated mechanistic variations. Biochim Biophys Acta. 2010. Vol. 1804, No 2. P. 263–274.

17. Abreu, D. E. Cabelli. Biochim Biophys Acta. 2010. Vol. 1804, No 2. P. 263–274.

18. Alptekin O., Tuekel S., Yildirim D., Alagoez D. Immobilization of catalase onto Eupergit C and its characterization . J. Mol. Catal. 2010. Vol. 64, No 3–4. С. 177–183.

19. Abreu I. A. Superoxide dismutases a review of the metal-associated mechanistic variations. I. A. Support Systems (EOLSS)). – (Physiology and Maintenance), 2010. V. 4. Р. 263–274.

20. Vitamin E mediates cell signaling and regulation of gene expression / A. Azzi, et. al. Ann. N.Y. Acad. Sci, 2004. Vol. 1031. P. 86–95.

21. Azzi A., Stocker A.Vitamin E: non-antioxidant roles. Prog. lipid Res, 2000, May; 39(3). P. 231–55.

22. Brand M. D. The sites and topology of mitochondrial superoxide production. Exp. Gerontol. 2010. Vol. 45, No 7–8. С. 466–472.

23. Effect of flaxseed on the fatty acid profile of egg yolk and antioxidant status of their neonatal offspring in Huoyan geese. W. Chen. Animal. 2015. Vol. 9, No 11. P. 1749–1755.

24. Fedorko A.S., Danchenko O.O., Nikolaeva Yu. V., Yakoviichuk A.V. Fatty acid composition of tissue lipsds goslings and goose embryons. The Animal Biology 2015. Vol. 17, No 1, P. 132–139.

25. HulbertA. J., Pamplona R., Buffenstein R., Buttemer W. A. Life and death: metabolic rate, membrane composition, and life span of animals. Physiol. Rev. 2007. Vol. 87, No 4. P. 1175–1213.

26. Lubos E., Loscalzo J., Handy D. E. Glutathione peroxidase-1 in health and disease: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities. Antioxid Redox Signal. 2011. Vol. 15, No 7. P. 1957–1997.

27. Łuczaj W., Gęgotek A., Skrzydlewska E. Antioxidants and HNE in redox homeostasis. Free Radic. Biol. Med. 2017. Vol. 111. P. 87–101. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2016.11.033.

28. Perry J. J., Shin D. S., Getzoff E. D., Tainer J. A. The structural biochemistry of the superoxide dismutases. Biochim Biophys Acta. 2010. Vol. 1804, No 2. P. 245–262.

29. Roztalnyy A., Kuipers A.Livestock farming in Central and Easteru Europe and Central Asia. Cattle husbandry in Easteru Europe and China. Wageningen Academic Publishers. 2014. P. 15–36.

30. Sen O., Ruban S., Getya A., Nesterov Y. Current state and future outlook for development of the milk and beef sector in Ukraine. Cattle husbandry in Easteru Europe and China. Wageningen Academic Publishers. 2014. Р. 169–180.

31. Traber M.G., Leonard SW., Bobe G., Fu X., Saltzman E., Grusak M.A., Booth S.L. α-Tocopherol disappearance rates from plasma depend on lipid concentrations: studies using deuterium-labeled collard greens in younger and older adults. Am J Clin Nutr.2015. V. 101. Р. 752–759.

32. Watts E.J., Shen Y., Lansky E.P., Nevo E., Bobe G., Traber M.G. High environmental stress yields greater tocotrienol content while changing vitamin E profiles of wild emmer wheat seeds. J Med Food. 2015. V. 18. P. 216–223.

33. Lackof β, β-carotene-9',10'-oxygenase 2 leadstohepaticmitochondrialdysfunctionandcellularoxidativestressinmice. L. Wu, X. Guo, S. D. Hartson та ін. MolNutrFoodRes, 2016. DOI: 10.1002/mnfr.201600576.

34. Zdorovtseva L. М., Khromishev V. О., Danchenko О. О. Geese fatty acid composition of brain and heart lipids in hypo-and hyperoxia. Biological Bulletin of Bogdan Chmelnitskiy Melitopol State Pedagogical University. 2012. Vol. 2, No 3. P. 9–18. DOI: http://dx.doi.org/10.15421/20122_30

 

ДолученняРозмір
PDF icon danchenko_1_2018.pdf228.59 КБ