Ви є тут

Ефективність застосування ферментного препарату Hemicell® HT за вирощування молодняку гусенят

Сільськогосподарська водоплавна птиця має певні біологічні особливості: інтенсивний метаболізм та швидкий ріст, скороспілість та значний потенціал відтворення, високу температуру тіла, а також стійкість до багатьох інфекційних захворювань. Наведено результати експериментального дослідження впливу екзогенного ферментного препарату Hemicell® HT (1 кг містить діючої речовини β-маннази – 160х106 од.) на продуктивні якості молодняку помісних гусенят шадринської та італійської порід. Для реалізації поставленої мети сформовано чотири дослідних групи гусенят: 1 група – контрольна, 2, 3, 4 – дослідні, яким у складі повнораціонної кормової сумішки згодовували ферментний препарат Hemicell® HT – для другої дослідної групи – 150 г, для третьої – 250 г і для четвертої дослідної групи – 310 г на 1 тонну корму. Встановлено, що введення до раціону молодняку гусей екзогенного ферментного препарату Hemicell® у зазначених вище дозах суттєво впливає на інтенсивність росту молодняку та обмінні процеси в їх організмі. Якщо наприкінці першої декади найбільш позитивний вплив на організм виявили низьке і високе дозування ферментного препарату (птиця 2-ї і 4-ї груп), в результаті чого порівняно з аналогами 1 контрольної групи, різниця в середньодобовому прирості становила 3,4 і 2,8 г (р<0,001), то середнє дозування ферментного препарату в аналогів 3-ї дослідної групи забезпечило відмінність лише в 1,1 г (р<0,01). Однак до кінця першого періоду вирощування (до 21 доби) найбільший середньодобовий приріст спостерігається у гусей 3-ї дослідної групи порівняно з аналогами контрольної, 2-ї та 4-ї дослідних груп. Так, якщо у гусей 1-ї контрольної групи середньодобовий приріст становив 43,1 г, то у аналогів 2-ї групи цей показник був вищим на 2,6 г (р<0,01), 3-ї – на 5,1 та 4-ї – на 3,6 г (р<0,001). Ця закономірність збереглася до кінця досліду, причому з достовірними відмінностями у гусенят 3-ї дослідної групи порівняно з контролем, у віці 31 доби - на 9,7 г (р<0,01), 41 доби – 10,1 г (р<0,05), 66 доби – на 9,2 г (р<0,05). У гусей 2-ї та 4-ї груп упродовж одного вікового періоду середньодобовий приріст був вищим, ніж в аналогів контрольної групи, проте не мав достовірних відмінностей. Зрештою загалом за дослід, середньодобовий приріст гусенят 1-ї контрольної групи становив 59,9 г, у 2-ї дослідної групи він був вищим на 3,1 г (р<0,01), або на 5,2 %, у 3-ї – на 6,6 г (р<0,001), або на 11 % і в 4-ї групи – на 4,2 г (р<0,001), або на 7,0 % порівняно з аналогічним показником контролю. Використання ферментного препарату позитивно вплинуло на організм гусенят, що дало змогу на вищому рівні реалізувати генетичний потенціал продуктивності гусенят в усіх дослідних групах, однак найбільша інтенсивність росту спостерігалася у 3-ї дослідної групи гусей.

Ключові слова: гуси, шадринська порода, італійська порода, ферментний препарат, Hemicell® HT, приріст, жива маса.

