Ви є тут
Дослідження поліморфізму гена бета-казеїну та його зв’язок зі складом молока у корів
У племінних стадах худоби української чорно-рябої молочної, лебединської та симентальської порід проведено дослідження, метою яких було вивчити поліморфізм гена бета-казеїну та його вплив на якісний склад молокакорів. Проведено генотипування 200 голів великої рогатої худоби названихвище порід. Визначення поліморфізму гена бета-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця. Для проведенняалельної дискримінації використовували систему TagMan@Genotyping танабір праймерів і зондів.Встановлено, що частоти алелів А1 (0,294–0,380) та А2 в локусі генабета-казеїну у тварин різних порід різнилися. Вищою частотою бажаногоалеля А2 вирізнялася популяція корів лебединської породи (0,706), а нижчою – симентальської (0,620). Частота алеля А1 була найменшою у корівлебединської породи (0,294), а вищою – української чорно-рябої молочноїпороди (0,380). Відповідно частоти генотипів А1А1, А1А2 та А2А2 залежновід походження різнилися. Бажаний генотип частіше зустрічався у тваринукраїнської чорно-рябої молочної та лебединської порід (53–52 % відповідно). Гетерозиготний генотип частіше зустрічався у тварин лебединської тасиментальської порід (37 %). Вищою частотою генотипу А1А1 характеризувалися тварини української чорно-рябої молочної та симентальської порід(20 %). За даними генетико-статистичного аналізу встановлено надлишок вбета-казеїновому локусі гомозиготних варіантів А1А1 та А2А2 та нестачугетерозиготного А1А2. Водночас у тварин української чорно-рябої молочної породи різниця між фактичним та очікуваним розподілом генотипів буластатистично значущою.Між тваринами різних генотипів виявлено різницю за якісними характеристиками молока. У тварин різних порід уміст окремих компонентів молока змінювався неоднаково залежно від генотипу за бета-казеїном, однак цярізниця була статистично незначущою.Корови української чорно-рябої молочної породи з гомозиготним генотипом А1А1 переважали інших за вмістом жиру, з гетерозиготним генотипом А1А2 – мали перевагу за вмістом білка, лактози та сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ). Тварини лебединської породи з генотипомА2А2 переважали за всіма досліджуваними показниками якості молока тварин інших генотипів. У тварин симентальської породи з бажаним генотипомА2А2 спостерігали менший уміст жиру в молоці порівняно з тваринами інших генотипів та середнім значенням у вибірці. За вмістом білка ці твариниразом з гомозиготами А1А1 переважають гетерозиготних тварин та середнізначення у вибірці. Невелика кількість дослідних тварин стала однією з причин відсутності достовірної різниці між середніми значеннями вмісту складників молока корів різних генотипів за бета-казеїном.
Ключові слова: порода, вміст жиру, вміст білка, бета-казеїн, генотип,алель, плідник.
- Ладика В.І., Скляренко Ю.І., Павленко Ю.М. Характеристика генетичної структури за геном β-казеїнуплідників, допущених до використання в Україні у 2020році. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2020. № 1. С. 39–45. DOI:10.33245/2310-9270-2020-157-1-39-45
- Характеристика российских молочных породкрупного рогатого скота по встречаемости генотипови аллелей в локусе бета- казеина/ Н. С. Марзанов и др.Ветеринария Зоотехния Биотехнология. 2020. № 1. С.47–52. DOI:10.26155/vet.zoo.bio.202001007.
