Ви є тут

ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ НА БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ

Актуальною є розробка новітніх пробіотичних препаратів та їх застосування для профілактики й лікування захворювань сільськогосподарських тварин та птиці. Тому було вивчено вплив пробіотичних препаратів Лактокас та Пробіфід на біохімічні показники крові бройлерів. Дані препарати створені на основі представників нормальної коменсальної мікрофлори – непатогенних молочнокислих бактерій з антибактеріальними, імуно- та холестеролмодулювальними властивостями.  Розробка альтернативних методів профілактики та лікування інфекційно-запальних захворювань тварин передбачає використання препаратів природного походження, що мають ефективну антагоністичну дію відносно збудників інфекційних хвороб і здатність балансувати імунну відповідь.

Ключові слова: пробіотичні препарати, імуномодулювальні властивості, пробіотичні штами, біохімічні показники, загальний білок, лактобактерії, біфідобактерії, курчата-бройлери.

1. Войтеха М.А. Иммунный и тиол-дисульфидный статус свиней, содержащихся на низкопротеиновых рационах с различной обменной энергией и аминокислотами / М.А. Войтеха, А.А. Гаглошвили // Сельскохозяйственная биология. – 2010. – Т. 4. – С. 66–72.

2. Антибактеріальні й імуномодулювальні властивості штамів лакто- та біфідобактерій за експериментальної стафілококової інфекції [Текст] / В.В. Мокрозуб, Л.М. Лазаренко, Л.П. Бабенко [та ін.] // Біотехнологія. – 2012. – Т. 5,
№ 2. – С. 98–104.

3. Пробіотики: можливість застосування при гіперхолестеринемії / М.Б. Хоменко, Т.С. Михайлова, Ф. Кігель,
О.В. Карпов // Український медичний часопис. – 2006. – № 2 (52), IIІ/IV. – С. 10–23.

4. Орехович В.Н. Современные методы в биохимии / В.Н. Орехович. – М.: Медицина, 1977. – 391 с.

5. Соколовский В.В. Тиол-дисульфидное соотношение крови как показатель состояния неспецифической резистентности организма / В.В. Соколовский. – СПб.: МАПО, 1996. – 33 с.

6. Старовойтова С.А. Поиск штаммов бактерий родов Lactobacillus и Bifidoba-cterium, перспективных для создания пробиотиков [Текст] / С.А. Старовойтова // Науковий вісник Ужгород. ун-ту. Сер. Біологія. – Ужгород, 2009. – Вип. 26. – С. 216–219.

7. Холестеразная активность новых штаммов лакто- и бифидобактерий in vitro / С.А. Старовойтова, Л.Н. Лазаренко, Л.Н. Шинкаренко, Н.Я. Спивак // Науковий вісник Ужгород. ун-ту. Сер. Біологія. – Ужгород, 2010. – Вип. 27. – С. 212–214.

8. Стегнiй Б.Т. Застосування пробiотикiв у тваринництвi / Б.Т. Стегнiй, С.О. Гужвинська // Ветеринарна медицина України. – 2005. – № 5. – С. 39–41.

9. Технічні умови України (ТУ У) 10.9–2960512097-001:2013. ДКПП 10.91. Лактокас / [Демченко О.А., Співак М.Я.,
Лазаренко Л.М. та ін.].

10. Технічні умови України (ТУ У) 10.9–2960512097-001:2013. ДКПП 10.91. Пробіфід / [Демченко О.А., Співак М.Я., Лазаренко Л.М. та ін.].

11. Cysteine/cystine couple is a newly recognized node in the circuitry for biologic redox signaling and control / J.P. Jones, Y.M. Go, C.L. Anderson [et al.] // Faseb J. – 2004. – Vol. 18, № 11. – P. 1246–1248.

12. Mayahi М. Effects of dietary probiotic supplementation on promoting performance and serum cholesterol and triglyceride levels in broiler chicks / М. Mayahi, М. Razi-Jalali, R. Kiani // Afr. J. Biotechnol. – 2010. – Vol. 9 (43). –
Р. 7383–7387.

13. Effect of probiotic strains of lacto- and bifidobacteria on the activity of macrophages and other parameters of immunity in cases of staphylococcosis / V.V. Mokrozub, L.M. Lazarenko, L.P. Babenko [et al.] // Мікробіол. журн. – 2012. – Vol. 74, № 6. – P. 90–98.

14. Cholesterol-lowering activity of lactic acid bacteria probiotic strains in vivo / S.A. Starovoitova, L.P. Babenko,
N.A. Timoshok [et al.] // Мікробіол. журн. – 2012. – Т. 74, № 3. – С. 78–84.

ДолученняРозмір
PDF icon melnychenko.pdf300.68 КБ