Ви є тут

Теоретичні аспекти інноваційних технологій у свинарстві

За умов світової глобалізації економіки розвиток підприємств галузі свинарства можливий на основі високоефективного виробництва продукції тваринництва. Стримувальним чинником розвитку є відсутність інноваційних технологій на більшості підприємств, незначний вплив запровадження інноваційної діяльності на покращення ефективності виробництва. Важливою є потреба щодо здійснення інноваційних перетворень, які поліпшили б економічні показники підприємств свинарської галузі, наситили б ринок продукцією вітчизняного виробництва та задовольнили б соціальний запит на дешеву свинину. Інноваційна модель розвитку свинарства забезпечує конкурентоспроможність підприємств галузі, підвищує рівень продовольчої безпеки держави, сприяє вирішенню проблем, пов’язаних із забрудненням довкілля, неконтрольованим використанням різноманітних добавок у процесах виробництва свинини. Зазначена проблематика зумовлює необхідність обґрунтування підходів інноваційного розвитку підприємств галузі свинарства, підвищення ефективності їх функціонування. Досвід вітчизняних підприємств, виробників свинини зарубіжних країн свідчить, що за умов економічної нестабільності важливо бути готовим до змін на ринку м’ясної продукції. Таку готовність забезпечує планування та впровадження на підприємствах інноваційних підходів ведення галузі свинарства. Інноваційна діяльність підприємств за сучасних умов повинна бути спрямована на соціальне і економічне задоволення потреб населення, екологічну безпеку довкілля. У статті акцентовані теоретично-методологічні аспекти інноваційного розвитку галузі свинарства. Висвітлено питання сучасних технологій, інновацій та інноваційної діяльності, проаналізовано визначення «інноваційний розвиток підприємства». Проведено аналіз напрямків розвитку конкурентоспроможних свинарських господарств з урахуванням рівня технологічного розвитку виробництва та зміни коливання ринкової частки підприємств. Відзначено особливий підхід до формування розвитку свинарських підприємств на основі переходу до інноваційної моделі забезпечення їх конкурентоспроможності та модернізації виробництва за критеріями, що відповідають за повернення капіталу, задоволення ринкового попиту на свинину та незначний негативний екологічний вплив на зовнішнє середовище.

Ключові слова: інновації, інноваційна діяльність, інноваційний розвиток свинарських підприємств, економічні показники, інноваційні підходи, ринок свинини, продовольча безпека, забруднення довкілля, екологічна безпека.

  1. Lugovyi, S. I., Lykhach, V. Y., Lykhach, A. V. (2015). Automated information system «Accent – breeding accounting in pig breeding» in animal breeding. Poltava, Issue 67, pp. 90–94. (In Ukrainian).
  2. Prysiazhniuk, M., Zubets, M., Sabluk, P. (2011). Agrarian sector of the economy of Ukraine (state and prospects of development). Kyiv: SSC IAE, 1009 p. (In Ukrainian).
  3. Shpychak, O., Lupenko, Y., Prysiazhniuk, M. (2012). Analysis and forecast of the conjuncture of world markets of livestock products. K.: SSC IAE, 251 p. (In Ukrainian).
  4. Babenko, O. Pig breeding in China – the world leader in pork production. Available at:http://agritour. com.ua/text/read/226/. (In Ukrainian).
  5. Bazylevych, V. D., Ilyin, V. A. (2010). Metaphysics of Economics: a monograph. 2nd ed. K., 923 p. (In Ukrainian).
  6. Birta, G. O. (2011). Commodity characteristics of pig production: a textbook. K.: Center for Educational Literature, 143 p. (In Ukrainian).
  7. Birta, G., Rybalko, V. (2009). Formation of meatiness of pigs. Livestock of Ukraine. no. 3, pp. 19– 21. (In Ukrainian).
  8. Boyko, I. V. (2008). Innovative development of the participating states in the context of global challenges: proceedings of the XII International Scientific and Practical Conference «Problems and prospects of innovative development of the economy.» K.: SPP Tsudzynovych T. I., pp. 63–67. (In Ukrainian).