  1. Баланчук І. М. Практичне застосування ферментів у тваринництві. Птахівництво України і cвіту. 2014. URL:http://market.avianua.com/?p=3958
  2. Бомко Л. Г. Вплив ферменту целюлази на хімічний склад та біологічну цінність м’язів курчат-бройлерів. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2014. № 1. С. 24–27.
  3. Борисенко К. Майбутнє кормових ферментів. Наше Птахівництво, 2018. URL:https://agrotimes.ua/ article/majbutne-kormovih-fermentiv/
  4. Бородай В. П., Сахацький М. І., Ветрійчук А. І., Мельник В. В. Технологія виробництва продукції птахівництва: підручник. Вінниця: Нова Книга, 2006. 360 с.
  5. Фіалович Л., Кирилів І., Паскевич Г. Вирощування гусей з використанням нетрадиційних добавок у комбікорми. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Сільськогосподарські науки. 2018. 20 (84). С. 127–130. DOI:10.15421/nvlvet8423
  6. Effect of Dry and Wet Feed on Growth Performance. Carcass Traits, and Apparent Nutrient Digestibility in Geese / Z. L. Liu et al. Journal of Applied Poultry Research. 2019. Vol. 28. Issue 4. P. 1115–1120. DOI:10.3382/japr/pfz074
  7. Dobos Á., Bársony P., Posta J., Babinszky L. Effect of different lysine-metabolized energy ratio on performance of meat-type geese. Acta Agraria Debreceniensis. 2017. 73. P. 39–42. DOI:10.34101/ actaagrar/73/1624
  8. Dobos Á., Bársony P., Posta J., Babinszky L. Effect of feeds with different crude fber content on the performance of meat goose. Acta Agraria Debreceniensis. 2019. 2. P. 5–8. DOI:10.34101/actaagrar/2/3670
  9. Effect of Dietary Ramie Powder at Various Levels on the Growth Performance, Meat Quality, Serum Biochemical Indices and Antioxidative Capacity of Yanling White Geese / Ch. Fengming et al. Animals. 2022. 12 (16). 2045 p. DOI:10.3390/ani12162045
  10. Effects of straw fodder with low zinc level and adding phytase on growth performance, tibia development and antioxidant capacity of Wulong geese aged from 5 to 16 weeks / G.E., WenHua et al. Chinese Journal of Animal Nutrition. 2017. 29. 7. P. 2357–2365.
  11. Effect of β-Mannanase (Hemicell®) on Growth Performance andImmunity ofJapanese quail / H. Genedy et al. Benha Veterinary Medical Journal. 2018. 34 (9). P. 84–111. DOI:10.21608/ BVMJ.2018.29415
  12. Gut microbiota correlates with fber and apparent nutrients digestion in goose / L. Guojun et al. Poultry Science. 2018. Vol. 97. Issue 11. P. 3899–3909. DOI:10.3382/ps/pey249
  13. Fermented feed regulates growth performance and the cecal microbiota community in geese / Y. Junshu et al. Poultry Science. 2019. Vol. 98. Issue 10. P. 4673–4684. DOI:10.3382/ps/pez169
  14. Khalid Al. Q., AlJohny B. O., Wainwright M. Antibacterial effects of pure metals on clinically important bacteria growing in planktonic cultures and bioflms. African Journal of Microbiology Research. 2014. 8 (10). P. 1080–1088. DOI:10.15587/2313-8416.2016.58827
  15. Plouhinec L., Neugnot V., Lafond M., Berrin J.-G. Carbohydrate-active enzymes in animal feed. Biotechnology Advances. 2023. Vol. 65. DOI:10.1016/j.biotechadv.2023.108145
  16. NabipourAfrouzi H., Rezaei M., Taghizadeh V. Effect of guar meal and Hemicell enzyme on performance and carcass characteristics in broiler chicks. Animal Production Research. 2016. Vol. 4 (4). P. 75–87.
  17. 1-Deoxynojirimycin from mulberry leaves changes gut digestion and microbiota composition in geese / Q. Hou et al. Poultry Science. 2020. Vol. 99. Issue 11. P. 5858–5866. DOI:10.1016/j.psj.2020.07.048
  18. Safety and efcacy of Hemicell® HT (endo‐1,4‐β‐d‐mannanase) as a feed additive for chickens for fattening, chickens reared for laying, turkey for fattening, turkeys reared for breeding, weaned piglets, pigs for fattening and minor poultry and porcine species / G. Rychen et al. EFSA Journal [Internet]. Wiley. 2017. 15 (1). DOI:10.2903/j.efsa.2017.4677
  19. Lithium in the natural environment and its migration in the trophic chain / O.I. Sobolev et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (2). P. 195–203.
  20. Prebiotics and the poultry gastrointestinal tract microbiome / S.C. Ricke et al. Poultry Science. 2020. Vol. 99. Issue 2. DOI:10.1016/j.psj.2019.12.018
  21. Effects of fermented feed on growth performance and intestinal microorganisms of Hebei meat geese / Y. Sun et al. Pakistan J. Zool. 2022. P. 1–13. DOI:10.3389/fvets.2023.1284523
  22. Comparative characterization of bacterial communities in geese fed all-grass or high-grain diets / Q. Xu et al. PLoS One. 2017. 12 (10). DOI:10.1371/ journal.pone.0185590
  23. Fermented feed regulates growth performance and the cecal microbiota community in geese / J. Yan et al. Poult Sci. 2019. 98 (10). P. 4673–4684. DOI:10.3382/ps/pez169
  24. Linoleic acid on growth performance, slaughter performance, meat quality and nutrient availabilities of meat geese aged from 5 to 16 weeks / Y. Y. Zhang et  al. Chin. J. Anim. Nutr. 2016. 28. P. 3473–3482.
ДолученняРозмір
PDF icon babenko_1_2024.pdf555 КБ