- Milk protein fractions strongly affect the patterns ofcoagulation, curd firming, and syneresis/ N. Amalfitano et al.J. Dairy Sci. 2018. Vol. 102. P. 2903–2917. DOI:10.3168/jds.2018-15524
- Bentivoglio D., Finco A., Bucci G., Staffolani G.Is There a Promising Market for the A2 Milk? Analysis ofItalian Consumer Preferences. Sustainability. 2020. Vol.12(17). 6763 p. DOI:10.3390/su12176763
- Protein fingerprinting and quantification of β-caseinvariants by ultraperformance liquid chromatography–highresolution mass spectrometry/C. Fuerer et al. J. Dairy Sci.2019. Vol.103. P. 1193–1207. DOI:10.3168/jds.2019-16273
- New high-sensitive rhAmp method for A1allele detection in A2 milk samples/ R. Gigliotia et al.Food Chemistry. 2020. Vol. 313. P. 1–7. DOI:10.1016/j.foodchem.2020.126167
- A Comprehensive Evaluation of the Impact ofBovine Milk Containing Different Beta-Casein Profiles onGut Health of Ageing Mice/B. Guantario et al. Nutrients.2020. Vol. 12(7). P. 2–19. DOI:10.3390/nu12072147
- Effects of breed and casein genetic variants onprotein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein,and Danish Jersey cows/F. Gustavsson et al. J. Dairy Sci.2013. Vol. 97. P. 3866–3877. DOI:10.3168/jds.2013-7312
- Lactose intolerance and cow’s milk protein allergy/A.Henrique do Nascimento Rangel et al. Food Science andTechnology. 2016. Vol. 36(2). P. 179–187. DOI:10.1590/1678-457X.0019.
- Kaskous S. A1- and A2-Milk and Their Effect onHuman Health. Journal of Food Engineering and Technology.2020. Vol. 9(1). P. 15–21. DOI:10.32732/jfet.2020.9.1.15
- Physiochemical characteristics and fermentationability of milk from Czech Fleckvieh cows are relatedto genetic polymorphisms of β-casein, κ-casein, andβ-lactoglobulin/J. Kyselová et al. Asian-Australas JAnim Sci. 2019. Vol. 32(1). P. 14–22. DOI:10.5713/ajas.17.0924
- Do non-bovine domestic animals produce A2milk?: an in silico analysis/S. Louise et al. AnimalBiotechnology. 2021. DOI:10.1080/10495398.2021.1935982
- Mayer H., Lenz K., Halbauer E. “A2 milk”authentication using isoelectric focusing and different PCRtechniques. Food Research International. 2021. Vol. 147. P. 2–9. DOI:10.1016/j.foodres.2021.110523
- Association of HindIII-polymorphism in kappacasein gene with milk, fat and protein yield in holsteincattle/M. Miluchová et al. Acta Biochimica Polonica. 2018.Vol. 65. No. 3. P. 403–407. DOI:10.18388/abp.2017_2313
- O'Callaghan T. An overview of the A1/A2 milkhypothesis. Dairy Nutrition forum. 2020. Vol. 12. Issue 2.P. 1–4.
- Parashar A., Saini R. A1 milk and its controversyareview. International Journal of Bioassays. 2015. Vol. 4(12).P. 4611–4619.
- Mota L., Paraná S., Bermal C., Ferreira C. Geneticpotential of Sindhi cattle for A2 milk production/S. Pimentaet al. Animal Production Science. 2020. Vol. 60. P. 893–895. DOI:10.1071/AN18677
- Beneficial Effects of Milk Having A2 β-Casein Protein:Myth or Reality?/S.K. Sae-In et al. Journal of Nutrition. 2021.Vol. 151 (5). P. 1061–1072. DOI:10.1093/jn/nxaa454
- Frequencies Evaluation of β-Casein GenePolymorphisms in Dairy Cows Reared in Central Italy/C. Sebastiani et al. Animals. 2020. Vol. 10(2). P. 2–7.DOI:10.3390/ani10020252
- Teixeira D., Costa R., Ferreira de Camargo G.Guzerat indicine cattle and A2 milk production. AnimalBiotechnology. 2021. DOI:10.1080/10495398.2021.1962336
Долучення | Розмір |
---|---|
ladyka_2_2021.pdf | 815.74 КБ |