  9. Borisov, E. F. (2005). Economic theory. 3rd ed. K.: Yurait-Idat, 398 p. (In Ukrainian).
  10. Bocharov, S. (2001). Factors of innovation activity. Investitsii, no. 6, pp. 19–27.
  11. Shpykuliak, O. G., Voskoboinyk, Y. P. (2008). Costs and efciency of products in agricultural enterprises (monitoring). K.: NSC IAE, 351 p. (In Ukrainian).
  12. Vitkov, M. S. (2005). Development of investment policy in agriculture of Ukraine. Economy of AIC, no. 1, pp. 54–57. (In Ukrainian).
  13. Volkov, O. I., Denysenko, M. P., Grechan, A. P. (2006). Innovative development of the industry of Ukraine: a textbook. K.: KNT, 648 p. (In Ukrainian).
  14. Volodin, S. A. (2006). Conceptual provisions for the creation of a highly efcient innovative system of pig production. Economy of AIC, no. 1, pp. 72–83. (In Ukrainian).
  15. Gannachenko, S. L. (2008). Growth of competitiveness of the agro-industrial complex on the basis of innovations: proceedings of the XII international scientifc and practical conference «Problems and prospects of innovative development of the economy». K.: SPD Tsudzinovich T.I., pp. 295–298. (In Ukrainian).
  16. Danilov, B. V. (2008). Industrial development of pig breeding in modern conditions. Economy of AIC, no. 10, pp. 16–24. (In Ukrainian).
  17. Reference material on foreign economic activity and assessment of the conditions of Ukraine's accession to the WTO in the agricultural sector. Ministry of Agrarian Policy of Ukraine; Department of Foreign Economic Cooperation. K., 2008, 79 p. (In Ukrainian).
  18. Donskova, S. V., Kulomzina, E. Y., Myachin, M. V. (2003). Mechanism of evaluation and forecasting of economic activity of enterprises. Food industry. no. 2, pp. 14–16.
  19. Zholobetskyi, G. (2010). Management of innovation activity in the Agrarian sector. AIC: economy, management. no. 7, pp. 19–24.
  20. Grevtsov, V. D. (1993). Collection of normative acts on property reform. K.: Harvest, pp. 139–141. (In Ukrainian).
  21. Zaruk N. F. Boryaeva, Т. F. (2008). The role of innovative developments to stimulateaccelerated development of livestock breeding. Economics of agricultural and processing enterprises. Enterprises, no. 1, pp. 47–49.
  22. Ivanov, V. O., Voloshchuk, V. M. (2005). Alternative technology of pork production. Tavri Scientifc Bulletin. Kherson, Issue 39/1, pp. 101–107. (In Ukrainian).
  23. Inventory of greenhouse gas emissions and their absorption in Ukraine: national report. Ministry of Environmental Protection of Ukraine. K., 2009, 316 p. (In Ukrainian).
  24. Kalinchyk, M. V., Tolkach, M. I. (2007). Methodical and practical aspects of economic assessment of resource-saving technologies in agriculture. Economy of AIC, no. 11, pp. 86–92. (In Ukrainian).
  25. Titarenko, M. L. (1999). China on the Path of Modernization and Reforms. K.: Vostochna Litteratura Publishing House, pp. 211–228. (In Ukrainian).
  26. Klibenstein, J. (2001). Economic and social aspects associated with large-scale livestock systems, as well as environmental issues. Materials of JSC «Agrosoyuz» Dnipropetrovsk, 16 p.
  27. Klymenko, A. (2010). The content of mycotoxins in feed for pigs. Price list, no. 3, pp. 57–59. (In Ukrainian).
  28. Kozhushko, L. F., Skrypchuk, P. M. (2007). Ecological management: a textbook. K.: VC «Academy», 433 p. (In Ukrainian).
  29. Kokurin, D. I. (2001). Innovative activity. Exam, 576 p.
  30. Kravets, I. V. (2008). The main directions of development of innovative activity of enterprises of the pig industry. Science and Economics. Khmelnytsky Economic University, Issue 2, pp. 279–285. (In Ukrainian).
  31. Lapko, O. (2009). Innovative activity in the system of state regulation. Institute of Economic Forecasting of the National Academy of Sciences of Ukraine, Ivano-Frankivsk State Technical University of Oil and Gas. K., 254 p. (In Ukrainian).
