Ви є тут
Метабіотики – розвиток пробіотичної концепції
У статті обґрунтовано актуальність розроблення технології синбіотичних молочних продуктів з метабіотиками на основі мікробних консорціумів пробіотичних бактерій, а також вибір заквашувальних культур з високим біотехнологічним потенціалом, виробник компанія «BIOPROX». Як енергобіотики залучено пребіотичні компоненти рослинного походження з вітамінно-мінеральними комплексами – «Олія насіння льону», «Синій йод» та «Селен». Досліджено оптимальне співвідношення заквашувальних культур і екзополісахаридів; динаміку накопичення бактерій за регульованих температур; тривалість ферментації; фізико-хімічні показники отриманих продуктів. Обґрунтовано співвідношення заквашувальних композицій, які містять мікробні консорціуми для виробництва кисломолочних продуктів: – «Біольон»: Lactococcus lactis. subsp lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis biovar diacetylactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus у співвідношенні 0,8:1:1,2 (БАД «Льон») за вихідної концентрації всіх культур у молочних сумішах 1·108 КУО/см3; – «Біойод»: Streptococcus thermophiles, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium animalis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp lactis biovar diacetylactis у співвідношенні 1:2,5:2 (БАД «Йод») за вихідної концентрації всіх культур у молочних сумішах 1·108 КУО/см3; – «Біоселен»: Lactococcus lactis subsp lactis, Lactococcus lactis subsp. сremoris, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus helveticus у співвідношенні 2:1:1 (БАД «Селен») за вихідної концентрації всіх культур у молочних сумішах 1·108 КУО/см3. Встановлено доцільність збагачення молочних сумішей біологічно активними добавками: олією з насіння льону – 1,2 %; синім йодом – 2,0 % та селеном – 1,0 %; для отримання найвищих концентрацій пробіотичних клітин у створених нових синбіотичних молочних продуктах.
Ключові слова: пробіотики, пребіотики, метабіотики, мікробні консорціуми, екзополісахаридні потенціали, біологічно активна добавка, кисломолочний продукт.
- Старовойтова С. О. Взаємозв’язок сучасних бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів та COVID-19 in vivo. 2021. P. 1–16.
- Старовойтова С. О. Бактеріотерапевтичні препарати та функціональні продукти харчування на основі рослинної сировини. PLANTA+. Наука, практика та освіта: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 19 лютого 2021 р. Київ: ПАЛИВОДА А. В., 2021. С. 352–356.
- Metabiotics: the functional metabolic signatures of probiotics: current state-of-art and future research priorities – metabiotics: probiotics effector molecules/ Singh A. et al. Advances in Bioscience and Biotechnology. 2018. Т. 9. №. 04. 147 с.
- Старовойтова С. А. Метабиотики – эволюционно новое поколение пробиотиков. Фундаментальная наука в современной медицине 2020: материалы сателитной научно-практической конференции студентов и молодых ученых / под редакцией А.В. Сикорского, В. Я. Хрыщановича, Т. В. Горлачевой, Ф. И. Висмонта. Минск: БГМУ, 2020. С. 331–335.
- Pandey K.R., Naik S.R., Vakil B.V. Probiotics, prebiotics and synbiotics – a review. J. Food Sci Technol. 2015. 52 (12). P. 7577–7587. DOI:10.1007/s13197-015-1921-1.
- Stavropoulou E., Bezirtzoglou E. Probiotics in medicine: a long debate. Front Immunol. 2020. 11. Art. 2192. DOI:10.3389/fimmu.2020.02192.
- Организация обезолитической активности микробиома: метабиотики в центре внимания/ Капур Б. и др. Текущий метаболизм лекарств. 2022.
- Алыбаева А. Ж., Елубаева М.Е., Олейникова Е.А., Елубаева А.Е. Синбиотические молочные продукты в питании человека. Достижения науки и образования. 2019. №. 8-1 (49).
- Mituniewicz-Malek A., Zelinskaya D., Ziarno M. Probiotic monoculturel in fermented goat's milk drinks-sensory quality of the final product. International J. Dairy Technology. 2019 72.2. P. 240–247.
- Bastionnoy K., Shleifer D. Probiotics work even in the presence of antibiotics. Mixed fodder. 2020. 1. P. 109–110.
- Старовойтова С.А. Психобиотики – лекарственные средства при расстройствах центральной нервной системы. Сучасні досягнення фармацевтичної технології та біотехнології. Випуск 5. Х.: Вид-во НФаУ, 2018. С. 364–367.
- Метабиотики при колоректальном раке: взаимосвязь между кишечной микробиотой и патологией хозяина/Гулати М. и соавт. Исследования пробиотиков в терапии. Спрингер, Сингапур, 2021. С. 95–112.
- Старовойтова С.А. Немолочные функциональные продукты питания обогащенные пробиотическими микроорганизмами. Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження: матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (11 березня 2020 р., м. Харків). Електрон. дані. X.: НФаУ, 2020. С. 162–163.
- Ардатская М.Д., Столярова Л.Г., Архипова Е.В., Филимонова О.Ю. Метабиотики как естественное развитие пробиотической концепции. Трудный пациент. 2017. (№ 6-7. Том 15). С. 35–39.
- Singh A., Vishwakarma V., Singhal B. Metabiotics: the functional metabolic signatures of probiotics: current state-of-art and future research priorities — Metabiotics: probiotics effector molecules. Advances in Bioscience and Biotechnology. 2018. 9. P. 147–189. DOI:10.4236/abb. 2018.94012.
- Shaikh A.M., Sreeja V. Metabiotics and their health benefits. Intl J Food Ferment. 2017. 6(1). P. 11– 23. DOI:10.5958/2321-712X.2017.00002.3.
- Novel Insights for Metabiotics Production by Using Artisanal Probiotic Cultures/Pihurov M. et al. Microorganisms. 2021. Т. 9. №. 11. 2184 с.
- Singhal B., Chaudhary N. Metabiotics as functional metabolites of probiotics: An emerging concept and its potential application in food and health. Biotechnical Processing in the Food Industry. Apple Academic Press. 2021. С. 207–236.
- Kрижак Л. М. Удосконалення технології йогурту функціонального призначення з використанням ехінацеї пурпурової: дис. … канд. тех. наук:. 05.15.04. Одеса, 2016. 283 с.
- Продукти харчові. Методи визначення молочнокислих бактерій: ДСТУ 7999:2015. Національний стандарт України, 2017. 48 с.
- Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб: ДСТУ 4834:2007. Національний стандарт України, 2008. 17 с.
- Молоко та молочні продукти. Методи визначення кислотності: ДСТУ 2661:2010. Київ: Держспоживстандарт України, 2011. 14 с.
- Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначення кількості біфідобактерій: ДСТУ 7355:2013. Національний стандарт України, 2013. 18 с.
Долучення | Розмір |
---|---|
kryzhak_1_2022.pdf | 421.01 КБ |