Ви є тут

М’ясна продуктивність перепелів породи Фараон за випоювання біотехнологічною добавкою (суспензія Chlorella sorokiniana)

На сьогодні дедалі більшої популярності у птахівничій галузі набуває використання мікроводоростей в якості кормових добавок. Мікроводорості є багатими на біоактивні метаболіти, продемонстрували потужні антиоксидантні, протизапальні, противірусні властивості. Додавання невеликої кількості такої добавки до традиційного корму позитивно впливає на здоров’я і добробут птиці, а також якість і кількість продукції. Наведено результати вивчення м’ясної продуктивності перепелів породи Фараон за випоювання суспензією Chlorella sorokiniana. Дослідження проведено на перепелах у період вирощування з 1 до 60 доби. Для проведення експерименту з птиці добового віку сформували дві групи (контрольну і дослідну) по 30 голів у кожній. Перепелів утримували у клітках-батареях за дотримання встановлених вимог мікроклімату. Птиця обох груп отримувала комбікорм, розроблений з урахуванням віку і фізіологічних особливостей. З питною водою перепели дослідної групи отримували суспензію хлорели упродовж 60 діб. Облік поголів’я перепелів та їх зважування проводили щотижнево, починаючи з добового віку. Визначали такі показники: збереженість, динаміку живої маси, середньодобові прирости живої маси. За результатами контрольного забою визначали масу тушки і масу їстівної частини. Забійні якості та морфологічний склад тушок перепелів визначали анатомічним розбиранням із визначенням таких показників: передзабійна маса, маса напівпатраної, патраної тушки, забійний вихід, маса їстівних частин. Випоювання суспензією хлорели молодняку перепелів підвищувало їх збереженість на 6,7 %, абсолютний приріст – на 31,8 г (Р<0,05), відповідно. Додавання до питної води суспензії Chlorella sorokiniana сприяло зростанню їх передзабійної маси на 31,7 г, патраної тушки – на 22,2 г порівняно з контрольною групою. Тушки перепелів дослідної групи характеризувались вищим виходом їстівних частин порівняно з контролем.

Ключові слова: біотехнологія, суспензія Chlorella sorokiniana, біотехнологічні параметри, культивування, фотобіореактор, перепілки породи Фараон, маса тіла, приріст, показники забою, маса патраної тушки, маса внутрішніх органів, вихід їстівних частин.

  1. Paithankar, J. G., Saini, S., Dwivedi, S., Sharma, A., Chowdhuri, D. K. (2021). Heavy metal associated health hazards: An interplay of oxidative stress and signal transduction. Chemosphere. Vol. 262:128350. DOI:10.1016/j.chemosphere.2020.128350. PMID: 33182141.
  2. Lourenço, S. C., Moldão-Martins, M., Alves, V. D. (2019). antioxidants of natural plant origins: from sources to food industry applications. Molecules. Vol. 24 (22), 4132 p. DOI:10.3390/ molecules24224132
  3. Yasko, V., Petrenko, S., Kirovych, N., Sidashova, S. (2021). Innovative natural biostimulants in the production of chicken eggs without antibiotics. Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast, Vol. 98, pp. 122–128. DOI:10.37000/abbsl.2021.98.20. (In Ukrainian).
  4. Andrade, L., Andrade, C., Dias, M., Nascimento, C., Mendes, M. (2018). Chlorella and spirulina microalgae as sources of functional foods, nutraceuticals, and food supplements; an overview. MOJ Food Process Technol., Vol. 6:00144. DOI:10.15406/mojfpt.2018.06.00144.
