Ви є тут

OBTAINING ZINC ENRICHED SPIRULINA BIOMASS AND ESTABLISHING ITS TOXICITY

Вивчено вплив різних концентрацій Цинку у стандартному поживному середовищі Заррука на інтенсивність нарощування біомаси Spirulina platensis. Збагачення спіруліни проводили внесенням різних концентрацій сірчанокислого цинку – від 6,0 до 24,6 мг/л стандартного поживного середовища Заррука. Додавання сульфату цинку у дозі 6,0 мг/л до середини культивування проявляє стимулювальний ефект щодо нарощування клітин Spirulina platensis, а потім внаслідок акумулювання металу проявляється його токсичний ефект. Додавання до поживного середовища високих доз Цинку призводить до різкого припинення нарощування біомаси спіруліни та загибелі клітин культури з восьмої доби.

Досліджуючи гостру токсичність біомаси Spirulina platensis, збагаченої Цинком, у дозі 5000 мг/кг маси тіла шляхом внутрішлункового введення білим мишам та щурам не встановлено загибелі тварин. Клінічна картина реакції як білих мишей, так і білих щурів на біомасу Spirulina platensis, збагачену Цинком, була однаковою. В обох випадках навіть повторне введення високої дози добавки у кількості 5000 мг/кг маси тіла не супроводжувалось летальними наслідками. За таких умов біомаса спіруліни у концентрації до 5000 мг/кг маси тіла має значення (DL0).

Ключові слова: біомаса, білі миші, білі щури, культуральне середовище, Spirulina platensis, Цинк.

1. ГОСТ 12.1.007–76. Система стандартов безопасности труда. Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности. – Введ. 1977–01–01. – М.: Стандартинформ, 2007. – 7 с.

2. Micronutrients in African-Americans with decompensated and compensated heart failure / M. Arroyo, S.P. LaGuardia, S.K. Bhattacharya [et al.] // Transl. Res. – 2006. – Vol. 148. – P. 301–308.

3. Ben Amotz A. Mode of action of the massively accumulated beta-carotene of Dunaliella bardawil in protecting the algae against damage by excess irradiation / A. Ben Amotz, O. Shaish, M. Avron // Plant Phisiol. – 1989. – Vol. 9, № 3. – P. 1040–1043.

4. Commercial interest of micro- and macroalgae / S. Bonotto, D. Van der Ben, A. Sanfulli [et al.] // Mar. Res. Div. Rapt. – 1987. – Vol. 602. – P. 116–117.

5. Brzóska M.M. Interactions between cadmium and zinc in the organism / M.M. Brzóska, J. Moniuszko // Food Chem. Toxicol. – 2001. – Vol. 39. – P. 967–980.

6. Cousins R.J. Mammalian zinc transport, trafficking, and signals / R.J. Cousins, J.P. Liuzzi, L.A. Lichten // Journal of Biological Chemistry. – 2006. – Vol. 281. – P. 24085–24089.

7. Long-term zinc deficiency decreases taste sensitivity in rats / T. Goto, M. Komai, H. Suzuki, Y. Furukawa // J. Nutr. – 2001. – Vol. 131. – P. 305–310.

8. Gupta R.S. Biotechnology of mass production of Spirulina and Arthrospira in fresh water / R.S. Gupta, M.L. Changwal // Spirulina ETTA Nat. Symp. MCRC. – Madras, India, 1992. – P. 125–128.

9. Krebs N.F. Overview of zinc absorption and excretion in the human gastrointestinal tract / N.F. Krebs // J. Nutr. – 2000. – Vol. 130. – P. 1374–1377.

10. McClain C.J. The pancreas and zinc homeostasis / C.J. McClain // J. Lab. Clin. Med. – 1990. – Vol. 116. – P. 275–276.

11. Vallee B.L. Zinc: biochemistry, physiology, toxicology and clinical pathology / B.L. Vallee // Biofactors. – 1988. – Vol. 1. – P. 31–36.

12. Van Wouwe J.P. The role of the pancreas in the regulation of zinc status / J.P. Van Wouwe, J.J.M. Uijlenbroek // Biol. Trace Elem. Res. – 1994. – Vol. 42. – P. 143–150.

13. Vencataraman L.V. Production of food, feed, biochemical and bioenergy from microalgae / L.V. Vencataraman,
E.W. Becker // 8-th Int. Biotechnol. Symp., Paris, 1988; Proc. – Paris, 1989. – Vol. 2. – P. 910–922.

ДолученняРозмір
PDF icon merzlova.pdf418.93 КБ