Ви є тут

Оцінювання енергетичної та біологічної цінності м’яса Cherax quadricarinatus за годівлі раків різними видами кормів

Вирощування австралійського червоноклешневого раку Cherax quadricarinatus у багатьох країнах стало популярним через швидку інтенсивність росту, високу харчову та біологічну цінність м’яса та доволі значний попит серед споживачів. Метою нашого дослідження було визначити хімічний, амінокислотний та жирнокислотний склад м’яса раків Cherax quadricarinatus та його енергетичну цінність за годівлі різними видами кормів. Жирнокислотний склад у м’яса раків визначали хроматографічним методом, а амінокислотний - методом капілярного електрофорезу. Встановлено, що під час годівлі раків розробленим кормом Decapodafood енергетична цінність м’яса була на 4,3 ккал вищою, ніж за годівлі раків акваріумним кормом Ancistrus menu. Годівля кормом Decapodafood сприяє більшому вмісту незамінних амінокислот, порівняно з годівлею комерційним акваріумним кормом Ancistrus menu. Зокрема, статистично ймовірним був вищий вміст у м’ясі таких незамінних амінокислот, як треонін, валін, метіонін, лізин. Крім того, виявлено високу біологічну цінність та засвоюваність м’яса раків, оскільки сума ΣНAК/ΣЗАК у всіх пробах становила вище 80 %, що в середньому на 20 % більше, ніж стандартний показник, рекомендований ФАО/ВООЗ. Годівля раків кормом Decapodafood сприяє зменшенню у складі м’яса насичених жирних кислот та збільшенню ненасичених. Зокрема, виявлено в 1,9 раза менший вміст лауринової кислоти та в 1,5 раза – маргаринової кислоти у м’ясі раків, яким згодовували корм Decapodafood, порівняно з раками, яких годували акваріумним кормом Ancistrus menu, а міристинової й пентадеканової – був у середньому в 1,3 раза менший. Серед ненасичених жирних кислот ймовірне збільшення в 1,4 раза відзначали для пальмітолеїнової та докозагексаєнової кислот, порівняно з їх вмістом у контрольному м’ясі. Вміст інших поліненасичених жирних кислот (лінолевої й ейкозапентаєнової), хоч і був вищим, але несуттєво. Отже, годівля раків Cherax quadricarinatus кормом Decapodafood сприяє покращенню енергетичної та біологічної цінності отриманого м’яса, що робить його високозасвоюваним та делікатесним продуктом.

Ключові слова: Cherax quadricarinatus, м’ясо раків, корм Decapodafood, амінокислотний, жирнокислотний склад м’яса.