  5. Abdelnour, S. A., Sheiha, A. M., Taha, A. E., Swelum, A. A., Alarif, S., Alkahtani, S., Ali, D., AlBasher, G., Almeer, R., Falodah, F. (2019). Impacts of enriching growing rabbit diets with chlorella vulgaris microalgae on growth, blood variables, carcass traits, immunological and antioxidant indices. Animals. No. 9, 788 p. DOI:10.3390/ani9100788
  6. Madeira, M. S., Cardoso, C., Lopes, P. A., Coelho, D., Afonso, C., Bandarra, N. M., Prates, J. A. M. (2017). Microalgae as feed ingredients for livestock production and meat quality: A review. Livestock Science. Vol. 205, pp. 111–121, ISSN 1871-1413, DOI:10.1016/ j.livsci.2017.09.020
  7. Abdeen, A., Elsabagh, R., Elbasuni, S. S., Said, A. M., Abdelkader, A., El-Far, A. H., Ibrahim, S. F., Mihaela, O., Fericean, L., Abdelfattah, A. M., ElHewaity, M., Elbarbary, N., Kadah, A. Y., Ibrahim, S. S. (2023). Microalgae (Chlorella vulgaris) attenuates aflatoxin-associated renal injury. Front Pharmacol. Vol. 14:1291965. DOI:10.3389/fphar.2023.1291965. PMID: 38205372; PMCID: PMC10777483
  8. Saadaoui, I., Rasheed, R., Aguilar, A., Cherif, M., Jabri, A. l, Sayadi, H. S., Manning, S. R. (2021). Microalgal-based feed: promising alternative feedstocks for livestock and poultry production. J Anim Sci Biotechnol. Vol. 12 (1), 76 p. DOI:10.1186/s40104- 021-00593-z
  9. Barkia, I., Saari, N., Manning, S. R. (2019). Microalgae for high-value products towards human health and nutrition. Mar Drugs. Vol. 17 (5), 304 p. DOI:10.3390/md17050304
  10. Santhi, D., Kalaikannan, A. (2017). Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) meat: characteristics and value addition. World's poultry science journal. Vol. 73. pp. 337–344. DOI:10. 1017/S004393391700006X
  11. Lukanov, H. (2019). Domestic quail (Coturnix japonica domestica), is there such farm animal? World's poultry science journa, Vol. 75, pp. 547–558. DOI:10.1017/S0043933919000631
  12. Huss, D., Poynter, G., Lansford, R. (2008). Japanese quail (Coturnix japonica) as a laboratory animal model. Lab Anim (NY). Vol. 37 (11), pp. 513– 519. DOI:10.1038/laban1108-513. PMID:18948991.
  13. Zotsenko, V. M., Bitiutskyi, V. S., Ostrovskyi, D. M., Andriichuk, A. V. (2021). Meat performance of quail after drinking nanocrystalline cerium dioxide. Collection of scientifc works «Technology of production and processing of animal husbandry products». No. 1, pp. 57–64. (In Ukrainian).
  14. Bilous, O. P., Nezbrytska, I. M., Klochenko, P. D., Kirpenko, N. I. (2018). Collection of cultures of microalgae NRDP. Kyiv, 36 p. (In Ukrainian).
  15. Ibatulin, I. I. (2017). Methodology and organization of scientifc research in animal husbandry. Kyiv: Agrarian Science, 327 p. (In Ukrainian).
  16. Sobolev, O. I., Nedashkivskyi, V. M., Petryshchuk, R. A. (2022). Methodology and organization of scientifc research in animal husbandry: a study guide. Bila Tserkva: LLC «Bilotserkivdruk», 256 p. (In Ukrainian).
  17. Hroza, V. I. (2015). Improvement of technological methods of production of quail products: autoref. thesis Ph.D. s.-g. sciences: 06.02.04. Mykolaiv, 151 p. (In Ukrainian).
  18. Madeira, M. S., Cardoso, C., Lopes, P. A., Coelho, D., Afonso, C. (2017). Microalgae as feed ingredients for livestock production and meat quality: A review. Livest. Sci., 205, pp. 111–121. DOI:10.1016/j. livsci.2017.09.020.
  19. Dineshbabu, G., Goswami, G., Kumar, R., Sinha, A., Das, D. (2019). Microalgae–nutritious, sustainable aqua-and animal feed source. Journal of Functional Foods, 62, 103545 p.
  20. Mirzaie, S., Sharif, S. D., Zirak-Khattab, F. (2020). The effect of a Chlorella by-product dietary supplement on immune response, antioxidant status, and intestinal mucosal morphology of broiler chickens. J. Appl. Phycol., Vol. 32, pp. 1771–1777. DOI:10.1007/ s10811-020-02093-5
  21. Murakami, A. E., Ariki, J. (1998). Produção de codornas japonesas. Jaboticabal: FUNEP, 79 p.
  22. Oh, S. T., Zheng, L., Kwon, H.J ., Choo, Y. K., Lee, K. W., Kang, C. W., An, B. K. (2015). Effects of dietary fermented Chlorella vulgaris (cbt(®)) on growth performance, relative organ weights, cecal microflora, tibia bone characteristics, and meat qualities in pekin ducks. Asian-Australas J Anim Sci., Vol. 28 (1), pp. 95–101. DOI:10.5713/ajas.14.0473
  23. Anjalai, K., Revathi, K., Vidhya, G., Sundaravalli, K. (2020). Effect of dietary supplementation of Chlorella vulgaris (green microalgae) on egg quality characteristics of Japanese quail. Annals of the Romanian Society for Cell Biology. Vol. 24, Issue 1, pp. 51–55. Available at:https:// annalsofrscb.ro/index.php/journal/article/view/9629
  24. Baltazar, M. T., Dinis-Oliveira, R. J., Martins, A., de Lourdes Bastos, M., Duarte, J. A., Guilhermino, L., Carvalho, F. (2013). Lysine acetylsalicylate increases the safety of a paraquat formulation to freshwater primary producers: A case study with the microalga Chlorella vulgaris Aquat. Toxicol. Vol. 146, pp. 137–143. DOI:10.1016/j.aquatox.2013.10.034
  25. Kang, H., Park, S., Kim, C. (2017). Effects of dietary supplementation with a chlorella by-product on the growth performance, immune response, intestinal microflora and intestinal mucosal morphology in broiler chickens. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. Vol. 101, pp. 208–214. DOI:10.1111/jpn.12566
  26. Rezvani, M., Zaghari, M., Moravej, H. (2012). A survey on Chlorella vulgaris effect’s on performance and cellular immunity in broilers. Int. J. Agric. Sci. Res. Vol. 3, pp. 9–15.
