Ви є тут

РІЧНА ДИНАМІКА ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ У СЕКЦІЇ З СИСТЕМОЮ ВЕНТИЛЯЦІЇ РІВНОМІРНОГО ТИСКУ ЗАЛЕЖНО ВІД ЖИВОЇ МАСИ ТВАРИН

В умовах промислового комплексу вивчали річну динаміку параметрів мікроклімату в приміщеннях для дорощування поросят залежно від їх живої маси в секції за системи вентиляції рівномірного тиску. Встановлено, що параметри мікроклімату змінювались залежно від зростання живої маси тварин у технологічній секції впродовж року. Влітку температура повітря в приміщенні була вище рекомендованих норм, а відносна вологість повітря знаходилась у їх межах. Швидкість руху повітря в середньому по приміщенню була на межі мінімально допустимих норм для літнього періоду і залежала від місцезнаходження станка в секції та збільшувалась із підвищенням віку поросят. Вміст вуглекислого газу знаходився у межах гранично допустимої концентрації до досягнення поросятами 49-добового віку, а у старших вікових групах – перевищував ГДК на 0,02–0,06 %/об. Вміст амоніаку та сірководню в приміщенні не перевищував ГДК і мав чітку тенденцію до збільшення концентрації зі зростанням віку поросят. Взимку та перехідні пори року температура повітря в приміщенні відповідала рекомендованим нормам. Вологість повітря всередині приміщення знаходилась на верхній межі для поросят цієї технологічної групи, а починаючи з другої половини дорощування – перевищувала рекомендовані норми. Швидкість руху повітря була в межах норми для відповідного періоду, однак не забезпечувала якісного газового складу повітря. Починаючи з другого і до сьомого тижня, концентрація вуглекислого газу перевищувала ГДК на 5–90 % і збільшувалась із підвищенням віку поросят. Концентрація амоніаку та сірководню в повітрі приміщення в усі вікові періоди дорощування знаходилася в межах ГДК, однак у другу половину періоду дорощування наближалась до верхньої її межі. В усі пори року, за винятком літа, припливно-витяжна вентиляція рівномірного тиску забезпечувала оптимальний температурний режим у приміщенні свинарника з дорощування поросят, а також задовільний вміст у повітрі амоніаку та сірководню і його вологість. Концентрація вуглекислого газу в усі періоди року, за винятком літнього, була вищою гранично допустимої концентрації.

Ключові слова: мікроклімат, поросята, дорощування, сезон, вентиляція.

  1. Божко В. Мікроклімат у свинарських приміщеннях. URL: https://propozitsiya.com/ua/mikroklimat-usvinarskih-primishchennyah
  2. Бугаєвський В.М., Остапенко О.М., Данильчук М.І. Вплив середовища та технології утримання на продуктивність свиней. Наукові праці МДГУ. 2010. Вип. 119. Т. 132. С. 59–61.
  3. Важливість вентиляції в сучасному свинарстві. URL: https://agroclimate.com.ua/images/headers/6.pdf
  4. Волощук В.М. Свинарство: монографія. К.: Аграрна наука, 2014. 592 с.
  5. Волощук В.М., Повод М.Г., Василів А.П. Продуктивні та адаптивні якості поросят на дорощуванні від генотипу та умов утримання. Свинарство. 2013. Вип. 62. С. 3–8.
  6. Демчук М.В., Решетнік А.О. Мікроклімат та ефективність роботи системи вентиляції в реконструйованих приміщеннях для свиней в різні періоди року. Наук. вісн. ЛНАВМ. Львів, 2006. Т. 8. № 1 (28). С. 36–42.
  7. Дерябин А.Н. Проблемы строительства свинокомплексов. Промышленное и племенное свиноводство. 2009. № 6. С. 20–24.
  8. Игнаткин И.Ю., Курячий М.Г. Системы вентиляции и влияние параметров микроклимата на продуктивность свиней. Вестник НГИЭИ. 2012. № 10 (17). С. 16–34.
  9. Кузнецов А.Ф. Микроклимат помещений и естественная резистентность организма откармливаемых свиней в зависимости от сезона года. Гигиена промышленного животноводства. Новочеркасск, 1978.С. 140-141.
  10. Липатников В.Ф., Степанов В.П. Совершенствование способов содержания различных производственных групп свиней. Сб. науч. тр. ВНИИТИМЖ. Подольск, 2004. Т. 14. С. 151–167.
  11. Мероприятия по стабилизации микроклимата в животноводческих помещениях в жарких погодных условия. Приоритетные и инновационные технологии в животноводстве – основа модернизации агропромышленного комплекса России: сб. науч. статей / Милостивый Р.В., и др. Ставрополь, 2016. С. 291–295.
  12. Писарев Ю.Н. Серебряков С.А. Современные системы содержания свиней. Свиноводство промышленное и племенное. 2008. № 1. С. 25–27.
  13. Плохинский Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников. М.: Колос, 1969. 256 с.
  14. Царенко О.М., Крятов О.В., Крятова Р.Є., Бондарчук Л.В. Ресурсозберігаючі технології виробництва свинини: теорія і практика : навч. посіб. /за ред. О. М. Царенка. Суми: Університетська книга, 2004. 269 с.
  15. Трунов С.С., Растимешин С.А. Требования к тепловому режиму животноводческих помещений с молодняком и предпосылки применения локального обогрева. Вестник ВИЭСХ. 2017. № 2 (27). С. 76–82.
  16. Чернова С.Е., Казаков В.С. Влияние микроклимата в помещении на рост, развитие и откормочные качества молодняка свиней. Известия ОГАУ. 2014. № 6 (50). С. 127–129.
  17. Mol G., Ogink N.W. The eff ect of two ammoniaemmision-reducing pig housing systems on odour emmisions. Water Sci. Tehnol. 2004. Vol. 50. P. 334–340.
  18. Novak P., Slegerova S., Novak L. Eff ect of environment on the performance of swine. XI. Int. Congres in Animal Hygiene. 2001. Vol. I. P. 545–551.
ДолученняРозмір
PDF icon ladyka_shpetnyi_1_2020.pdf2.05 МБ