Ви є тут
ВИЗНАЧЕННЯ ПРИСУТНОСТІ ГЛЮТЕНУ ЗЛАКОВИХ КУЛЬТУР У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ МЕТОДОМ ПЛР-РЧ
За використання TaqMan-технології методу полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу (ПЛР-РЧ) розроблено тест-систему для виявлення та ідентифікації у продовольчій сировині і харчових продуктах чотирьох злакових культур (пшениці, жита, вівса і ячменю), глютен яких призводить до виникнення у людини захворювання на целіакію. Тест-система уможливлює аналіз продуктів, які піддавались термічному обробленню, ферментації, гідролізу, її рівень чутливості достатній для виявлення так званого прихованого глютену. Апробацію тест-системи проведено на 53 зразках продовольчої сировини і харчових продуктів шляхом порівняльних випробувань за використання комерційних ІФА- та ПЛР-тест-систем – RIDASCREEN® Gliadin та SureFood® ALLERGEN ID Gluten (R-Biopharm, Німеччина) відповідно. За ефективністю роботи (специфічністю, чутливістю, повторюваністю та відтворюваністю результатів) розроблена система не поступається зарубіжним аналогам і є значно дешевшою.
Ключові слова: глютен, целіакія, ПЛР в режимі реального часу, харчові продукти.
1. Козубаева Л.А. Разработка рецептур безглютеновых кондитерских изделий / Л.А. Козубаева, С.С. Кузьмина, Э.П. Могучева // Ползуновский вестник. – 2011. – № 3/2. – С. 117–121.
2. Резниченко И.Ю. Современные требования к качеству и безопасности безглютеновой продукции в Великобритании, информационное обеспечение потребителей / И.Ю. Резниченко, Ю.А. Алешина // Ползуновский вестник. – 2011. – № 3/2. – С. 219–222.
3. Горгун Ю.В. Диагностика и лечение целиакии / Ю.В. Горгун, А.С. Портянко, Ю.Х. Мараховская. – Минск, 2006. – 35 с.
4. Julio C. Celiac disease. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines / World Gastroenterology Organisation, 2012.– Режим доступу: http://www.worldgastroenterology.org
5. Боярская Л.Н. Решенные и нерешенные проблемы диагностики и лечения целиакии у детей / Л.Н. Боярская,
Е.А. Иванова // Перинатология и педиатрия. – 2013. – № 2 (54). – С. 113–119.
6. Ревнова М. О. Целиакия: болезнь или образ жизни / М.О. Ревнова, И.Э. Романовская. – С.-Петербург, 2006. – 144 с.
7. Codex Alimentarius. Revised Codex standard for foods for special dietary use for persons intolerant to gluten / ALINORM 08/31/26. Appendix III. – 2008.– Режим доступу: http://www.codexalimentarius.net/download/standards/291/cxs_118e.pdf
8. Commission Regulation (EC) No 41/2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten / Official Journal L 16/09 21. – January 2009.
9. ДСТУ ISO 21571:2008 Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Екстрагування нуклеїнової кислоти. – К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 31 с.
10. ПЦР в реальном времени / [Ребриков Д.В., Саматов Г.А., Трофимов Д.Ю. и др.]; под ред. Д.В. Ребрикова. – М.: БИНОМ, Лаборатория знаний, 2009. – 223 с.
11. Zeltner D. Real-time PCR systems for the detection of the gluten-containing cereals wheat, spelt, kamut, rye, barley and oat / D. Zeltner, M.A. Glomb, D. Maede // Eur Food Res Technol. – 2009. – Vol. 228. – P. 321–330.
12. Sandberg M. Real Time PCR for the detection and discrimination of cereal contamination in gluten free foods /
M. Sandberg, L. Lundberg, M. Ferm // Eur Food Res Technol. – 2003. – Vol. 217. – Р. 344–349.
Долучення | Розмір |
---|---|
oblap.pdf | 329.22 КБ |