Ви є тут

ВПЛИВ ДОБАВОК ГЕРМАНІЮ В КОМБІКОРМИ ДЛЯ ГУСЕНЯТ НА ЯКІСТЬ ЇХНЬОГО М’ЯСА

Вивчено вплив добавок різних доз германію (0,1; 0,2 та 0,3 мг/кг) в комбікорми на якість м’яса 70-денних гусенят датської породи Легарт. Результати хімічного аналізу грудних і стегнових м’язів показали, що за більшістю показників, які характеризують їх харчову цінність, простежується перевага молодняку, що вирощувався на комбікормах, до складу яких входив германій. Встановлено, що введення германію в комбікорми в кількості 0,2 мг/кг найбільше вплинуло на якість м’яса гусенят, зокрема, сприяло поліпшенню хімічного складу м’язової тканини, підвищенню її енергетичної та біологічної цінності, за рахунок більшого відкладання сухих речовин, білка та жиру.

Ключові слова: гусенята, германій, комбікорм, білок, жир, зола, енергетична та біологічна цінність.

1. Effects of germanium on the growth of the main tissues and organs of the broilers / L. Fuzhu, H. Yankun, N. Zhuye [et al.] // Acta Universitatis Agriculturalis Boreali-occidentalis. – 2001. – Vol. 29. – Р. 90–94.

2. Effects of dietary germanium biotite on growth performance and blood characteristics in broiler chicks / W.B. Lee, I.H. Kim, J.W. Hong [et al.] // Korean Journal of Poultry Science. – 2003. – Vol. 30, № 1. – P. 67–72.

3. Коваленко Л.В. Сравнительное изучение влияния наноаквахелатов германия и селена на активность процессов липопероксидации в организме птицы / Л.В. Коваленко // Современные проблемы и инновационные подходы к диагностике, лечению и профилактике болезней животных и птиц. – Екатеринбург, 2012. – С. 106–108.

4. Гунчак О.В. Вплив добавок германію в комбікорми на м'ясну продуктивність гусенят / О.В. Гунчак, О.І. Соболєв // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. – 2013. – Вип. 10. – С. 28–31.

5. Поливанова Т.М. Оценка мясных качеств тушки сельскохозяйственной птицы / Т.М. Поливанова // Методика по определению и оценке отдельных признаков у селекционного молодняка мясных пород. – М.: Россельхозиздат, 1967. – С. 17–21.

6. Методичні вказівки (мікрометод) щодо використання інфузорії Тетрахімена піриформіс для токсико-біологічної оцінки сільськогосподарських продуктів та води / [Микитюк П.В., Букалова Н.В., Джміль В.І. та ін.]. – Біла Церква, 2004. – 22 с.

ДолученняРозмір
PDF icon 2014_1_gunchak_ua.pdf295.37 КБ