Ви є тут

ВПЛИВ РІЗНИХ ДЖЕРЕЛ МЕТІОНІНУ НА ПОКАЗНИКИ ПРОДУКТИВНОСТІ МОЛОДНЯКУ КРОЛІВ

Представлено результати дослідження впливу різних джерел метіоніну в комбікормі на живу масу, забійні показники, перетравність поживних речовин, баланс нітрогену, хімічний та амінокислотний склад найдовшого м’яза спини, морфологічні показники крові молодняку кролів. Жива маса кролів 2-ї дослідної групи, якій додавали до комбікорму синтетичний LM, у віці 70, 77 та 84 діб, достовірно перевищує контрольну групу відповідно на 2,1; 2,5; 2,6 % (Р<0,01). Згодовування комбікорму з додаванням LM сприяє збільшенню показників передзабійної маси на
2,7 % (P<0,05), маси тушки з нирками – на 5,6 (P<0,05), печінки – на 10,6, найдовшого м’яза спини – на 0,1 %. Забійний вихід у 2-й дослідній групі був вищим, ніж  в аналогів контролю і 3-ї дослідної групи на 2,7 та 2,8 % відповідно. У молодняку кролів, що споживав раціон з LM, показники перетравності були вищими за контроль. Перетравність органічної речовини, протеїну, жиру, клітковини, БЕР у 2-й групі переважав контрольну на 0,3 %; 0,3; 0,4; 0,7 та
0,1 % відповідно. Аналіз даних дослідження балансу нітрогену показав, що 2-а група азоту з кормом прийняла на
0,4 г, або 0,8 % більше порівняно з контрольною групою. З калом виділено найменше азоту у 2-й групі, що на 0,01 г, або 0,8 % менше порівняно з контролем. Комбікорм з додаванням LM вплинув на хімічний склад найдовшого м’яза спини кролів. Протеїну у м’язах 2-ї дослідної групи було більше, ніж у контрольному зразку на 0,03 %. Молодняк кролів 2-ї дослідної групи мав вищий уміст амінокислот у м’язах та перевершував аналогів контрольної і 3-ї дослідної груп на 1,9 та 4,2 % відповідно. Морфологічні показники крові дослідних кролів, які споживали комбікорм, де джерелом метіоніну був LM, перевищували значення для аналогів контрольної і 3-ї дослідної груп, однак різниця не була статистично значущою. Таким чином, комбікорм з умістом метіоніну 0,41 %, джерелом якого є LM, покращує показники продуктивності молодняку кролів м’ясного напряму продуктивності.

Ключові слова: кролі, метіонін, жива маса, комбікорм, забійний вихід, перетравність, баланс нітрогену, амінокислота, морфологія.

