Ви є тут

Вплив генотипових чинників на ознаки молочної продуктивності корів українських молочних порід

У статті досліджено вплив генотипових чинників на формування показників молочної продуктивності у корів-первісток різних порід. Проведено генотипування 744 корів української бурої молочної, українських червоно- та чорно-рябих молочних порід та сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи, які утримуються в племінних заводах Державного підприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН» Сумського району Сумської області, та ПОСП «Ічнянське» та ПОСП «Хлібороб» Чернігівської області. З метою визначення поліморфізму гена бета-казеїну проводили генетичні дослідження в лабораторії Інституту фізіології ім. О. Богомольця НАН за допомогою молекулярно-біологічного аналізу розпізнавання алелів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі. Вивчення ознак молочної продуктивності проводили за допомогою загальноприйнятої методики, використовуючи електронну базу даних СУМС «Орсек». Силу впливу генотипових чинників встановлювали за результатами однофакторного дисперсійного аналізу. Між тваринами різних порід існує істотна різниця за впливом генотипових чинників на ознаки молочної продуктивності. На величину надою та вміст жиру і білка в молоці лінійна належність мала статистично значущий вплив у тварин українських чорно- та червоно-рябих молочних порід. Водночас, у корів української бурої молочної породи – лише на величину надою. У первісток сумського внутрішньопородного типу лінійна належність не мала статистично значущого впливу на досліджувані ознаки. Значно більший вплив має походження за батьком (ή2,=22–62 %). Генотип тварини за бета-казеїном фактично не має достовірного впливу на ознаки молочної продуктивності. Проте у тварин української червоно-рябої молочної породи та сумського внутрішньопороднього типу української чорно-рябої молочної породи він достовірно впливав на формування величини надою та вмісту жиру в молоці. Тому з метою формування бажаної величини ознак молочної продуктивності у корів-первісток першочерговим завданням є проведення підбору плідників, оцінених за якістю потомства відповідної лінійної належності.

Ключові слова: генотип, бета-казеїн, сила впливу, молочна продуктивність, порода.

  1. Адмін О. Є., Адміна Н. Г., Русько Н. П. Вплив генотипу батька на продуктивність корів та імовірність їх захворювання на мастит за різних технологій утримання. Розведення і генетика тварин. 2023. Вип. 65. С. 15–26. DOI:10.31073/abg.65.02.
  2. Прискорення селекційного процесу у популяції чорно-рябої худоби шляхом використання генетичних маркерів / В. Є. Бондарук та ін. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Сільськогосподарські науки. 2022. Вип. 24 (97) С. 213–217. DOI:10.32718/nvlvet-a9735.
  3. Молочна продуктивність корів української червоно-рябої молочної породи різних генотипів в природно-кліматичних зонах України / С. Л. Войтенко та ін. Розведення і генетика тварин. 2022. Вип. 63. С. 36-43. DOI:10.31073/abg.63.04.
  4. Дзіцюк В. В., Мітіогло І. Д., Мохначова Н. Б., Добрянська М. Л. Молочна продуктивність корів-первісток з різними генотипами за геном гормону росту. Розведення і генетика тварин. 2022. Вип. 61. С. 119–125. DOI:10.31073/abg.61.13.
  5. Вплив походження за батьком на прояв господарськи корисних ознак їх дочок за органічного та конвенційного виробництва молока / Д. М. Кучер та ін. Розведення і генетика тварин. 2022. Вип. 64. С. 34–46. DOI:10.31073/abg.64.04.
  6. Формування ознак молочної продуктивності корів залежно від їх походження за батьком / Є. І. Федорович та ін. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Сільськогосподарські науки. 2023. Вип. 25 (98). С. 142–148. DOI:10.32718/ nvlvet-a9824.
  7. Федорович В. В., Федорович Є. І., Шпить І. В., Мазур Н. П. Молочна продуктивність корів за різних варіантів підбору батьківських пар. Розведення і генетика тварин. 2023. Вип. 65. С. 142–152. DOI:10.31073/abg.65.12.
  8. Прояв ознак молочної продуктивності корів залежно від продуктивності їх матерів та матерів батьків / І. В. Шпить та ін. Вісник Сумського національного аграрного університету. Тваринництво. 2023 1. С. 82–88. DOI:10.32782/bsnau.lvst.2023.1.12.
  9. Does a Little Difference Make a Big Difference? Bovine-Casein A1 and A2 Variants and Human Health — An Update / A. Cie´sli´nska et al. Int. J. Mol. Sci. 2022. No 23. Р. 3–21.
  10. Ivashchenko O., Kulibaba R. Productivity of cows of the Ukrainian red-spotted dairy breed with different genotypes according to the TLR1, SLC11A1 and CSN2 loci. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2022. No 26 (2). Р. 35–42.
  11. Kamiński S, Zabolewicz T, Oleński K, Babuchowski A. Long-term changes in the frequency of beta-casein, kappa-casein and beta-lactoglobulin alleles in Polish Holstein-Friesian dairy cattle. Journal of Animal and Feed Sciences. 2023. No 32 (2). Р. 205–210.
  12. Kulibaba R., Liashenko Yu., Sakhatskyi M. Using the results of genetic and population studies to evaluate breeding work in populations of dairy cows. Scientific and Technical Bulletin of Institute of Animal Husbandry of NAAS. 2023. No 129. Р. 103–114.
  13. Kulibaba R., Sakhatskyi M., Liashenko Yu. Analysis of the distribution of haplotype frequencies by CSN2 and CSN3 loci in the population of cows of the Ukrainian Black and White dairy breed. Scientific and Technical Bulletin of Institute of Animal Husbandry of NAAS. 2022. No 128. Р. 94–104.
  14. Physiochemical characteristics and fermentation ability of milk from Czech Fleckvieh cows are related to genetic polymorphisms of β-casein, κ-casein, and β-lactoglobulin / J. Kyselová et al. AsianAustralas J Anim Sci. 2019. No 32 (1). Р. 14–22.
  15. Ladyka V., Pavlenko Y., Sklyarenko Y. Uso del polimorfismo del gen de la β-caseína en términos de preservación del ganado lechero marrón. Archivos de zootecnia. 2021. No 70 (269). Р. 88–94.
  16. Metlytska O., Kopylov K., Berezovskyi O. Modern molecular genetic approaches for improving the efficiency of the breeding process in animal husbandry in Ukraine. Breeding and Animal Genetics. 2016. No 51. P. 193–200.
  17. Comparison of milk protein composition and rennet coagulation properties in native Swedish dairy cow breeds and high-yielding Swedish Red cows / N. Poulsen et al. J. Dairy Sci. 2017. No 100. P. 8722–8734.
  18. Ramakrishnan M., Zhou X., Dydak U., Savaiano D. A. Gastric Emptying of New-World Milk Containing A1 and A2 Β-Casein Is More Rapid as Compared to Milk Containing Only A2 Β-Casein in Lactose Maldigesters: A Randomized, Cross-Over Trial Using Magnetic Resonance Imaging. Nutrients. 2023. No 15 (4). 801 p.
  19. Marker-assisted selection of dairy cows for β-casein gene A2 variant / С. Sebastiani et al. Italian Journal of Food Science. 2022. No 34 (2). P. 21–27.
  20. Composite β-κ-casein genotypes and their effect on composition and coagulation of milk from Estonian Holstein cows / M. Vallas et al. J. Dairy Sci. 2012. No 95. P. 6760–6769.
ДолученняРозмір
PDF icon ladyka_2_2023.pdf553.46 КБ