Ви є тут

Ефективність застосування біологічної активної добавки «Активіо» при годівлі молодняку качок

Сільськогосподарська птиця вирізняється певними біологічними особливостями: інтенсивним метаболізмом та швидким ростом, скороспілістю та значним потенціалом відтворення, високою температурою тіла, стійкістю до багатьох інфекційних захворювань тощо. Наведено результати експериментального дослідження впливу біологічно активної добавки «Активіо», яка містить ефірні олії кориці, розмарину, орегано та екстракт перцю чилі, на продуктивні якості молодняку качок. Для реалізації поставленої мети сформовано дві дослідні групи качок: 1 група – качки пекінської породи, 2 – качки кросу Черрі-Веллі, яким у складі повноцінного та збалансованого за поживними речовинами та енергією раціону згодовували препарат «Активіо», з розрахунку 100 г на 1 т комбікорму. Встановлено, що введення до раціону молодняку качок препарату «Активіо» сприяє підвищенню показників споживання корму, приросту живої маси та збереженості каченят, що, насамперед, пов’язано з тим, що ефірні олії кориці, розмарину, орегано, екстракт перцю чилі мають позитивні, стимулювальні біологічні ефекти, покращують функціонування органів травлення, імунної, нервової систем та опорно-рухового апарату. Під час вирощування птиці важливим показником є середньодобове споживання кормів, яке, згідно з даними статті, у період з 1 по 7 добу становило в качок першої групи 27,15 г/гол/добу, в качок другої групи – 28,41 г/гол/добу, а в період з 22 по 28 добу величина показника середньодобового споживання корму склало 259,36 г/гол/добу у першій групі, у другій групі – 270,36 г/гол/добу. Використання препарату «Активіо» не чинило негативного впливу на організм молодняку каченят та дало змогу реалізувати генетичний потенціал продуктивності качок, що було яскравіше виражено у молодняку каченят кросу Черрі-Веллі, отриманого на базі качок пекінської породи шляхом поглибленої селекції з використанням батьківської лінії 151 і материнської 102, і має вищу енергію росту, порівняно з качками пекінської породи.

Ключові слова: качки, пекінська порода, Черрі-Веллі, кормова добавка, «Активіо», прирости, жива маса, збереженість.

  1. Goran, G., Agnieszka, P-C., Agnieszka, K-P. (2023). Intensive poultry farming: A review of the impact on the environment and human health. Science of The Total Environment. Vol. 858, Part 3, pp. 2–28. DOI:10.1016/j.scitotenv. 2022.160014.
  2. Diak, O. T. (2016). The state and directions of development of enterprises in the poultry industry. Scientific Bulletin of the LNUVMBT named after S.Z. Gzytsky. Vol. 18, no. 2 (69), pp. 58–61. DOI:10.15421/ nvlvet6910. (in Ukrainian).
  3. Polehenka, M. A. (2019). Analysis of the current state of poultry production in Ukraine. Economy and the state. Vol 3, pp. 137–143. DOI:10.32702/2306- 6806.2019.3.137 (in Ukrainian).
  4. Riabukha, H. (2019). State regulation and forecasting of poultry farming as a promising livestock industry. Problems and prospects of economics and management. no. 1 (17), pp. 107–113. DOI:10.25140/2411-5215-2019-1(17)-107-113. (in Ukrainian).
  5. Patrik, S., Boglárka, H., Nikoletta, S., Valéria, F., László, W., Károly, D., László, P. (2023). Effects of Feeding Low Protein Diets with Different Energy-to-Protein Ratios on Performance, Carcass Characteristics, and Nitrogen Excretion of Broilers. Animals. Vol 13, pp. 14–76. DOI:10.3390/ani13091476.
  6. Kyryliv, B. Ya., Hunchak, A. (2016). Influence of alimentary factors on productivity of hens of the egg direction of productivity. Scientific Bulletin of the LNUVMBT named after S.Z. Gzytsky. Vol. 18, no. 2 (67), pp. 28–29. DOI:10. 15421/nvlvet6762. (in Ukrainian).
  7. Werner, O. (2014). Effects on nutrition. Our poultry industry. No. 1 (31), pp. 62–63.
  8. Melnyk, A. Yu., Sakara, V. S., Vovkotrub, N. V., Kharchenko, A. V., Bilyk, B. P. (2021). Metabolic disorders in poultry (review). Scientific Messenger LNUVMB. Veterinary sciences. Vol. 23, no. 103, pp. 125–135. DOI:10.32718/ nvlvet10317. (in Ukrainian).
