Ви є тут

Дослідження поліморфізму гена бета-казеїну та його зв’язок зі складом молока у корів

У племінних стадах худоби української чорно-рябої молочної, лебединської та симентальської порід проведено дослідження, метою яких було вивчити поліморфізм гена бета-казеїну та його вплив на якісний склад молокакорів. Проведено генотипування 200 голів великої рогатої худоби названихвище порід. Визначення поліморфізму гена бета-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця. Для проведенняалельної дискримінації використовували систему TagMan@Genotyping танабір праймерів і зондів.Встановлено, що частоти алелів А1 (0,294–0,380) та А2 в локусі генабета-казеїну у тварин різних порід різнилися. Вищою частотою бажаногоалеля А2 вирізнялася популяція корів лебединської породи (0,706), а нижчою – симентальської (0,620). Частота алеля А1 була найменшою у корівлебединської породи (0,294), а вищою – української чорно-рябої молочноїпороди (0,380). Відповідно частоти генотипів А1А1, А1А2 та А2А2 залежновід походження різнилися. Бажаний генотип частіше зустрічався у тваринукраїнської чорно-рябої молочної та лебединської порід (53–52 % відповідно). Гетерозиготний генотип частіше зустрічався у тварин лебединської тасиментальської порід (37 %). Вищою частотою генотипу А1А1 характеризувалися тварини української чорно-рябої молочної та симентальської порід(20 %). За даними генетико-статистичного аналізу встановлено надлишок вбета-казеїновому локусі гомозиготних варіантів А1А1 та А2А2 та нестачугетерозиготного А1А2. Водночас у тварин української чорно-рябої молочної породи різниця між фактичним та очікуваним розподілом генотипів буластатистично значущою.Між тваринами різних генотипів виявлено різницю за якісними характеристиками молока. У тварин різних порід уміст окремих компонентів молока змінювався неоднаково залежно від генотипу за бета-казеїном, однак цярізниця була статистично незначущою.Корови української чорно-рябої молочної породи з гомозиготним генотипом А1А1 переважали інших за вмістом жиру, з гетерозиготним генотипом А1А2 – мали перевагу за вмістом білка, лактози та сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ). Тварини лебединської породи з генотипомА2А2 переважали за всіма досліджуваними показниками якості молока тварин інших генотипів. У тварин симентальської породи з бажаним генотипомА2А2 спостерігали менший уміст жиру в молоці порівняно з тваринами інших генотипів та середнім значенням у вибірці. За вмістом білка ці твариниразом з гомозиготами А1А1 переважають гетерозиготних тварин та середнізначення у вибірці. Невелика кількість дослідних тварин стала однією з причин відсутності достовірної різниці між середніми значеннями вмісту складників молока корів різних генотипів за бета-казеїном.

Ключові слова: порода, вміст жиру, вміст білка, бета-казеїн, генотип,алель, плідник.

 

