Ви є тут

Питання продовольчої та харчової безпечності за тривалого зберігання м’ясних і молочних продуктів

Стан, коли всі люди в будь-який час мають фізичний та економічний доступ до безпечної та корисної їжі, достатньої для задоволення їх фізіологічних потреб і необхідних для активного та здорового способу життя, називається продовольчою безпекою. Основними її складовими є: доступність як ступінь фактичної або потенційної доступності продовольства для певної групи населення впродовж певного періоду; доступність, як ступінь спроможності населення впродовж певного періоду отримувати харчові продукти у своє розпорядження; споживання, як забезпечення населення достатньою кількістю поживних продуктів харчування впродовж певного періоду. Поняття продовольчої безпеки, поряд з економічними аспектами, охоплює низку технічних компонентів: харчову та поживну цінність продуктів, інші фізико-хімічні характеристики, придатність до транспортування та короткочасного або тривалого зберігання. Технічне регулювання – це правове регулювання відносин у сфері визначення та виконання обов'язкових вимог до характеристик продукції або суміжних процесів і методів виробництва. Основними напрямами врахування вимог продовольчої безпеки в технічному регулюванні є норми раціонального споживання, державні продовольчі ресурси, безпечність харчових продуктів та окремі показники їх якості. Визначено основні напрями основ продовольчої безпеки в межах технічного регулювання та стандартизації, а також алгоритм доцільного залучення основ продовольчої безпеки до нормативних норм. Врахування принципів продовольчої безпеки в технічному регулюванні може бути здійснено розробленням нормативних документів, які містять норми щодо тривалого зберігання, внесення змін до чинних нормативних документів, до сфери дії яких належать окремі харчові продукти, з відповідними розділами, а також розробленням документів, що нормалізує, за необхідності, спеціальні методи дослідження продуктів тривалого зберігання, наприклад, вершкового масла та замороженого м’яса. Зазначається, що спеціалізовані холодильні та складські приміщення можуть здійснювати довготривале зберігання вершкового масла та м’яса на терміни, що перевищують встановлені національними стандартами. Можливим є розроблення стандартів, що визначають терміни та умови тривалого зберігання харчових продуктів в умовах підприємств системи державного резерву. Іншим способом розв’язання проблеми є долучення до чинних норм положень про особливі вимоги щодо тривалого зберігання харчових продуктів у державному резерві, які пов'язані з вирішенням питань продовольчої безпеки.

Ключові слова: продовольча безпека, тривале зберігання, безпечність харчових продуктів, стандарти, масло, заморожене м'ясо, технічне регулювання.

  1. Bonfiglio, J. M. I. (2016). La ideología política al servicio de la seguridad y la seguridad en la teoría política. Trabalhos Completos ALED Puebla. 1(1), pp. 1–13. Available at:http://www.anaisaled. ufscar.br/index.php/aledpuebla/article/view/31
  2. Mc Carthy, U., Uysal, I., Badia-Melis, R., Mercier, S., O'Donnell, C., Ktenioudaki, A. (2018). Global food security–Issues, challenges and technological solutions. Trends in Food Science & Technology. 77, pp. 11–20. DOI:10.1016/j.tifs.2018.05.002
  3. Augustin, M. A., Riley, M., Stockmann, R., Bennett, L., Kahl, A., Lockett, T., Cobiac, L. (2016). Role of food processing in food and nutrition security. Trends in Food Science & Technology. 56, pp. 115– 125. DOI:10.1016/j.tifs.2016.08.005.
  4. King, T., Cole, M., Farber, J. M., Eisenbrand, G., Zabaras, D., Fox, E. M., Hill, J. P. (2017). Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends in Food Science & Technology. 68, pp. 160–175. DOI:10.1016/j.tifs.2017.08.014
  5. Verbytskyi, S. B., Kopylova, K. V., Kozachenko, O. B., & Verbova, O. V. (2020). Food security and technical regulation of requirements to food products. Yessenov Science Journal. 37(1), pp. 59–65. Available at:https://www.researchgate.net/publication/348714755_FOOD_SECURITY_AND_TE CHNICAL_REGULATION_OF_REQUIREMENTS_ TO_FOOD_PRODUCTS
  6. Kopylova, K. V., Verbytskyi, S. B., Verbova, O. V. (2017). Summarizing demands to safety and quality of foods in normative documents important for regulation of food security issues. Prodovolchi Resursy. [Food Resources]. 9, pp. 203–210. Available at:http://iprkyiv. com/index.php/39-fakhovyi-zbirnyk/arkhiv-nomeriv/pr-2017-09/277-prodovol-chi-resursi-2017-rik-vipusk- 9-stattya-25
  7. Verbytskyi, S. B., Cherniak, O. V., Patsera, N. M. (2016). Prodovolcha bezpeka ta ahropromyslovyi kompleks: zasadnychi pryntsypy ta mozhlyvist yikhnoi realizatsii u praktytsi tekhnichnoho rehuliuvannia. [Food security and agro-food sector: basic principles and possibilities of their implementation in the practice of technical regulation]. Prodovolchi Resursy. [Food Resources]. 7, pp. 79–86. Available at:http://iprkyiv.com/index.php/41-fakhovyi-zbirnyk/arkhiv-nomeriv/pr-2016-....
  8. Ilyina, Z. M. (2007). Food security system: regularities of forming and factors of development. Minsk: Institute of economy of the NAS of Belarus, Centre of Agrarian Economy.
  9. García, A. C. (2004). Figuras, normas y protocolos de calidad como herramienta de mejora de la seguridad alimentaria. Anales de la Real Academia de Ciencias Veterinarias de Andalucía. 17(1), pp. 229–245. Available at:http://hdl.handle.net/10396/3911.
  10. Verbytskyi, S. B. (2016). Technical aspects of guaranteeing food security: role of technical regulation. Prodovolchi Resursy. [Food Resources]. 6, pp. 140– 146. Available at:http://iprkyiv.com/index.php/42-fakhovyi-zbirnyk/arkhiv-nomeriv/pr-2016-...
  11. Bocharova-Leskina, A., Verbytskyi, S. (2019). Theoretic approaches to substantiate shelf life capacity of butter and spreads. Journal of Engineering Science. XXVI(3), pp. 78–88. DOI:10.5281/zenodo.3444117.
  12. Zaptalov, B. Y., Grytsun, V. M., Mukovoz, V. M., Obshtat, S. V., Karpulenko, M. S., Koshovyi V. M. (2015). Changes of butter quality during prolonged storage in industrial cold store. Science and Technology Bulletin SRC for Biosafety and Environmental Control of Agro-Industrial Complex. 2, pp. 91–95. DOI:10.21608/ijds.2017.8069
  13. Cvrtila, Ž., Dobranić, V. (2019). Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa. MESO. 21(1), pp. 79–87. DOI:10.31727/m.21.1.2
  14. Kopylova, K. V., Verbytskyi, S. B. (2017). Substantiation of the necessity to enhance technical conditions of raw meats storage when they are used to guarantee food security of the state. Prodovolchi Resursy. [Food Resources]. 8, pp. 9–16. Available at:http://iprkyiv.com/index.php/40-fakhovyi-zbirnyk/arkhiv-nomeriv/pr-2017-...
  15. Shelf life of Australian red meat. Second edition. (2016). Meat & Livestock Australia. Available at:https://www.mla.com.au/globalassets/mla-corporate/research-and-developme...
ДолученняРозмір
PDF icon kuts_1_2022.pdf1.61 МБ