Ви є тут

Метабіотики – розвиток пробіотичної концепції

У статті обґрунтовано актуальність розроблення технології синбіотичних молочних продуктів з метабіотиками на основі мікробних консорціумів пробіотичних бактерій, а також вибір заквашувальних культур з високим біотехнологічним потенціалом, виробник компанія «BIOPROX». Як енергобіотики залучено пребіотичні компоненти рослинного походження з вітамінно-мінеральними комплексами – «Олія насіння льону», «Синій йод» та «Селен». Досліджено оптимальне співвідношення заквашувальних культур і екзополісахаридів; динаміку накопичення бактерій за регульованих температур; тривалість ферментації; фізико-хімічні показники отриманих продуктів. Обґрунтовано співвідношення заквашувальних композицій, які містять мікробні консорціуми для виробництва кисломолочних продуктів: – «Біольон»: Lactococcus lactis. subsp lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis biovar diacetylactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus у співвідношенні 0,8:1:1,2 (БАД «Льон») за вихідної концентрації всіх культур у молочних сумішах 1·108 КУО/см3; – «Біойод»: Streptococcus thermophiles, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium animalis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp lactis biovar diacetylactis у співвідношенні 1:2,5:2 (БАД «Йод») за вихідної концентрації всіх культур у молочних сумішах 1·108 КУО/см3; «Біоселен»: Lactococcus lactis subsp lactis, Lactococcus lactis subsp. сremoris, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus helveticus у співвідношенні 2:1:1 (БАД «Селен») за вихідної концентрації всіх культур у молочних сумішах 1·108 КУО/см3. Встановлено доцільність збагачення молочних сумішей біологічно активними добавками: олією з насіння льону – 1,2 %; синім йодом – 2,0 % та селеном – 1,0 %; для отримання найвищих концентрацій пробіотичних клітин у створених нових синбіотичних молочних продуктах.

Ключові слова: пробіотики, пребіотики, метабіотики, мікробні консорціуми, екзополісахаридні потенціали, біологічно активна добавка, кисломолочний продукт.

  1. Старовойтова С. О. Взаємозв’язок сучасних бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів та COVID-19 in vivo. 2021. P. 1–16.
  2. Старовойтова С. О. Бактеріотерапевтичні препарати та функціональні продукти харчування на основі рослинної сировини. PLANTA+. Наука, практика та освіта: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 19 лютого 2021 р. Київ: ПАЛИВОДА А. В., 2021. С. 352–356.
  3. Metabiotics: the functional metabolic signatures of probiotics: current state-of-art and future research priorities – metabiotics: probiotics effector molecules/ Singh A. et al. Advances in Bioscience and Biotechnology. 2018. Т. 9. №. 04. 147 с.
  4. Старовойтова С. А. Метабиотики – эволюционно новое поколение пробиотиков. Фундаментальная наука в современной медицине 2020: материалы сателитной научно-практической конференции студентов и молодых ученых / под редакцией А.В. Сикорского, В. Я. Хрыщановича, Т. В. Горлачевой, Ф. И. Висмонта. Минск: БГМУ, 2020. С. 331–335.
  5. Pandey K.R., Naik S.R., Vakil B.V. Probiotics, prebiotics and synbiotics – a review. J. Food Sci Technol. 2015. 52 (12). P. 7577–7587. DOI:10.1007/s13197-015-1921-1.
  6. Stavropoulou E., Bezirtzoglou E. Probiotics in medicine: a long debate. Front Immunol. 2020. 11. Art. 2192. DOI:10.3389/fimmu.2020.02192.
  7. Организация обезолитической активности микробиома: метабиотики в центре внимания/ Капур Б. и др. Текущий метаболизм лекарств. 2022.
  8. Алыбаева А. Ж., Елубаева М.Е., Олейникова Е.А., Елубаева А.Е. Синбиотические молочные продукты в питании человека. Достижения науки и образования. 2019. №. 8-1 (49).
  9. Mituniewicz-Malek A., Zelinskaya D., Ziarno M. Probiotic monoculturel in fermented goat's milk drinks-sensory quality of the final product. International J. Dairy Technology. 2019 72.2. P. 240–247.
  10. Bastionnoy K., Shleifer D. Probiotics work even in the presence of antibiotics. Mixed fodder. 2020. 1. P. 109–110.
  11. Старовойтова С.А. Психобиотики – лекарственные средства при расстройствах центральной нервной системы. Сучасні досягнення фармацевтичної технології та біотехнології. Випуск 5. Х.: Вид-во НФаУ, 2018. С. 364–367.
  12. Метабиотики при колоректальном раке: взаимосвязь между кишечной микробиотой и патологией хозяина/Гулати М. и соавт. Исследования пробиотиков в терапии. Спрингер, Сингапур, 2021. С. 95–112.
  13. Старовойтова С.А. Немолочные функциональные продукты питания обогащенные пробиотическими микроорганизмами. Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження: матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (11 березня 2020 р., м. Харків). Електрон. дані. X.: НФаУ, 2020. С. 162–163.
  14. Ардатская М.Д., Столярова Л.Г., Архипова Е.В., Филимонова О.Ю. Метабиотики как естественное развитие пробиотической концепции. Трудный пациент. 2017. (№ 6-7. Том 15). С. 35–39.
  15. Singh A., Vishwakarma V., Singhal B. Metabiotics: the functional metabolic signatures of probiotics: current state-of-art and future research priorities — Metabiotics: probiotics effector molecules. Advances in Bioscience and Biotechnology. 2018. 9. P. 147–189. DOI:10.4236/abb. 2018.94012.
  16. Shaikh A.M., Sreeja V. Metabiotics and their health benefits. Intl J Food Ferment. 2017. 6(1). P. 11– 23. DOI:10.5958/2321-712X.2017.00002.3.
  17. Novel Insights for Metabiotics Production by Using Artisanal Probiotic Cultures/Pihurov M. et al. Microorganisms. 2021. Т. 9. №. 11. 2184 с.
  18. Singhal B., Chaudhary N. Metabiotics as functional metabolites of probiotics: An emerging concept and its potential application in food and health. Biotechnical Processing in the Food Industry. Apple Academic Press. 2021. С. 207–236.
  19. Kрижак Л. М. Удосконалення технології йогурту функціонального призначення з використанням ехінацеї пурпурової: дис. … канд. тех. наук:. 05.15.04. Одеса, 2016. 283 с.
  20. Продукти харчові. Методи визначення молочнокислих бактерій: ДСТУ 7999:2015. Національний стандарт України, 2017. 48 с.
  21. Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб: ДСТУ 4834:2007. Національний стандарт України, 2008. 17 с.
  22. Молоко та молочні продукти. Методи визначення кислотності: ДСТУ 2661:2010. Київ: Держспоживстандарт України, 2011. 14 с.
  23. Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначення кількості біфідобактерій: ДСТУ 7355:2013. Національний стандарт України, 2013. 18 с.
ДолученняРозмір
PDF icon kryzhak_1_2022.pdf421.01 КБ