Ви є тут

Корекція норм кальцію впродовж доби в годівлі курей-несучок

Високий попит на яйця потребує значного збільшення обсягів виробництва за дотримання стандартів їх якості. Одним із складників яйця, що забезпечує його збереження і якість, є шкаралупа, на яку припадає приблизно 10–12 % його ваги. Формування яйця у курей становить складний процес, який здійснюється впродовж 24–27 годин, з яких приблизно 17–20 годин займає формування шкаралупи. Оскільки основну кількість яєць кури зносять у першій половині дня, більша частина періоду кальцифікації яєчної шкаралупи припадає на темний період доби, коли курка перестає їсти. Було проведено дослідження впливу збільшеної дози кальцію у вигляді частинок вапняку у післяобідню годівлю на продуктивність та якість яєць курей. Для цього було сформовано дві групи курей, комбікорм для годівлі яких складався із однакових компонентів зернових та білкововітамінних кормів, однак вирізнявся за вмістом кальцію, зокрема: в контрольній групі в комбікормі, який згодовували як в ранню, так і у вечірню годівлю, містилося 3,5 % кальцію у вигляді вапняку тонкого і грубого помелу. Птиці дослідної групи вранці згодовували комбікорми з умістом кальцію 1,5 %, а у другій половині дня – з умістом кальцію 7,0 % у вигляді вапняку грубого помелу. Встановлено, що за 30-тижневий період продуктивності збереженість поголів’я у групах досліду була майже однаковою. Кури дослідної групи досягли 95 % несучості у віці 186 діб, що було на 5 діб раніше, ніж показник контрольної групи. Несучість на середню та початкову несучку у дослідній групі за весь продуктивний період становила 178,4 та 173,3 шт. яєць, що було на 6,2 та 7,0 яєць більше, ніж у контрольній групі. Згодовування комбікормів птиці дослідної групи у другій половині дня з підвищеним умістом кальцію сприяло збільшенню маси яєць на 1,7 г, виходу яєчної маси на середню та початкову несучку – на 0,66 та 0,7 кг, кількості харчових яєць категорій XL та L – на 0,5 та 5,4 %, порівнюючи з контрольною групою, якій як в ранню, так і у вечірню годівлю згодовували комбікорми, що налічували 3,5 % кальцію у вигляді вапняку тонкого і грубого помелу.

Ключові слова: кури-несучки, комбікорм, кальцій, несучість, яйцемаса, якість яєць.

  1. Antimicrobial properties of a nanostructured eggshell from a compost-nesting bird/ L. D'alba et al. Journal of Experimental Biology. 2014. 217. P. 1116–1121. Doi:https:// doi.org/ 10.1242/jeb.098343.
  2. Encyclopedia. Egg as food. URL:https://en.wikipedia. org/wiki/Egg_as_food.(2012). Accessed on August 12, 2016.
  3. FAO. Egg facts. Animal production and nutrition. 2015. URL:http://www.fao.org/resources/ infographics/ infographics-details/en/c/284410/.Accessed on August 12, 2016.
  4. Government of Alberta. Egg size and shape. Government of Alberta and 1996-2006 Royal Alberta Museum. 2016. URL:http://www.royalalbertamuseum.ca/ vexhibit/eggs/vexhome/ sizeshap.htm. Accessed on June 2, 2016.
  5. Gupta L. Maintaining Egg Shell Quality. 2008. URL:http://www.thepoultrysite.com/articles/979/ maintaining-egg-shell-quality.Erişim Tarihi: 01.01.2019.
  6. Hetland H., Svihus B., Lervik S., Moe R. Effect of feed structure on performance and welfarein laying hens housed in conventional and furnished cages. Acta Agriculturae Scandinavica. Section A-Animal Science. 2003. 53 (2). P. 92–100. Doi:https://doi.org/10.1080/0906470031000 2387
  7. Hoffman J.R, Falvo M.J. Protein rating – which is best? Journal of Sports Science and Medicine. 2004. 3. P. 118–130. PMID: 24482589 PMCID: PMC3905294
  8. Hunton P. Research on egg shell structure and quality: an historical overview. Revista Brasileira de Ciencia Avicola. 2005. 17. P. 67–71. ISSN 1516-635X.
  9. Growth Performance, Carcass Characteristics and Cost Benefits of Four Broiler Strains on Restricted Feeding Regimen in North Central Nigeria/ K.O. Idahor et al. Journal of Animal Science Advances. 2013. 3. P. 449–456. Doi:https:// doi.org/10.5455/japa.20130919074738
  10. Idahor K.O., Akinola L.A.F., Chia S.S. Sex predetermination in fowl using some egg parameters in north central Nigeria. Journal of Animal Science Advances. 2015. 5. P. 1171–1176. Doi:https://doi.org/10.5455/ jasa.20150109013553
  11. Idahor K. O. Poultry Birds’ Egg: An Egg inside Egg whose Biological, Nutritional and CulturalValue Gives and Sustains Life. International Journal of Research Studies in Zoology. 2017. 3 (4). 10 p. Doi:https://doi.org/10.20431/2454- 941X.0304001.
  12. Jacob J. P., Miles R. D., Mather F. B. Egg quality. Cooperative Extension Service, Institute ofFood and Agricultural Sciences (IFAS). University of Florida PS., 2000. 24 p.
  13. Keshavarz K. Investigation on the possibility of reducing protein, phosphorus, and calcium requirements of laying hens by manipulation of time of access to these nutrients. Poultryscience. 1998. 77 (9). P. 1320–1332. Doi:https://doi.org/10,1093/ps/77.9.1320.
  14. Effect of different split-feeding treatments on performance, egg quality, and bone quality of individually housed aged laying hens / A. Molnár et al. Poultryscience. 2018. 97. no. 1. P. 88–101. Doi:https://doi.org/10.3382/ps/pex255.
  15. Nys Y., Gautron J., Garcia-Ruiz J.M., Hincke M.T. Avian eggshell mineralization: biochemical and functional characterization of matrix proteins. Comptes Rendus Palevol. 2004. 3 (6-7). P. 549–562. Doi:https://doi.org/10.1016/j. crpv.2004.08.002.
  16. Rodríguez-Navarro A.B., Domínguez-Gasca N., Muñoz A., Ortega-Huertas M. Change in the chicken eggshell cuticle with hen age and egg freshness. Poultry Science. 2013. 92. P. 3026–3035. Doi:https://doi.org/10.3382/ps.2013-03230.
  17. Saunders-Blades J.L., MacIsaac J.L., Korver D.R., Anderson D.M. The effect of calcium source and particle size on the production performance and bone quality of laying hens. Poultry Sc. 2009. Vol. 88. no. 2. P. 338–353. Doi:https:// doi.org/10.3382/ps.2008-00278.
  18. Thear K. Eggshell colour. Broad. Leys Publishing Ltd. 2004-2011. London, 2005.
  19. Tůmová E., Ledvinka, Z. The effect of time of oviposition and age on egg weight, egg components weight and eggshell quality. Arch. Geflügelk. 2009. 73. P. 110–115.
  20. Waldroup P., Hellwig H. The potential value of morning and afternoon feeds for laying hens. Journal of Applied Poultry Research. 2000. 9 (1). P. 98–110. Doi:https:// doi.org/10.1093/ japr/9.1.98.
  21. Effects of dietary sepiolite on performance, egg quality and some blood parameters in laying hens/ S. Yalçn et al. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2016. 63: 25-29. URL:https://abs.ankara.edu.tr/sakine-yalcin.
ДолученняРозмір
PDF icon karkach_1_2021_compressed.pdf196.4 КБ