Ви є тут

Вплив використання біокон’югатів наноселену разом з пробіотиками на метаболічні показники організму перепелів

У контексті сучасної індустріалізації птахівництва та зростаючого глобального попиту на перепелину продукцію пошук ефективних способів покращення продуктивності та здоров’я птахів є надзвичайно важливим. Одним з перспективних підходів є використання біосполук наноселену з пробіотиками для покращення метаболічних параметрів перепелів. Останні дослідження були зосереджені на синтезі наночастинок селену з використанням пробіотиків як екологічно чистої альтернативи у противагу традиційним методам додавання неорганічного селену в корм для перепелів. Перевага цього підходу полягає в отриманні біосумісної та біодоступної форми селену, котра забезпечує птахам можливість ефективно поглинати та використовувати селен для різних фізіологічних процесів. Досліджено вплив інноваційних кормових добавок, таких як нанокон’югати селену та пробіотики, на різні метаболічні параметри в організмі перепелів. До них належить активність ферментів антиоксидантного захисту, індикатори карбонілоксидативного стресу, рівні білкових карбонілів і білковий метаболізм. Додаючи до корму перепелів нанокон’югати селену та пробіотики, спостерігали покращення механізмів антиоксидантного захисту, що призвело до зниження оксидативного стресу та покращення загального стану здоров’я птахів. Крім того, було показано, що покращений метаболізм білка в результаті цих добавок позитивно впливає на продуктивність і якість перепелиної продукції. Підсумуємо, що інвестування у високоякісні кормові добавки, такі як нанокон’югати селену та пробіотики, є стратегічним підходом до підвищення продуктивності та рентабельності птахівництва. Використовуючи переваги нанотехнологій і пробіотиків, фермери можуть оптимізувати здоров’я та продуктивність стада птиці, задовольнити зростаючий попит на перепелину продукцію на вітчизняному ринку.

Ключові слова: біонанотехнології, кон’югати наноселену, біогенний синтез, кверцетин, перепели, кров, печінка, біохімічні показники, окисна модифікація білків.

  1. Alagawany, M., Qattan, S. Y., Attia, Y. A., El-Saadony, M. T., Elnesr, S. S., Mahmoud, M. A., Reda, F. M. (2021). Use of chemical nano-selenium as an antibacterial and antifungal agent in quail diets and its effect on growth, carcasses, antioxidant, immunity and caecal microbes. Animals, 11 (11), 3027 p. DOI:10.3390/ ani11113027
  2. Andrés, C.M.C., Pérez de la Lastra, J.M., Andrés Juan, C., Plou, F.J., Pérez-Lebeña, E. (2022). Impact of reactive species on amino acids—biological relevance in proteins and induced pathologies. International Journal of Molecular Sciences, 23 (22), 14049 p. DOI:10.3390/ijms232214049
  3. Badgar, K., Prokisch, J. (2020). The effects of selenium nanoparticles (SeNPs) on ruminant. Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences, pp. 1–8. DOI:10.5564/pmas.v60i4.1500
  4. Bai, K., Hong, B., Huang, W., He, J. (2020). Selenium-nanoparticles-loaded chitosan/chitooligosaccharide microparticles and their antioxidant potential: a chemical and in vivo investigation. Pharmaceutics, 12 (1), 43 p. DOI:10.3390/ pharmaceutics12010043
  5. Basiouni, S., Tellez-Isaias, G., Latorre, J. D., Graham, B. D., Petrone-Garcia, V. M., El-Seedi, H. R., Shehata, A. A. (2023). Anti-Inflammatory and antioxidative phytogenic substances against secret killers in poultry: Current Status and Prospects. Veterinary sciences, 10 (1), 55 p. DOI:10.3390/vetsci10010055
  6. Bityutskyy V.., Tsekhmistrenko, S., Demchenko, A., Tsekhmistrenko, О., Melnуchenko, O., Melnychenko, Y., Oleshko, O. (2022). The use of agricultural production waste in relation to bio nano technology for the synthesis of functionalized selenium nanoparticles. Technology of production and processing of livestock products, 2, pp. 42–50. DOI:10.33245/2310-9289-2022-175-2-42-50