  9. Dieter, L., Ivana, B., Beatrice, G., Claudia, H., Michael, H. (2023). Diagnosis Infectious Diseases in Poultry Requires a Holistic Approach. A Review Poultry. Vol. 2, pp. 252–280. DOI:10.3390/poultry2020020.
  10. Ricke, S. C., Rothrock Jr. M. J. (2019). Gastrointestinal microbiomes of broilers and layer hens in alternative production systems. Poult. Sci., pp. 660–669. DOI:10.1016/j. psj.2019.12.017.
  11. Wuthijaree, K., Lambertz C., Vearasilp, T., Anusatsananun, V., Gauly, M. (2018). Prevalence of gastrointestinal helminths in Thai indigenous chickens raised under backyard conditions in Northern Thailand. J. Appl. Poult., Vol. 28, pp. 221–229. DOI:10.3382/japr/pfy062.
  12. Acharya, K., Acharya, N. (2017). Alternatives to fight against coccidiosis. A review. Nepalese Vet. Vol. 34, pp. 152–167. DOI:10.3126/nvj.v34i0.22918.
  13. Ionova, I. A. (2013). Effective feeding of poultry. Za red. Kyiv. 208 p. (in Ukrainian).
  14. Holubiev, M. I. (2011). Linear growth of ducklings with different calcium-phosphorus nutrition. Modern poultry farming. No. 10 (107), pp. 18–20. (in Ukrainian).
  15. Movchan, S. V. (2013). Growth, feed use and slaughter qualities of young ducks at different levels of threonine and tryptophan in feed: author's ref. dis. candidate of agricultural sciences: spec. 06.02.02. Kyiv, 22 p. (in Ukrainian).
  16. Nedashkivska, N. V. (2015). Produktyvnist, obmin rechovyn ta miasni yakosti kacheniat-broileriv za zghodovuvannia polifunktsionalnoho sorbentu: avtoreferat dysertatsii kandydata silskohospodarskykh nauk: 06.02.02. [Productivity, metabolism and meat qualities of broiler ducklings fed with a multifunctional sorbent: abstract of the dissertation of the candidate of agricultural sciences: 02.06.02.]. Bila Tserkva, 21 p. (in Ukrainian).
  17. Soboliev, O. I., Sliusarenko, S.V., Sliusarenko, R. A. (2021). The influence of selenium additives in compound feed on the chemical composition, energy and biological value of ducklings meat. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Agricultural sciences. Vol. 23, no. 94, pp. 3–8. DOI:10.32718/nvlvet-a9401. (in Ukrainian).
  18. Hongduo, Bao., Yongqiang, Xue., Yingying, Zhang., Feng, Tu., Ran, Wang., Yu, Cao., Yong, Lin. (2023). Encapsulated Essential Oils Improve the Growth Performance of Meat Ducks by Enhancing Intestinal Morphology, Barrier Function, Antioxidant Capacity and the Cecal Microbiota. Antioxidants. Vol. 12, no. 253, pp. 1–14. DOI:10.3390/antiox12020253.
  19. Kaaviya, A. V., Hridya, P., Diya, P., Abernaa, D. (2023). Cinnamon as a Potential Feed Additive: Beneficial Effects on Poultry Health and Production Performances. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, Vol. 11 (3), pp. 444–461. DOI:1 0.18006/2023.11(3).444.461.
  20. Yang, S. S., Chen, X. Y., Su, A. K. (2023). Effect of Dietary Supplementation with Rosemary Complex Powder on the Growth Performance of Native Chickens. Braz. J. Poult. Sci., Vol. 25 (2), pp. 1–8. DOI:10.1590/1806-9061-2022-1672.
  21. Gülay, D., Mukaddes Merve, Efil., Şule, C., Kerem, A. (2022). An Investigation on the Supplementation of Rosemary Volatile Oil to the Laying Quail Diets. Ankara Univ Vet Fak Derg. Vol. 69, pp. 17–23. DOI:10.33988/auvfd.792652.
  22. Abd- Elsamee, M. O. , Ibrahim, M. R. ,Hassan Mona, M., Ashmawy Eman, S. (2019). Leaves of Moringa, Rosemary and Olive as a Phytogenic Feed Additives in Muscovy Duck diet. Pakistan Journal of Biological Sciences, Vol. 22, no. 1, pp. 1–7. DOI:10.3923/ pjbs.2019.1.7.