  1. Ладика В.І., Скляренко Ю.І., Павленко Ю.М. Характеристика генетичної структури за геном β-казеїнуплідників, допущених до використання в Україні у 2020році. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2020. № 1. С. 39–45. DOI:10.33245/2310-9270-2020-157-1-39-45
  2. Характеристика российских молочных породкрупного рогатого скота по встречаемости генотипови аллелей в локусе бета- казеина/ Н. С. Марзанов и др.Ветеринария Зоотехния Биотехнология. 2020. № 1. С.47–52. DOI:10.26155/vet.zoo.bio.202001007.
  3. Milk protein fractions strongly affect the patterns ofcoagulation, curd firming, and syneresis/ N. Amalfitano et al.J. Dairy Sci. 2018. Vol. 102. P. 2903–2917. DOI:10.3168/jds.2018-15524
  4. Bentivoglio D., Finco A., Bucci G., Staffolani G.Is There a Promising Market for the A2 Milk? Analysis ofItalian Consumer Preferences. Sustainability. 2020. Vol.12(17). 6763 p. DOI:10.3390/su12176763
  5. Protein fingerprinting and quantification of β-caseinvariants by ultraperformance liquid chromatography–highresolution mass spectrometry/C. Fuerer et al. J. Dairy Sci.2019. Vol.103. P. 1193–1207. DOI:10.3168/jds.2019-16273
  6. New high-sensitive rhAmp method for A1allele detection in A2 milk samples/ R. Gigliotia et al.Food Chemistry. 2020. Vol. 313. P. 1–7. DOI:10.1016/j.foodchem.2020.126167
  7. A Comprehensive Evaluation of the Impact ofBovine Milk Containing Different Beta-Casein Profiles onGut Health of Ageing Mice/B. Guantario et al. Nutrients.2020. Vol. 12(7). P. 2–19. DOI:10.3390/nu12072147
  8. Effects of breed and casein genetic variants onprotein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein,and Danish Jersey cows/F. Gustavsson et al. J. Dairy Sci.2013. Vol. 97. P. 3866–3877. DOI:10.3168/jds.2013-7312
  9. Lactose intolerance and cow’s milk protein allergy/A.Henrique do Nascimento Rangel et al. Food Science andTechnology. 2016. Vol. 36(2). P. 179–187. DOI:10.1590/1678-457X.0019.
  10. Kaskous S. A1- and A2-Milk and Their Effect onHuman Health. Journal of Food Engineering and Technology.2020. Vol. 9(1). P. 15–21. DOI:10.32732/jfet.2020.9.1.15
  11. Physiochemical characteristics and fermentationability of milk from Czech Fleckvieh cows are relatedto genetic polymorphisms of β-casein, κ-casein, andβ-lactoglobulin/J. Kyselová et al. Asian-Australas JAnim Sci. 2019. Vol. 32(1). P. 14–22. DOI:10.5713/ajas.17.0924
  12. Do non-bovine domestic animals produce A2milk?: an in silico analysis/S. Louise et al. AnimalBiotechnology. 2021. DOI:10.1080/10495398.2021.1935982
  13. Mayer H., Lenz K., Halbauer E. “A2 milk”authentication using isoelectric focusing and different PCRtechniques. Food Research International. 2021. Vol. 147. P. 2–9. DOI:10.1016/j.foodres.2021.110523
  14. Association of HindIII-polymorphism in kappacasein gene with milk, fat and protein yield in holsteincattle/M. Miluchová et al. Acta Biochimica Polonica. 2018.Vol. 65. No. 3. P. 403–407. DOI:10.18388/abp.2017_2313
  15. O'Callaghan T. An overview of the A1/A2 milkhypothesis. Dairy Nutrition forum. 2020. Vol. 12. Issue 2.P. 1–4.
  16. Parashar A., Saini R. A1 milk and its controversyareview. International Journal of Bioassays. 2015. Vol. 4(12).P. 4611–4619.
  17. Mota L., Paraná S., Bermal C., Ferreira C. Geneticpotential of Sindhi cattle for A2 milk production/S. Pimentaet al. Animal Production Science. 2020. Vol. 60. P. 893–895. DOI:10.1071/AN18677
  18. Beneficial Effects of Milk Having A2 β-Casein Protein:Myth or Reality?/S.K. Sae-In et al. Journal of Nutrition. 2021.Vol. 151 (5). P. 1061–1072. DOI:10.1093/jn/nxaa454
  19. Frequencies Evaluation of β-Casein GenePolymorphisms in Dairy Cows Reared in Central Italy/C. Sebastiani et al. Animals. 2020. Vol. 10(2). P. 2–7.DOI:10.3390/ani10020252
  20. Teixeira D., Costa R., Ferreira de Camargo G.Guzerat indicine cattle and A2 milk production. AnimalBiotechnology. 2021. DOI:10.1080/10495398.2021.1962336
ДолученняРозмір
PDF icon ladyka_2_2021.pdf815.74 КБ