  27. Sikiru, A. B., Arangasamy, A., Alemede, I. C., Guvvala, P. R., Egena, S. A., Ippala, J. R., Bhatta, R. (2019). Chlorella vulgaris supplementation effects on performances, oxidative stress and antioxidant genes expression in liver and ovaries of New Zealand White rabbits. Heliyon. Vol. 5 (9):e02470. DOI:10.1016/j. heliyon.2019.e02470
  28. Cabrol, M. B., Martins, J. C., Malhão, L. P., Alves, S. P., Bessa, R. J., Almeida, A. M., Raymundo, A., Lordelo, M. (2022). Partial replacement of soybean meal with Chlorella vulgaris in broiler diets influences performance and improves breast meat quality and fatty acid composition. Poult. Sci. Vol. 101:101955. DOI:10.1016/j.psj.2022.101955
  29. Abdelnour, S. A., Sheiha, A. M., Taha, A. E., Swelum, A. A., Alarif, S., Alkahtani, S., Ali, D., Al. Basher, G., Almeer, R., Falodah, F., Almutairi, B., Abdel-Daim, M. M., Abd El-Hack, M. E., Ismail, I. E. (2019). Impacts of Enriching Growing Rabbit Diets with Chlorella vulgaris Microalgae on Growth, Blood Variables, Carcass Traits, Immunological and Antioxidant Indices. Animals (Basel). Vol. 9 (10), 788 p. DOI:10.3390/ani9100788
  30. Coudert, E., Baéza, E., Berri, C. (2020). Use of algae in poultry production: A review. World’s Poult. Sci. J., Vol. 76, pp. 767–786. DOI:10.1080/ 00439339.2020.1830012
  31. Kang, H., Park, S., Kim, C. (2017). Effects of dietary supplementation with a chlorella by-product on the growth performance, immune response, intestinal microflora and intestinal mucosal morphology in broiler chickens. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., Vol. 101, pp. 208–214. DOI:10.1111/jpn.12566
  32. Martins, C. F., Ribeiro, D. M., Costa, M., Coelho, D., Alfaia, C. M., Lordelo, M., Almeida, A. M., Freire, J. P. B., Prates, J. A. M. (2021). Using Microalgae as a Sustainable Feed Resource to Enhance Quality and Nutritional Value of Pork and Poultry Meat. Foods. Vol. 10 (12), 2933 p. DOI:10.3390/foods10122933
  33. Saf, C., Zebib, B., Merah, O., Pontalier, P. Y., Vaca-Garcia, C. (2014). Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renew. Sustain. Energy Rev. Vol. 35, pp. 265–278. DOI:10.1016/j.rser.2014.04.007
  34. Nabi, F., Arain, M. A., Rajput, N., Alagawany, M., Soomro, J., Umer, M., Soomro, F., Wang, Z., Ye, R., Liu, J. (2020). Health benefts of carotenoids and potential application in poultry industry: A review. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., Vol. 104, pp. 1809–1818. DOI:10.1111/ jpn.13375
  35. El-Bahr, S., Shousha, S., Shehab, A., Khattab, W., Ahmed-Farid, O., Sabike, I., El-Garhy, O., Albokhadaim, I., Albosadah, K. (2020). Effect of dietary microalgae on growth performance, profles of amino and fatty acids, antioxidant status, and meat quality of broiler chickens. Animals (Basel). Vol. 10 (5), 761 p. DOI:10.3390/ani10050а
  36. Hryshko, V. A., Andriichuk, A. V., Malyna, V. V., Zotsenko, V. M., Ostrovskyi, D. M. (2023). Biotechnology of cultivation and study of biological properties of Chlorella vulgaris. Methodological recommendations for the implementation of practical works in the discipline: «Biotechnology of cultivation of hydrobionts» (Module 1) by students of the frst bachelor's level of higher education, specialty 162 "biotechnology and bioengineering" of the biological and technological faculty. Bila Tserkva, 36 p. (In Ukrainian).
ДолученняРозмір
PDF icon grishko_1_2024.pdf466.01 КБ