  23. Ali, W. A. H., Ahmed, A. M. H., El-Gabry, Hoda E. (2016). Effects of capsaicin supplementation on productive and physiological performance of pekin ducs during summer season. Egyptian J. Nutrition and Feeds., Vol. 19 (3), pp. 549–561. DOI:10.21608/ ejnf.2016.74996.
  24. Liu, J. G., Xia, W. G., Chen, W., Abouelezz, K. F. M., Ruan, D., Wang, S., Zhang, Y. N., Huang, X. B., Li, K. C., Zheng, C. T., Deng, J. P. (2021). Effects of capsaicin on laying performance, follicle development, and ovarian antioxidant capacity in aged laying ducks. Poultry Science. Vol. 100, no. 4, pp. 1–7. DOI:10. 1016/j.psj.2020.11.070.
  25. Chaoyue, Ge., Xinyu, L., Lianchi, Wu., Yujie, Lv., Zhaoying, Hu., Dongyou, Yu., Bing, L. (2023). Plant essential oils improve growth performance by increasing antioxidative capacity, enhancing intestinal barrier function, and modulating gut microbiota in Muscovy ducks. Poultry Science. Vol. 102, no. 8, pp. 1–13. DOI:10.1016/j.psj.2023.102813.
  26. Abouelezz, K., Abou-Hadied, M., Yuan, J., Elokil, A. A., Wang, G., Wang, S., Wang, J., Bian, G. (2019). Nutritional impacts of dietary oregano and Enviva essential oils on the performance, gut microbiota and blood biochemicals of growing ducks. Animal. Vol. 13, no. 10, pp. 2216–2222. DOI:10.1017/ S1751731119000508.
  27. Gadde, U., Kim, W., Oh, S., Lillehoj, HSJAhrr. (2017). Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review. Anim Health Res Rev. Vol. 18 (1), pp. 26–45. DOI:10.1017/ S1466252316000207.
  28. Li, Y., Luo, C., Wang, J., Guo, F. J. J. (2017). Effects of different raising systems on growth performance, carcass, and meat quality of medium-growing chickens. J Appl Anim Res., Vol. 45 (1), pp. 326–330. DOI:10.1080/09712119. 2016.1190735.
  29. Goo, D., Kim, J. H., Park, G. H., Delos Reyes, J. B., Kil, D. Y. J. A. (2019). Effect of heat stress and stocking density on growth performance, breast meat quality, and intestinal barrier function in broiler chickens. Animals. Vol. 9, no. 3, 107 p. DOI:10.3390/ ani9030107.
  30. Hassan, F. A., Roushdy, E. M., Zaglool, A. W., Ali, M. A., El-Araby, I. E. J. S. V. R. (2018). Growth performance, carcass traits and economic values of Pekin, Muscovy, and Mulard ducks. Slov Vet Res. Vol. 55 (20), pp. 357–365.
  31. Nasr, M. A., Abd-Elhamid, T., Hussein, M. A. J. Ms. (2017). Growth performance, carcass characteristics, meat quality and muscle amino-acid profile of different rabbits breeds and their crosses. Meat sci. Vol. 134, pp. 150–157. DOI:10.1016/j.meatsci.2017.07.027.
  32. Chen, X., Shafer, D., Sifri, M., Lilburn, M., Karcher, D., Cherry, P., Wakenell, P., Fraley, S., Turk, M.,Fraley, G. S. (2021). Centennial Review: History and husbandry recommendations for raising Pekin ducks in research or commercial production. Poultry Science. Vol. 100, no. 8, pp. 1729–1734. DOI:10.1016/ j.psj.2021.101241.
  33. Onbasilar, E. E., Yalcin, S. (2018). Fattening performance and meat quality of Pekin ducks under different rearing systems. World’s Poultry Science Journal, Vol. 74, no. 1, pp. 61–68. DOI:10.1017/ S004393391700099X.
  34. Chanporn, C., Panneepa, S. (2018). Meat characteristics from four different cutting parts of Cherry Valley duck: MATEC Web of Conferences. 192, pp. 1–4. DOI:10.1051/matecconf/201819203056.
  35. Qiao, Y., Huang, J., Chen, Y., Chen, H., Zhao, L., Huang, M., Zhou, G. (2016). Meat quality, fatty acid composition and sensory evaluation of Cherry Valley, Spent Layer and Crossbred ducks. Animal Science Journal, Vol. 88, pp. 156–165. DOI:10.1111/ asj.12588.
ДолученняРозмір
PDF icon leshchyshyn_2_2023.pdf631.1 КБ