Ви є тут

Природна резистентність та імунологічна відповідь молодняку волинської м’ясної породи за дії пробіотиків

Для проведення експериментальних досліджень з метою наукового розгляду досліджено природну резистентність та імунологічні реакції новонародженого молодняку волинської м’ясної породи за використання пробіотичних препаратів. Було сформовано три групи тварин: контрольну групу утримували лише на материнському молоці, І група, крім молока корів, отримувала пробіотичний препарат зі штамом Bacillus Subtilis, ІІ дослідна група –– Lactobacillus spp. Активність природної резистентності та імунну реакцію організму досліджували на 5, 10 та 30 добу експерименту. Рівень неспецифічної природної резистентності визначали за показниками бактерицидної, лізоцимної, фагоцитарної та комплементарної активності сироватки крові, імунологічну відповідь –– за концентрацією в крові імуноглобулінів класів G, М, А. Починаючи з 5 доби життя, спостерігали відмінності у неспецифічній резистентності тварин контрольної та дослідних груп. В окремі вікові періоди пробіотичні добавки мали різний ступінь впливу на природну резистентність молодняку. Найбільша різниця у бік зростання у таких показниках неспецифічної резистентності, як бактерицидна та комплементарна активність сироватки крові спостерігалась за впливу пробіотичної добавки Bacillus Subtilis (І дослідна група), а показники лізоцимної та фагоцитарної активності сироватки крові були більшими за дії Lactobacillus spp. (ІІ дослідна група). Різниця між показниками бактерицидної активності крові за дії Lactobacillus spp., порівняно з контролем, була у віці 30 діб (16,85 %, Р<0,01), а за дії Bacillus Subtilis –– у віці 60 діб (25,49 %, Р<0,001). Лізоцимна активність сироватки крові була вищою у 60-добових тварин (27,20 %, Р<0,001), у ІІ дослідній групі –– у 30-добових телят (19,16 %, Р<0,01). Рівень фагоцитарної та комплементарної активності крові був найвищим у віці 60 діб в І дослідній групі –– на 17,17 % (Р<0,001) та 32,57 % (Р<0,001), в ІІ дослідній групі –– на 23,20 % (Р<0,001) та 36,34 % (Р<0,001), відповідно. Щодо концентрації імуноглобулінів, найбільші зміни у їх показниках спостерігались у групі, яка отримувала Lactobacillus spp. Додавання до раціону молодняку пробіотичних штамів бактерій позитивно впливає на становлення природної резистентності та імунної відповіді організму, що в подальшому сприятиме зменшенню рівня захворюваності молодняку.

Ключові слова: телята, пробіотики, штами бактерій, мікроорганізми, імуноглобуліни, неспецифічна резистентність організму, Т-лімфоцити, фагоцитарна активність, бактерицидна активність сироватки крові.

 