  32. Moskalenko, O. M. (2008). Formation of institutions of innovative economy in Ukraine: theoretical and practical aspects of institutional modifcations and economic policy. Problems and prospects of innovative development of the economy: materials of the XIII international scientifc and practical conference on innovation activity. K.; Simferopol, Sevastopol, pp. 38–43. (In Ukrainian).
  33. Muzyka, P. M., Solomonko, D. O. (2008). Organizational (institutional) support of innovative activity in the agrarian sector of Ukraine: proceedings of the XII International Scientifc and Practical Conference «Problems and Prospects of Innovative Development of the Economy.» K.: SPD Tsudzynovych T.I., pp. 322–325. (In Ukrainian).
  34. Nelep, V. M. (2004). Planning at an agricultural enterprise: a textbook / 2nd ed. K.: KNEU, 495 p.
  35. Pavlenko, I. A. (2016). Economics and organization of innovation activity: textbook. 2nd edition, unchanged. K.: KNEU, 204 p. (In Ukrainian).
  36. Kolot, V. M., Repina, I. M., Shcherbyna, O. V. (2019). Entrepreneurship: organization, efciency, business culture: a textbook. Kyiv: KNEU, 444 p. (In Ukrainian).
  37. Pokropyvnyi, S. F. (2005). Innovative management in the market system of management. Ukraine economy. no. 2, 24 p. (In Ukrainian).
  38. Melnyk, Y. I., Lytovchenko, A. M., Rybalko, V. P. Program of selection with local and endangered genotypes of pigs of Ukraine for 2003–2012. (In Ukrainian).
  39. On Amendments to Certain Laws of Ukraine on the Establishment of a Green Tariff: Law of Ukraine of September 25, 2008, No. 601-VI. 2008, No. 601- VI. Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine. 2009, no. 13, 156 p. (In Ukrainian).
  40. On Amendments to the Law of Ukraine "On Leasing": Law of Ukraine of December 11, 2003 N 1381-IV. Bulletin of the Verkhovna Rada (VVR). 2004, no. 15, 232 p. (In Ukrainian).
  41. On Innovation Activity: Law of Ukraine of July 4, 2002, No. 40-IV. 2002, No. 40-IV. Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine. 2002, no. 36, 267 p. (In Ukrainian).
  42. On Value Added Tax: Law of Ukraine of April 3, 1997, No. 168/97-R. 1997, No. 168/97-ВР. Information of the Verkhovna Rada of Ukraine. 1997, no. 21, 157 p. (In Ukrainian).
  43. On Priority Areas of Innovative Activity in Ukraine: Law of Ukraine of January 16, 2003, No. 433-IV. Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine. 2003, no. 13, 94 p. (In Ukrainian).
  44. Program for the development of the pig industry in Ukraine until 2020. Ministry of Agrarian Policy of Ukraine. 43 p. (In Ukrainian).
  45. Tsarenko, O. M., Kryatov, O. V., Kryatova, R. E., Bondarchuk, L. V. (2004). Resource-saving technologies of pork production: theory and practice: textbook. Sumy: University book, 268 p. (In Ukrainian).
  46. Rybalko, V. P. (2006). Tendencies and directions of pig breeding development. Effective animal husbandry. no. 7, pp. 7–12. (In Ukrainian).
  47. Topikha, V. С., Lykhach, V. Y., Lugovyi, S. I. (2012). Technology of production of pig products : a textbook. MDAU, 453 p. (In Ukrainian).
  48. Voloshchuk, V. M., Rybalko, V. P., Berezovsky, M. D. (2009). Pig breeding: a monograph.Kherson, 477 p. (In Ukrainian).
  49. Pigs for slaughter. Technical conditions: DSTU 4718:2007 [in force since 2011-07-01]. K.: State consumer standard of Ukraine, 2008, 7 p. (National standard of Ukraine). (In Ukrainian).
  50. Stepanov, O. P., Goncharov, N. P., Androshchuk, G. O. (2017). Innovative business: credit modular system: a textbook. K.: NAU Book Publishing House, 420 p. (In Ukrainian).
