Ви є тут

Оцінка впливу препарату «Штучна кутикула» на розвиток курячих ембріонів

Наведено результати експериментальних досліджень щодо вивчення впливу на окремі параметри розвитку курячого ембріону інгредієнтів препарату для передінкубаційного оброблення яєць «Штучна кутикула» («ARTICLE» –ARTIficial cutiCLE), до складу якого входить речовина природного походження хітозан кислоторозчинний, надоцтова кислота, жовтий залізоокисний пігмент (оксид заліза (ІІІ) Fе2 O3 ) та мікроелементи. Така технологія передінкубаційного оброблення передбачає проведення зрошування яєць робочим розчином композиції з наступним випаровуванням розчинника та утворенням на поверхні кальцитного шару шкаралупи яйця точного штучного аналога природної захисної кутикули (за структурно-функціональними показниками). Захисна плівка являє собою полікомпонентне покриття для відновлення та посилення бар’єрних властивостей біокерамічних структур шкаралупи і шкаралупних мембран, якому притаманна біоцидна (антибактеріальна та антивірусна) активність, а також здатність оптимізувати газообмін ембріонів упродовж інкубації та поліпшувати процеси обміну речовин ембріона і якість молодняку птиці. Дослідження було проведено з використанням інкубаційних яєць, отриманих від курей-несучок Леггорн білий. Було сформовано дві партії яєць по 720 шт. у кожній: контрольні яйця було оброблено фумігацією формальдегіда, другу партію – препаратом «Штучна кутикула». Інкубацію яєць проводили в інкубаторі «Універсал» упродовж 21 доби згідно з методикою. На 11-у добу інкубації вилучали ембріони курей, готували препарати тканин та печінки з наступним проведенням мікроскопічних досліджень. За умов впливу препарату для передінкубаційного оброблення яєць на курячий ембріон упродовж інкубації, не було виявлено відхилень у розвитку і морфологічній будові печінки порівняно з контролем. Аналогічно контролю відповідного терміну спостереження виявлено печінкові балки, що формуються, початок утворення жовчі та клітини Купфера. Отже, за порівняння контрольного та експериментального зразків тканини печінки ембріона негативного впливу захисного препарату для передінкубаційного оброблення яєць «Штучна кутикула» не було виявлено. Доведено, що інгредієнти препарату не надходять у зону розвитку ембріона. Препарат «Штучна кутикула» не проявляє негативної дії на ембріон, що розвивається, під час інкубації.

Ключові слова: технологія, хітозан, нанотехнології, інкубація яєць, дезінфектанти, гістологічні дослідженн

  1. Астраханцева О.Г., Самохіна Є.А., Бордунова О.Г., Чіванов В.Д. Композиція для захисту інкубаційних яєць курей на основі хітозану, перекисних сполук і сульфату заліза (FeSO4 5H2O). Вісник Сумського національного аграрного університету. Тваринництво. Суми: СНАУ. 2016. (7). С. 207–213.
  2. Інкубація: методичний посібник/ за ред. В. Бресла[вець та співавт. Харків: СП УААН. 2001. С. 42–56.
  3. Ayman S. Elmezayyen., Fikry M. Reicha. Preparation of Chitosan copper complexes: Molecular dynamic studies of Chitosan and Chitosan copper complexes. Open Journal of Applied Sciences. 2015. Vol. 5. no. 8. 12 p. Doi: https://doi. org/10.4236/ojapps.2015.58041.
  4. One-step facile synthesis of CaCO3 nanoparticles via mechano-chemical route / A. Sargheini et al. Powder Technology. 2012. Vol. 219. P. 72–77.
  5. Study of the Correlations Between the Dynamics of Thermal Destruction and the Morphological Parameters of Biogenic Calcites by the Method of Thermoprogrammed Desorption Mass Spectrometry (TPD-MS)/ O.G. Bordunova et al. Springer Proceedings in Physics. Springer, Singapore, 2020. Vol 240. Р. 37–50. Doi:https://doi.org/10.1007/978- 981-15-1742-6
  6. Cenzig Caner., Ozge Cansiz. Chitosan coating minimises eggshell breakage and improves egg quality. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007. Vol. 88. Issue 1. P. 56–61.
  7. Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality/ D. R. Jones et al. Poultry science. 2018. Issue 97(2). P. 716–723.
  8. Antimicrobial properties of a nanostructured eggshell from a compostnesting bird / L. D’Alba et al. J. Exp Biol. 2014. Vol. 217. P. 1116–1121.
  9. Effect of egg washing on the cuticle quality of brown and white table eggs/ S. Leleu et al. Journal of Food Protection. 2011. Issue 74(10). P. 1649–1654.
  10. Effects of egg washing and storage temperature on the quality of eggshell cuticle and eggs/ Y.C. Liu et al. Food Chemistry. 2016. Issue 211. P. 687–693.
  11. Fabrication and characterization of copper(II)- chitosan complexes as antibiotic-free antibacterial biomaterial/ L. Gritsch et al. Carbohydrate Polymers. 2018. Vol. 179. P. 370–378. Doi:https://doi.org/10.1016/j. carbpol.2017.09.095.
  12. Method of protection of hatching eggs of chickens with chitosan coating / O. Bordunova et al. Patent № 59917 (Ukraine), 2012.
  13. Wellman-Labadie O., Picman J., Hincke M.T. Antimicrobial activity of cuticle and outer eggshellprotein extracts from three species of domestic birds. British Poultry Science. 2008. Vol. 49(2). P. 133–143.
  14. Impact of Hot Climate on Poultry Production System-A Review / P. Bhadauria et al. Journal of Poultry Science and Technology. 2014. Vol. 2(4). P. 56–63.
  15. Antibacterial effect of calcium carbonate nanoparticles on Agrobacterium tumefaciens / R. A. Ataee et al. Iranian Journal of Military Medicine. 2011. Vol. 13 (2). P. 65–70.
  16. Effects of eggs shell quality and washing on Salmonella Infantis penetration/ K. Samiullah et al. International Journal of Food Microbiology. 2013. Issue 165(2). P. 77–83.
  17. Effect of combination of chitosan coating and irradiation on physicochemical and functional properties of chicken egg during room-temperature storage/ De li. Xian et al. Radiation Physics and Chemistry. 2009. Vol. 78. Issues 7-8. P. 589–591.
  18. Wojtasz-Pajak A., Balicka-Ramisz A., Ramisz A., Ligocki M. Properties of chitosan and its salt. In: Chemical Products in Agriculture and Enviroment/ Eds. E. H. Gorecki, Z. Dobrzanski. Chech-Pol Trade (Prague, Brussels, Stockholm). 2003. P. 74–80.
ДолученняРозмір
PDF icon bordunova_1_2021.pdf700.59 КБ