  7. Chernecky, C. C., Berger, B. J. (2012). Laboratory tests and diagnostic procedures. Elsevier Health Sciences.
  8. Davies, K. J., Delsignore, M. E., Lin, S. W. (1987). Protein damage and degradation by oxygen radicals. II. Modifcation of amino acids. Journal of Biological Chemistry, 262 (20), pp. 9902–9907. DOI:10.1016/ S0021-9258(18) 48019-2
  9. de Carvalho, L.M., de Souza, M.W., Fonseca, F.L.A., Moya, H.D. (2022). A comparative study of antioxidant capacity of amino acids using the Fe (II)/1-nitroso-2-naphthol-3, 6-disulfonic complex and the Folin–Ciocalteu reagent: application in blood serum. Canadian Journal of Chemistry, 101 (1), pp. 25–32. DOI:10.1139/cjc-2022-0085
  10. Demasi, M., Augusto, O., Bechara, E.J., Bicev, R.N., Cerqueira, F.M., da Cunha, F.M., Thomson, L. (2021). Oxidative modifcation of proteins: from damage to catalysis, signaling, and beyond. Antioxidants & Redox Signaling, 35 (12), pp. 1016–1080. DOI:10.1089/ars.2020.8176
  11. El-Kazaz, S. E., Abo-Samaha, M. I., Hafez, M. H., El-Shobokshy, S. A., Wirtu, G. (2020). Dietary supplementation of nano-selenium improves reproductive performance, sexual behavior and deposition of selenium in the testis and ovary of Japanese quail. Journal of advanced veterinary and animal research, 7 (4), 597 p. DOI:10.5455/javar.2020.g457
  12. Estévez, M. (2021). Protein carbonyls in meat systems: A review. Meat science, 89 (3), pp. 259–279. DOI:10.1016/j.meatsci.2011.04.025
  13. Fedorova, M., Bollineni, R. C., Hoffmann, R. (2014). Protein carbonylation as a major hallmark of oxidative damage: update of analytical strategies. Mass spectrometry reviews, 33 (2), pp. 79–97. DOI:10. 1002/ mas.21381
  14. Kadawarage, R. W., Dunislawska, A., Siwek, M. (2024). Ecological footprint of poultry production and effect of environment on poultry genes. Physical Sciences Reviews, 9 (2), pp. 567–589. DOI:10.1515/ psr-2021-0128
  15. Kehm, R., Baldensperger, T., Raupbach, J., Höhn, A. (2021). Protein oxidation-formation mechanisms, detection and relevance as biomarkers in human diseases. Redox Biology, 42, 101901 p. DOI:10.1016/j. redox.2021.101901
  16. Khurana, A., Tekula, S., Saif, M. A., Venkatesh, P., Godugu, C. (2019). Therapeutic applications of selenium nanoparticles. Biomedicine & Pharmacotherapy, 111, pp. 802–812. DOI:10.1016/j.biopha. 2018.12.146
  17. Kononenko, V. K., Ibatullin, I. I., Patrov, V. S. (2000). Workshop on the basics of scientifc research in animal husbandry. Kyiv, 96 p. (In Ukrainian).
  18. Koshti, B., Kshtriya, V., Singh, R., Walia, S., Bhatia, D., Joshi, K.B., Gour, N. (2021). Unusual Aggregates Formed by the Self-Assembly of Proline, Hydroxyproline, and Lysine. ACS Chemical Neuroscience, 12 (17), pp. 3237–3249. DOI:10.1021/acschemneuro.1c00427
  19. Lowry, O. H., Rosenbrough, N. I., Farr, A. R. (1951). Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem., 193 (1), pp. 265-275.