  1. Novitsky R. A., Son M. O. The first records of Marmorkrebs Procambarus fallax (Hagen, 1870) f. virginalis (Crustacea, Decapoda, Cambaridae) in Ukraine. Ecol Montenegrina 2016. 5. P. 44–46.
  2. Occurrence of two exotic decapods, Macrobrachium nipponense (de Haan, 1849) and Procambarus virginalis Lyko, 2017, in Ukrainian waters / M.O. Son et al. Knowledge and Management of Aquatic Ecosystems. 2020. Vol. 421 (40). DOI:10.1051/ kmae/2020032.
  3. Comparative study on the nutritional content and physical attributes of giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) and redclaw crayfish (Cherax quadricarinatus) meats, 07 June 2022 / Z-B. Tee et al. Preprint (Version 1) available at Research Square. DOI:10.21203/rs.3.rs-1695209/v1.
  4. Analysis and quality evaluation of nutrient components in muscle of Cherax quadricarinatus and Procambarus clarkii / W. G. Jun et al. Chinese Journal of Animal Nutrition. 2019. Vol. 31. No 9. P. 4339– 4348. Ref. 27.
  5. Growth, processing measurements, tail meat yield, and tail meat proximate composition of male and female Australian Red Claw Crayfish, Cherax quadricarinatus, stocked into earthen ponds / K. R. Thompson et al. Journal of Applied Aquaculture. 2004. Vol. 16 (3/4). P. 117–129. DOI:10.1300/J028v16n03_08.
  6. Rodriguez-Gonzalez H., Villarreal H., GarcíaUlloa M., Hernández-Llamas A. Dietary lipid requirements for optimal egg quality of redclaw crayfish, Cherax quadricarinatus. J. World Aquacult. Soc. 2009. Vol. 40. P. 531–539. DOI:10.1111/j.1749- 7345.2009.00267.x.
  7. Romano N., Zeng C. Cannibalism of Decapod Crustaceans and Implications for Their Aquaculture: A Review of its Prevalence, Influencing Factors, and Mitigating Methods, Reviews in Fisheries Science & Aquaculture. 2017. Vol. 25(1). P. 42–69. DOI:10.1080/23308249. 2016.1221379.
  8. Rodríguez-González H., García-Ulloa M., Hernández-Llamas A., Villarreal H. Effect of dietary protein level on spawning and egg quality of redclaw crayfish Cherax quadricarinatus. Aquaculture. 2006. Vol. 257. P. 412–419. DOI:10.1016/j.aquaculture.2006.01.020.
  9. Інструменти регулювання та механізми реалізації комбінованих технологічних рішень виробництва австралійського червоноклешневого рака в умовах зростання попиту на нішеву продукцію: методичні рекомендації / Б. Ю. Коваленко та ін. К.: НУБіП України. 2023. 26 с. URL: https://darg.gov.ua/ files/24/08_01_2023_rak.pdf
  10. Миськовець Н. П. Аналіз сучасного стану та перспективи розвитку рибного господарства України. Бізнес Інформ. 2020. № 3. С. 104–111. URL: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/binf_2020_3_15.
  11. Аналіз технологічних аспектів вирощування гідробіонтів на тлі використання ресурсозберігаючих технологій в аквакультурі / О. Гончарова тп ін. Молодий вчений. 2018. Вип. 9 (61). С. 203–206. URL:https://molodyivchenyi. ua/ index.php/journal/article/view/3992.
  12. ДСТУ ISO 1442:2005 М’ясо та м’ясні продукти. Метод визначення вмісту вологи (контрольний метод). URL: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_ 1442_2005.pdf.
  13. ДСТУ 8718:2017 Риба та рибні продукти. Методи визначення золи та мінеральних домішок. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/docpage?id_doc=73418.
  14. Методичні вказівки щодо лабораторного контролю якості продукції громадського харчування «Порядок відбору проб та фізико-хімічні методи випробувань» MB N 1-40/3805.
  15. Голубець О. В., Вудмаска I. В. Визначення жирнокислотного складу ліпідів методом капіляр ної газорідинної хроматографії. Методичні рекомендації. Львів, 2015. 37 с.
  16. ДСТУ ISO 13903:2005 Корми для тварин. Метод визначення вмісту амінокислот.
  17. Joint FAO/WHO. Protein quality evaluation. FAO Food Nutr. Pap. 1991. 51. P. 1–66.
  18. Growth and meat quality relations in carp / B. Fauconneau et al. Aquaculture. 1995. Vol. 129. P. 265–297. DOI:10.1016/0044-8486(94)00309-C.
  19. Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. Protein and amino acid requirements in human nutrition. In WHO Technical Report Series; WHO: Geneva, Switzerland. 2007. Vol. 935. P. 1–265.
  20. Report of an FAO Expert Consultation Dietary protein quality evaluation in human nutrition. 31 March–2 April, 2011 Auckland, New Zealand. FAO Food and nutrition paper. 92. 66 p. URL: https://www. fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57a a4593304ffc17f06.pdf.
  21. Analysis of the differences in muscle nutrition among individuals of different sexes in redclaw crayfish, Cherax quadricarinatus / Y. Sun et al. Metabolites. 2023. Vol. 13. 190 p. DOI:10.3390/metabo13020190.
  22. Перспективний об’єкт аквакультури ракоподібних Cherax quadricarinatus (Von Martens, 1868): біологія, технологія (огляд) / Н. Є. Гриневич та ін. Водні біоресурси та аквакультура. 2022. № 1. С. 47–62. DOI:10.32851/wba.2022.1.4.
  23. Proximate composition and profiles of amino acids and fatty acids in the muscle of adult males and females of commercially viable prawn species Macrobrachium rosenbergii collected from natural culture environments / P. Bhavan et al. International Journal of Biology. 2010. Vol. 2 (2). P. 107–119. DOI:10.5539/ ijb.v2n2p107.
  24. Evaluation of practical diets containing various terrestrial protein sources on survival and growth parameters of redclaw crayfish Cherax quadricarinatus / A. Garza de Yta et al. Aquaculture Research. 2012. Vol. 43 (1). P. 84–90. DOI:10. 1111/j.1365- 2109.2011.02806.x.
  25. Amino acid compositions of 27 food fishes and their importance in clinical nutrition / B. Mohanty et al. Journal of Amino Acids. 2014. Article ID 269797. DOI:10.1155/2014/269797.
  26. Юкало В. Г., Дацишин К. Є. Комбінація сефадексів для виділення протеїнових фракції з сироватки молока. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Харчові технології. 2023. T. 25. № 99. С. 3–7. DOI:10.32718/ nvlvet-f9901.
  27. Лялик А. Т., Покотило О. С., Кухтин М. Д. Мікробіологічні показники сиркової пасти з умістом лляної олії за різних температур зберігання. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Харчові технології. 2019. T. 21. № 91. C. 124–129. DOI:10.32718/nvlvet-f9121.
  28. Fatty acid composition of curd spread with different flax oil content / A. Lialyk et al. Nova Biotechnologica et Chimica. 2020. Vol. 19 (2). P. 216–222. DOI:10.36547/nbc.v19i2.776.
  29. Rahman M. A., Abdullah N., Aminudin N. Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) persoon (lion’s mane mushroom). BioMed Research International. 2014. Article ID 828149. 9 p. DOI:10.1155/2014/828149.
  30. Wise J. High intake of saturated fats is linked to increased risk of heart disease. BMJ. 2016. Vol. 355. 6347 p. DOI:10.1136/bmj.i6347.
ДолученняРозмір
PDF icon zharchynska_2_2023.pdf589.81 КБ