  51. Surmin, Y. P. (2016). Scientist's Workshop: a textbook for a scientist. K.: NMC «Consortium for the Improvement of Management Education in Ukraine», 302 p. (In Ukrainian).
  52. Vlasenko, N. S. (2020). Livestock of Ukraine in 2019: statistical collection. State Statistics Committee of Ukraine. Kyiv, 211 p. (In Ukrainian).
  53. Gerasimov, V. I., Baranovsky, D. I., Khokhlov, A. M. (2012). Technology of pig production: a textbook for training specialists in agricultural higher educational institutions of III-IV levels of accreditation in the specialty «Technology of production and processing of livestock products». X.: Espada, 448 p. (In Ukrainian).
  54. Fedun, I. L. (2017). Innovative direction of development of agriculture. Innovative economy. no. 2, pp. 24–31.
  55. Fesenko, V. F., Karkach, P. M. (2020). Theoretical and practical aspects of innovative technologies in pig production. Bila Tserkva, 140 p. (In Ukrainian).
  56. Konstantinov, F. V. (2007). Philosophical Encyclopedia. Kyiv: «Science of Logic», Vol. 4, 453 p. (In Ukrainian).
  57. Sabluk, P. T. (2000). Formation and functioning of the market of agro-industrial products: a practical guide. K.: IAE, 259 p. (In Ukrainian).
  58. Prices, costs. Profts of agricultural production and infrastructure of food markets. K.: IAE, 2010, 586 p. (In Ukrainian).
  59. Chertkov, D. D. (2007). Scientifc substantiation of low-cost technology of pig production in Ukraine: Doctor of Agricultural Sciences: 06.02.04. Dnipropetrovsk, 434 p. (In Ukrainian).
  60. Chudak R. A., Poberezhets Y. M., Ushakov V. M., Babkov Y. I. (2021). Influence of feed additives and mixed fodders on productivity and quality of meat in pigs: monograph: monograph. Vinnytsia, 203 p. (In Ukrainian).
  61. Shebanin, V. S., Lykhach, V. Y. (2012). Training of an agrarian specialist within the system of innovative development of the agro-industrial complex. Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea Region. Mykolaiv: MDAU, Issue 1 (65), pp. 3–12. (In Ukrainian).
  62. Yurchyshyn, V. V. (2009). Agrarian Policy in Ukraine at the Turns of Political Epochs: Historical, Social and Economic Essays. NASU, Institute of Economics and Forecasting. Kyiv: Scientifc thought, 369 p. (In Ukrainian).
  63. Yakobchuk, V. P., Kravets, I. V., Rusak, O. P. (2012). Innovative development of the pig industry. Zhytomyr: Yevenok O.O. Publishing House, 189 p. (In Ukrainian).
  64. Budget charges on research works in an agrarian sector during 2001-2006. AAAS Report XXXI: Research and Development FY 2017. Available at:http://www.aaas.org/spp/rd.
  65. Christiansen, J. P. (2016). Svinehold – en grundbog. 4. rev. upgave. Danish Agricultural Advisory Service. National Center. 174 p.
  66. Metcalfe, J. S. (2008). Evolutionary economics and creative destruction. J. Stanley Metcalfe: Routledge, 153 p.
  67. Riggs, H. E. (2013). Managing high-technoiogy companies. Belmont, 63 p.
  68. Ukraine: pig breeding pork market. Information company ProAgro. K., 2017, 140 p. (In Ukrainian).
  69. Shpetnyi, M. B., Povod, M. H., (2018). The influence of paratypic factors on the productivity of piglets after weaning in the conditions of industrial pork production technology. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Animal Husbandry». Vol. 7 (35), pp. 166–171. Available at:http://repo. snau.edu.ua/bitstram/123456789/6613/1/14.pdf (In Ukrainian).
  70. Tsarenko, O. M., Kryatov, O. V., Kryatova, R. E., Bondarchuk, L. V. (2004). Resource-saving technologies of pork production: a textbook. Sumy: SNAU, 268 p. (In Ukrainian).
ДолученняРозмір
PDF icon fesenko_1_2024.pdf467.51 КБ