  20. Lukanov, H. (2019). Domestic quail (Coturnix japonica domestica), is there such farm animal?. World's poultry science journal, 75 (4), pp. 547–558. DOI:10.1017/S0043933919000631
  21. Akagawa, M. (2021). Protein carbonylation: molecular mechanisms, biological implications, and analytical approaches. Free Radical Research, 55, 4, pp. 307–320. DOI:10.1080/10715762.2020.1851027
  22. Nabi, F., Arain, M. A., Hassan, F., Umar, M., Rajput, N., Alagawany, M., Liu, J. (2020). Nutraceutical role of selenium nanoparticles in poultry nutrition: a review. World's Poultry Science Journal, 76 (3), pp. 459–471. DOI:10.1080/ 00439339.2020.1789535
  23. Nemati, Z., Ahmadian, H., Besharati, M., Lesson, S., Alirezalu, K., Domínguez, R., Lorenzo, J. M. (2020). Assessment of dietary selenium and vitamin E on laying performance and quality parameters of fresh and stored eggs in Japanese quails. Foods, 9 (9), 1324 p. DOI:10.3390/foods9091324
  24. Qu, X., Cai, C., He, J., Wei, Y., Mao, L., Yuan, X., Sun, A. (2014). Effects of selenium yeast and nano-selenium on performance, egg quality, egg selenium content and serum antioxidant indices of quails during the late laying period. Chinese Journal of Animal Nutrition, 26 (3), pp. 732–738.
  25. Reitman, S., Frankel, S. (1957). A colorimetric method for the determination of serum glutamic oxalacetic and glutamic pyruvic transaminases. American journal of clinical pathology, 28 (1), pp. 56–63. DOI:10.1093/ajcp/28.1.56
  26. Sarmiento-García, A., Sevim, B., Olgun, O., Ahmet-Gökmen, S. (2022). Effects of different inorganic selenium levels in laying quails (Coturnix coturnix japonica) diets on performance, egg quality, and serum biochemical parameters. Veterinaria México OA, 9 p. DOI:10.22201/fmvz.24486760e.2022.1046
  27. Simoes, M. S. (1965). A sensitive method for the measurement of serum uric acid using hydroxylamine. The Journal of laboratory and clinical medicine, 65, pp. 665–668. PMID:14279145.
  28. Singh, A., Kukreti, R., Saso, L., Kukreti, S. (2019). Oxidative stress: a key modulator in neurodegenerative diseases. Molecules, 24 (8), 1583 p. DOI:10.3390/molecules24081583
  29. Sobolev, O. I., Gutyj, B. V., Nedashkivsky, V. M., Sobolieva, S. V., Liskovich, V. A., Tkachenko, S. V., Vus, U. M. (2024). Mathematical justifcation of the optimal rate of selenium introduction into mixed feed for broiler chickens. Scientifc Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Agricultural sciences, 26 (100), pp. 27–36. DOI:10.32718/nvlvet-a10004
  30. Tang, M., Fang, R., Xue, J., Yang, K., Lu, Y. (2022). Effects of Catalase on Growth Performance, Antioxidant Capacity, Intestinal Morphology, and Microbial Composition in Yellow Broilers. Front Vet Sci., 9:802051. DOI:10.3389/fvets. 2022.802051
  31. Tsekhmistrenko, O. S., Bityutskyy, V., Tsekhmistrenko, S., Melnichenko, O., Tymoshok, N., Spivak, M. (2019). Use of nanoparticles of metals and non-metals in poultry farming. Animal Husbandry Products Production and Processing, 2, pp. 113–130. DOI:10.33245/2310-9289-2019-150-2-113-130
  32. Tsekhmistrenko, S. I., Bityutskyy, V. S, Tsekhmistrenko, О. S., Demchenko, O. A., Tymoshok, N. O, Melnychenko, O. M. Environmental biotechnologies of "green" synthesis of nanoparticles of metals, metal oxides, metalloids and their use. 270 p. (In Ukrainian).
  33. Tsekhmistrenko, О., Bityutskii, V., Tsekhmistrenko, S., Kharchyshyn, V., Tymoshok, N., Spivak, M. (2020). Efciency of application of inorganic and nanopreparations of selenium and probiotics for growing young quails. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 8 (3), pp. 206–212. DOI:10.32819/2020.83030
  34. Yan, L. J. (2009). Analysis of oxidative modifcation of proteins. Current protocols in protein science, 56 (1), pp. 14–4. DOI:10.1002/0471140864.ps1404s55
  35. Zoidis, E., Seremelis, I., Kontopoulos, N., Danezis, G.P. (2018). Selenium-dependent antioxidant enzymes: Actions and properties of selenoproteins. Antioxidants, 7 (5), 66 p. DOI:10.3390/antiox7050066
ДолученняРозмір
PDF icon bityutskyy_1_2024.pdf453.93 КБ