  1. Fang Z., Luo H., Wei H., Huang F., Qi Z., Jiang S., Peng J. Methionine metabolism in piglets fed DL-methionine or its hydroxy analogue was affected by distribution of enzymes oxidizing these sources to keto-methionine. ournal of Agricultural and Food Chemistry. 2010. Vol. 58. Р. 2008–2014. Doi: https://doi.org/10.1021/jf903317x.
  2. Finkelstein JD. Methionine metabolism in mammals. Journal of Nutritional Biochemistry. 1990. Vol. 1. P. 228–237.
  3. Tesseraud S., Metayer-Coustard S., Collin A., Seiliez I. Role of sulfur amino acids in controlling nutrient metabolism and cell functions: implications for nutrition. British Journal of Nutrition. 2009. Vol. 101. Р. 1132–1139. Doi: https://doi.org/10.1017/S0007114508159025.
  4. Luo S., Levine, R.L. Methionine in proteins defends against oxidative stress. Federation of American Societies for Experimental Biology Journal. 2009. Vol. 23. P. 464–472. Doi: https://doi.org/10.1096/fj.08-11841.
  5. Shen Y.B., Ferket P., Park I., Malheiros R.D., Kim S.W. Effects of feed grade Lmethionine on intestinal redox status, intestinal development, and growth performance of young chickens compared with conventional DL-methionine. Journal of Animal Science. 2015. Vol 93. P. 2977–2986. Doi: https://doi.org/10.2527/jas2015
  6. Huang J.F., Liu Z.Q., Jin L.Q., Tang X.L., Shen Z.Y., Yin H.H., Zheng Y.G. Metabolic engineering of Escherichia coli for microbial production of L-methionine. Journal. Biotechnology & Bioengineering. 2017. 114. P. 843–851. Doi: https://doi.org/10.1002/bit.26198.
  7. Htoo J.K., Morales J.J. Bioavailability of L-Methionine relative to DL-Methionine as a methionine source for weaned pig. Journal of Animal Sciences. 2016. Vol. 94. Р. 249–252. Doi: https://doi.org/10.2527/jas2015-9796
  8. Kong C., Park C.S., Ahn J.Y., Kim B.G. Relative Bioavailability of DL-Methionine Compared with L-Methionine Fed to Nursery Pigs. Animal Feed Science and Technology. 2016.  Vol. 215. Р. 181–185. Doi: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.03.011
  9. Riedijk M.A., Stoll B., Chacko S., Schierbeek H., Sunehag A.L., van Goudoever J.B., Burrin D.G. Methionine transmethylation and transsulfuration in the piglet gastrointestinal tract. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2007. Vol. 104. Р. 3408–3413. Doi: https://doi.org/10.1073/pnas.0607965104
  10. Tian Q.Y., Zeng Z.K., Zhang Y.X., Long S.F, Piao X.S. Effect of L- or DL-methionine Supplementation on Nitrogen Retention, Serum Amino Acid Concentrations and  Blood Metabolites Profile in Starter Pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2016. Vol. 29. no. 5. P. 689–694. Doi: https://doi.org/ 10.5713/ajas.15.0730
  11. Li Y., Lyu Z., Li Z., Liu L., Wang F., Li D., Lai C. Effects of feeding level and dietary supplementation with crystalline amino acids on digestible, metabolizable and net energy values of corn in growing pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2018. Vol. 240. Р. 197–205. Doi: https://doi.org/10.5713/ajas.17.0898
  12. Wu Q.J., Zheng X.C., Wang T., Zhang T.Y. Effects of dietary supplementation with oridonin on the growth performance, relative organ weight, lymphocyte proliferation, and cytokine concentration in broiler chickens. BMC Veterinary Researeh. 2018. Vol 14 p. 34. Doi: https://doi.org/10.1186/s12917-018-1359-6
  13. Khosravinia H., Azarfar A., Sokhtehzary A. Effects of substituting fish meal with poultry by-product meal in broiler diets on blood urea and uric acid concentrations and nitrogen content of litter. Journal of Applied Animal Research. 2015. Vol 43. Р. 191–195. Doi: https://doi.org/10.1080/09712119.2014.963085
  14. Shen Y.B., Weaver A.C., Kim S.W. Effect of feed grade L-methionine on growth performance and gut health in nursery pigs compared with conventional DL-methionine. Journal Animal Science. 2014. Vol. 92. P. 5530–5539. Doi: https://doi.org/10.2527/jas.2014-7830.
  15. Zeitz J.O., Kaltenböck S., Most E., Eder K. Effects of L-methionine on performance, gut morphology and antioxidant status in gut and liver of piglets in relation to DL-methionine. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2019. Vol. 103. Р. 242–250. Doi: https://doi.org/10.1111/jpn.13000.
  16. Zhang S., Gilbert E.R., Saremi B., Wong E.A. Supplemental methionine sources have a neutral impact on oxidative status in broiler chickens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 2018. Vol. 102. Р. 1274–1283. Doi: https://doi.org/10.1111/jpn.12946.
  17. Cho E.S., Andersen D.W., Filer L.J. Jr., Stegink L.D. D-methionine utilization in young miniature pigs, adult rabbits, and adult dogs.  Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 1980. Vol. 4(6). Р. 544–547. Doi: http://doi.org/ 10.1177/0148607180004006544.
  18. Zelenka J., Heger, J., Machander V., Wiltafsky M., Lestak M. Bioavailability of Liquid Methionine Hydoxyanalogue-Free Acid Relative to DL-Methionine in Broilers. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. 2013. 61. Р. 1513–1520. Doi: https://doi.org/10.11118/actaun201361051513
ДолученняРозмір
PDF icon andrienko_2_2019.pdf250.87 КБ