  1. Abuelo, A., Cullens, F., Hanes, A. (2021). Impact of 2 Versus 1 Colostrum Meals on Failure of Transfer of Passive Immunity, Pre-Weaning Morbidity and Mortality, and Performance of Dairy Calves in a Large Dairy Herd. Animals (Basel). Vol. 11, Issue 3, 782 p. DOI:10.3390/ani11030782.
  2. Ahmann, J., Steinhoff-Wagner, J., Büscher, W. (2021). Determining Immunoglobulin Content of Bovine Colostrum and Factors Affecting the Outcome: A Review. Animals (Basel). Vol. 11, Issue 12, 3587 p. DOI:10.3390/ani11123587.
  3. Casewell, M., Friis, C., Marco, E. (2003). The European ban on growth-promoting antibiotics and emerging consequences for human and animal health. J Antimicrob Chemother, Vol. 52, Issue 2, pp.159-161. DOI:10.1093/jac/dkg313.
  4. Cull, C., Singu, V. K., Cull, B. J. (2022). Efficacy of Lactobacillus animalis and Propionibacterium freudenreichii-Based Feed Additives in Reducing Salmonella-Associated Health and Performance Effects in Commercial Beef Calves. Antibiotics (Basel). Vol. 11, Issue 10, 1328 p. DOI:10.3390/ antibiotics11101328.
  5. Dar, A. H., Singh, S. K., Rahman, J. U. (2022). The effects of probiotic Lactobacillus acidophilus and/ or prebiotic mannan oligosaccharides on growth performance, nutrient utilization, blood metabolites, faecal bacteria, and economics of crossbred calves. Iran J Vet Res, Vol. 23, Issue 4, pp. 322-330. DOI: 10.22099/ IJVR.2022.42992.6259.
  6. Fomenky, B. E., Do, D. N., Talbot, G. (2018). Direct-fed microbial supplementation influences the bacteria community composition of the gastrointestinal tract of pre- and post-weaned calves. Sci Rep. Vol. 8, Issue 1, 14147 p. DOI:10.1038/s41598-018-32375-5.
  7. Ghoreishi, S. M., Nouri, M., Rasooli, A. (2015). Effect of orally administered cisapride, bethanechol, and erythromycin on the apparent efficiency of colostral IgG absorption in neonatal Holstein-Friesian calves. J Vet Intern Med., Vol. 29, Issue 2, pp. 714-720. DOI:10.1111/jvim.12539.
  8. Karamzadeh-Dehaghani, A., Towhidi, A., Zhandi, M. (2021). Combined effect of probiotics and specific immunoglobulin Y directed against Escherichia coli on growth performance, diarrhea incidence, and immune system in calves. Animal. Vol. 15, Issue 2, pp. 100-124. DOI:10.1016/j.animal.2020.100124.
  9. Lu, Q., Niu, J., Wu, Y. (2022). Effects of Saccharomyces cerevisiae var. boulardii on growth, incidence of diarrhea, serum immunoglobulins, and rectal microbiota of suckling dairy calves. Livest Sci. Vol. 258, 104875 p. DOI:10.1016/ j.livsci.2022.104875.
  10. Ma, T., Villot, C., Renaud, D. (2020). Linking perturbations to temporal changes in diversity, stability, and compositions of neonatal calf gut microbiota: prediction of diarrhea. ISME J., Vol. 14, Issue 9, pp. 2223-2235. DOI:10.1038/ s41396-020-0678-3.
  11. Martin, P., Vinet, A., Denis, C. (2021). Determination of immunoglobulin concentrations and genetic parameters for colostrum and calf serum in Charolais animals. J Dairy Sci., Vol. 104, Issue 3, pp. 3240-3249. DOI:10.3168/jds.2020-19423.
  12. McGee, M., Earley, B. (2019). Review: passive immunity in beef-suckler calves. Animal. Vol. 13, Issue 4, pp. 810-825. DOI:10.1017/S1751731118003026.
  13. Novak, K. N., Davis, E., Wehnes, C. A. (2012). Effect of supplementation with an electrolyte containing a Bacillus-based direct-fed microbial on immune development in dairy calves. Res Vet Sci. Vol. 92, Issue 3, pp. 427-434. DOI: 10.1016/j.rvsc.2011.04.008.
  14. Quigley, J. D., Hill, T. M., Deikun, L. L. (2017). Effects of amount of colostrum replacer, amount of milk replacer, and housing cleanliness on health, growth, and intake of Holstein calves to 8 weeks of age. J Dairy Sci., Vol. 100, Issue 11, pp. 9177-9185. DOI:10.3168/ jds.2017-12784.
  15. Roodposhti, P. M., Dabiri, N. (2012). Effects of probiotic and prebiotic on average daily gain, fecal shedding of Escherichia coli, and immune system status in newborn female calves. Asian-Australas J Anim Sci., Vol. 25, Issue 9, pp. 1255-1261. DOI:10.5713/ ajas.2011.11312.
  16. Wu, Y., Wang, L., Luo, R. (2021). Effect of a Multispecies Probiotic Mixture on the Growth and Incidence of Diarrhea, Immune Function, and Fecal Microbiota of Pre-weaning Dairy Calves. Front Microbiol. Vol. 14, Issue 12, 681014 p. DOI:10.3389/ fmicb.2021.681014.
  17. Várhidi, Z., Máté, M., Ózsvári, L. (2022). The use of probiotics in nutrition and herd health management in large Hungarian dairy cattle farms. Front Vet Sci. Vol. 9, 957935 p. DOI:10.3389/fvets.2022.957935.
ДолученняРозмір
PDF icon farafonov_2_2023.pdf496.38 КБ