Ви є тут
БІОЛОГІЧНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ БДЖОЛИНОГО МАТОЧНОГО МОЛОЧКА
У роботі наведено дані досліджень впливу формування сімей-виховательок на прийом личинок та різних технологічних елементів на прийом личинок і одержання маточного молочка. Мета дослідження полягала в оптимізації технологічних процесів отримання маточного молочка та дослідженні їх впливу на прийом личинок і продукування маточного молочка. Було поставлено завдання: дослідити різні способи отримання маточного молочка та вибрати найоптимальніший для умов промислової пасіки. У дослідженнях порівнювали способи повного і неповного осиротіння бджолиних сімей. Cпосіб неповного (часткового) осиротіння бджолиної сім’ї полягав у тому, що бджолину матку не було ізольовано повністю від сім’ї, а повного осиротіння – було відібрано бджолиних маток. Аналізуючи біологічний механізм способу неповного осиротіння, за якого бджоли приймають на виховання личинок і тим самим продукують маточне молочко, можна припустити, що присутність бджолиної матки відчуває лише частина бджіл, а саме льотних, тому що саме вони проникають крізь ділянку діафрагми з вмонтованим блоком ганіманівської решітки, і забезпечують нектаром та білковим кормом бджолину сім’ю. Інша частина бджіл – це бджоли-годувальниці, які не маючи доступу за діафрагму, де працює матка, відчувають її відсутність та інтенсивно вигодовують личинок на прищепних рамках, продукуючи маточне молочко. За використання системи Нікот спостерігається найвищий прийом личинок і найбільша маса отриманого маточного молочка, порівняно з іншими технологічними елементами. Способи формування бджолиних сімей для отримання маточного молочка слід обирати залежно від періоду сезону, конкретних умов, завдань і обсягу виробництва. Для спрощеної технології отримання бджолиного маточного молочка рекомендується використовувати систему Нікот.
Ключові слова: бджолина сім’я, сім’я-вихователька, личинка, маточне молочко, мисочка, система Нікот, повне осиротіння, часткове осиротіння бджолиної сім’ї.
- Бугера С.І., Міщенко О.А., Литвиненко О.М. Вплив відбору бджолиної матки на збір бджолами обніжжя. Бджільництво України. № 3. 2018. С 33–37.
- Видрик А.В. Нарощування молодих бджіл на зиму при підготовці сімей для виробництва маточного молочка. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Т. 12 № 2 (44). Ч. 4. 2010. С. 14–17.
- Видрик А.В. Одержання маточного молочка за способу неповного осиротіння бджолиних сімей. Збірник наукових праць ВНАУ: Сучасні проблеми селекції, розведення та гігієни тварин. № 5 (45). 2010. С. 11–15.
- Вировец А.П. Здоровье дарит нам пчела. Изд. 2-е. Х.: Апостроф, 2012. 124 с.
- Гиниятуллин М.Г., Бахтиярова С.М., Яхина З.Г. Влияние стимулирующих подкормок на молочковую продуктивность пчелиных семей. Апитерапия сегодня. Сборник 10: Материалы науч.-практ. конф. по апитерапии. Рязань. 2002. С.215–217. URL: http://www.fao.org/docrep/ w0076e/w0076e16.htm
- Головецький І.І., Поліщук В.П., Скрипник В.В. Способи заміни та підсаджування бджолиних маток. Тернопіль: Тайп, 2010. 148 с.
- Головецький І.І., Лосєв О.М. Технологія виробництва продукції бджільництва. 2016. 25 с.
- Губайдуллин Н.М., Губайдуллин В.М., Мишуковская Г.С., Гизатуллин Р.Н. Состояние глоточных желез у рабочих пчел при коррегирующих подкормках. Депонированные рукописи, № 1327-В. 2006. С. 3.
- Birgit Lichtenberg-Kraag . Evidence for correlation between invertase activity and sucrose content during the ripening process of honey. Journal of Apicultural Research. 2014. 35. 53:3. P. 364–373. Doi:https://doi.org/10.3896/ IBRA.1.53.3.03
- Корж В. Н. Основы пчеловодства. Ростов-на-Дону: Феникс, 2008. 289 с.
- Кривчиков В. Технология успеха. Тваринництво України. № 6. 2012. C. 28–31.
- Литвиненко О.М., Міщенко О.А. , Омельченко О.І. Вплив підгодівлі на розвиток гіпофаренгіальних залоз бджіл при продукуванні маточного молочка: бджільництво України: нове у науці та практиці: матеріали міжнар. конф. 16 травня. Київ. 2019. С. 33–35.
- Лосєв О.М., Кошлатий В.Я. Комплексне виробництво екологічно чистої продукції бджільництва. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Т. 12 № 3 (42). Ч. 3. 2009. С. 258–263.
- Variations in the availability of pollen resources aff ect honey bee health / Di Pasquale G., et al. PLoS One. 11(9). 2016. Р. 18–15. Doi:https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0162818
- Marianne Lamontagne-Drolet., Olivier SamsonRobert., Pierre Giovenazzo., Valérie Fournier. The Impacts of Two Protein Supplements on Commercial Honey Bee (Apis mellifera L.) Colonies, Journal of Apicultural Research. 2019. 58:5. P. 800–813. Doi:https://doi.org/10.1080/002188 39.2019.1644938
- DeGrandi-Hoff man G., Chen Y.P., Huang E., Huang M.H. The eff ect of diet on protein concentration, hypopharyngeal gland development and virus load in worker honey bees (Apis mellifera L.). Journal of Insect Physiology. 56(9). 2010. Р. 1184–1191. Doi:https://doi. org/10.1016/j.jinsphys.2010.03.017
- Amro A., Omar M., Al-Ghamdi A. Infl uence of diff erent proteinaceous diets on consumption, brood rearing, and honey bee quality parameters under isolation conditions. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 40(4). 2016. Р. 468–475. Doi:https://doi. org/10.3906/vet-1507-28
- Brodschneider R., Crailsheim K. Nutrition and health in honey bees. Apidologie. 41(3). 2010. Р. 278–294. Doi:https://doi.org/10.1051/apido/2010012
- Научно-обоснованная технология производства маточного молочка (рекомендации) / А.В. Бородачев и др. Приложение к информационному бюллетеню Минсельхоза России. Москва. 2001. № 1. С. 45-49.
- Поліщук В. П., Гайдар В. А. Пасіка. К.: Perfect Style. 2008. 284 c.
- Циганова Т., Кузнецова Л., Костюченко М. Продукти бджільництва Харчова і переробна промисловість. № 6. 2007. C. 14–15.
- Ягіч Г.О., Лосєв О.М., Головецький І.І. Влив стимулюючої підгодівлі бджолиних сімей на отримання маточного молочка. Тваринництво та технології харчових продуктів. 2015. С. 195–200.
Долучення | Розмір |
---|---|
mishchenko_lytvynenko_1_2020.pdf | 1.53 МБ |