Ви є тут

БВМД НА ОСНОВІ ЗЕРНА ЛЮПИНУ І АМІДО-КОНЦЕНTРАТНИХ ДОБАВОК У ГОДІВЛІ МОЛОДНЯКУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ

Розроблено білково-вітамінно-мінеральні добавки (БВМД) і вивчено ефективність їх згодовування в складі зернофуражу молодняку ​​великої рогатої худоби.

Науково-господарський дослід проводили протягом 62 діб на чотирьох групах бичків, по 12 голів у кожній, з початковою живою масою на початку досліджень 300–310 кг. Відмінності в годівлі полягали в тому, що в зернофураж молодняку включали БВМД різного складу. Тварини І групи отримували БМВД до складу якої входили люпин, АКД і стандартна ДКМК № 1, ІІ групи – БМВД з ДКМК № 2. Бички  ІІІ групи споживали БВМД з дефторованим фосфатом, використаним як джерелом фосфору, ІV –  БВМД з АКД як протеїновим компонентом. Зернофураж представлено в основному ячменем.

Встановлено, що концентрація йонів водню у вмісті рубця бичків різних груп перебувала практично на однаковому рівні. За кількістю амоніаку, ЛЖК, загального азоту, інфузорій у молодняку I, II і III груп відмінності були незначними. Концентрація амоніаку у тварин IV групи, порівняно з I, II і III, виявилася вищою на 15,58; 23,61 і 21,9 %, ЛЖК – на 6,7; 19,4 і 11,1 %, загального азоту – на 3,32; 31,44 і 24,03 %, інфузорій – на 4,35; 14,29 і 9,09 % відповідно.

У крові тварин IV групи спостерігали тенденцію до збільшення кількості каротину на 36,11–58,06 % і загального білка на 5,48 % порівняно з I, II і III групами.

Перетравність протеїну, клітковини і БЕВ виявилася вищою в IV групі на 1–7 % порівняно з іншими (Р>0,05).

Встановлено деяке збільшення відкладення азоту у молодняку IV групи (на 4,7–11,9 %),  який одержував БВМД з АКД як джерело протеїну.

Середньодобовий приріст тварин усіх груп знаходився в межах 629–710 г. Найвищим він виявився у бичків IV групи. Друге місце за приростом посідав молодняк I групи – 660 г. Група тварин, які споживали БВМД з дефторованим фосфатом, використаним як джерело фосфору, посідала останнє місце за цим показником – 629 г. Витрати кормів на 1 кг приросту були найнижчими в IV групі – 8,77 корм. од., в I, II і III показники були вищими на 8,32; 13,68 і 10,83 % відповідно.

Вартість реалізованої продукції, отриманої від однієї тварини, виявилася вищою у бичків, які отримували БВМД № 4, відповідно на  6,82; 11,36 і 9,1 % порівняно з I, II і III групами.

Ключові слова: кормова добавка, корми, бички, енергія росту, перетравність, гематологічні показники, жива маса, продуктивність, собівартість.

 

doi: 10.33245/2310-9289-2019-147-1-74-83

 

1. Чулков А., Ганущенко О. «Разгон рубца» у телят – фундамент для реализации генетического потенциала. Комбикорма. 2014.  № 6.  С. 51–53.

2. Натынчик Т.М. Применение системы чистой энергии лактации для оценки энергетической питательности объемистых кормов Биотехнология: достижения и перспективы развития: сборник материалов II международной научно-практической конференции. Полесский государственный университет. 2017. С. 74–75.

3. Использование сапропелей в кормлении крупного рогатого скота / В. О. Лемешевский и др. Биотехнология: достижения и перспективы развития: сборник материалов II международной научно-практической конференции. Полесский государственный университет. 2017.  С. 71–74.

4. Производство молока при привязном и беспривязном способах содержания дойного стада / Ковалевская Т. А. и др. Ученые записки УО «Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины». Витебск,  2014. Т. 50. № 2–1. С. 287–291.

5. Huuskonen A., Lamminen P., Joki-Tokola E. The effect of concentrate level and concentrate composition on the performance of growing dairy heifers reared and finished for beef production. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A – Animal Science.Vol.59. No. 4.  2009 P. 220–229.

6. Линьков В. В., Букас В. В., Лёвкин Е. А. Агрономические перспективы развития крестьянских (фермерских) и личных подсобных хозяйств населения республики Беларусь. Ученые записки УО «Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины».Витебск,  2015. Т. 51. № 2. С. 136– 139.

7. Ганущенко О. Ф., Соболев Д. Т.  Организация рационального кормления коров с использованием современных методов контроля полноценности их питания: рекомендации. Витебская государственная академия ветеринарной медицины.  Витебск : ВГАВМ, 2016. 79 с.

8. Повышение продуктивного действия кукурузного силоса за счет включения комплексных кормовых добавок / Т. М. Натынчик и др.  Биотехнология: достижения и перспективы развити: сборник материалов III международной научно-практической конференции. 2018.  С. 59–62.

9. Повышение продуктивного действия комбикормов при производстве говядины / В. Ф. Радчиков и др. Сельское хозяйство – проблемы и перспективы: сб. науч. тр. Гродно : ГГАУ, Зоотехния. 2016.Т. 35.С. 144–151.

10. Grande P.A., Alcalde C.R., Lima L.S., Macedo V.P. Carcass valuation of Saanen kids fed oilseeds diets.Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Vol. 63. No. 3. P. 721–728.

11. Huuskonen A., Joki-Tokola E. Performance of growing dairy bulls offered diets based on silages made of whole-crop barley, whole-crop wheat, hairy vetch and grass. Agricultural and Food Science. 2010. Vol.19. No. 2. P. 116–126.

12. Magowan E., Fearon A. M., Patterson D. C. The effect of supplementary grass silage and standard concentrate on milk fat fatty acid composition and iodine value when cows are fed a whole rapeseed-based concentrate at pasture. Irish Journal of Agricultural and Food Research. 2010. 49.С. 129–139.

13.  Habeanu Mihaela., Durand D., Gobert Mylene., Bauchart Dominique. Lipids and fatty acid composition of Longissimus thoracis and Semitendinosus muscles in finishing Normand cows. Archiva Zootechnica. 2008.11:4. P. 21–29.

14. Physiological responses and performance of sheep on pasture supplemented with different protein sources. P. T. L. de Oliveira, et al.  Rev. Ceres (Impr.).2011.Vol.58. No. 2. P. 185–192.

15. Protein sources in supplements for bulls in the dry-rainy transition season: nutritional characteristics / T. S. Acedo, et al.  Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 2011.Vol. 63. No. 4.  P. 895–904.

16. Montiel M. D., Elizalde J. C., Santini F., Giorda L.  Deactivation of tannin in high-moisture sorghum grain with polyethylene glycol or urea. Archivos de Zootecnia.  2012. 61 (234). P.235–244.

17. Johansson Birgitta, Kumm Karl-Ivar, Nadeau Elisabet. Cold-pressed rapeseed cake or rapeseed to dairy cows – milk production and profitability. Organic Agriculture. 2015. Vol. 5. Issue 1. P. 29–38.

18. Koksal B.H., Sacakli P., Tuncer S.D., Selcuk Z. Rumen degradation characteristics of glucose-treated canola meal and canola seed. Veterinarija ir Zootechnika. 2011. 56 (78). P.73–79.

19. Bonesmo H., Nordang L., Davies L. Tactical decisions of concentrate level, slaughter age and carcass weight of bulls of five beef breeds under Norwegian conditions.  Agricultural and Food Science. 2010.Vol. 19. No 2. P. 101–115.

20. Huuskonen A., Lamminen P., Joki-Tokola E.   The effect of concentrate level and concentrate composition on the performance of growing dairy heifers reared and finished for beef production.Acta Agriculturae Scandinavica, Section A – Animal Science.  2009. Vol. 59. No 4. P. 220–229.

21. Effects of citric acid supplementation on rumen fermentation, urinary excretion of purine derivatives and feed digestibility in steers / C. Wang et al.  Agriculture and Agri-Food Canada. 2009. Vol. 89. No 1.  P. 2302–2307.

22. Terre Marta., Tejero Carolina., Bach Alex. Long-term effects of heifer performance of an enhanced-growth feeding programme applied during the preweaning period. JournalofDairy Research. 2009. Vol. 76. No 3. P. 331–339.

23. Выращивание и болезни тропических животных: практическое пособие. Ч. 1 / А. И. Ятусевич и др. за ред. А. И. Ятусевич; Витебская государственная академия ветеринарной медицины.  Витебск: ВГАВМ, 2016. 524 с.

24. Выращивание и болезни тропических животных: практическое пособие. Ч. 2 / А. И. Ятусевич и др.; за ред. А. И. Ятусевич. Витебская государственная академия ветеринарной медицины. Витебск : ВГАВМ, 2016. 766 с.

25. Активность процессов пищеварения в рубце у бычков при различном качестве белка / В. О. Лемешевский и др. Веснiк Палеска гадзяржаўнага унiверсiтэта. Сер. прырода знаўчых навук. 2016. № 1.С. 28–33.

26. Новое в минеральном питании телят / В.Ф. Радчиков и др.; под общ. ред. И. Ф. Горлова. Новые подходы к разработке технологий производства и переработки сельскохозяйственной продукции: материалы Международной научно-практической конференции. 2018.  С. 59–63.

27. Зависимость рубцового пищеварения и эффективности использования кормов молодняком крупного рогатого скота от степени измельчения зерна бобовых / Т. М. Натынчик и др. Биотехнология: достижения и перспективы развития: сборник материалов III международной научно-практической конференции. 2018. С. 62–64.

28. Лемешевский В. О., Курепин А. А., Натынчик Т. М. Биохимические критерии рубцового пищеварения крупного рогатого скота под влиянием качества кормового белка. Фундаментальные и прикладные аспекты кормления сельскохозяйственных животных и технологии кормов:материалы конференции, посвященной 120-летию М.Ф. Томмэ. 2016. С. 346–351.

29. Ковалевская Т. А., Заяц О. В., Линник Л. М., Куртина В. Н. Влияние различных способов содержания дойного стада на продуктивные качества коров и производство молока в условиях СПК "Приграничный" Гродненской области. Ученые записки УО «Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины». Витебск, 2013. Т. 49. № 2–1. С. 298–304.

ДолученняРозмір
PDF icon radchikov_1_2019.pdf (52)573.7 КБ