Ви є тут
Характеристика яловичини, отриманої від бугайців української чорно-рябої молочної породи за різного покриву туш жировою тканиною
Склад туш великої рогатої худоби має важливе значення для їх виробників і переробників. Комерційна їх цінність повʼязана зі складом тканин (співвідношенням м’язової, жирової та кісток). В Україні значну частку яловичини отримують від молочних порід. Вступ України до Європейського співтовариства вимагає відповідності національних стандартів оцінювання туш великої рогатої худоби світовим. У статті наведено результати досліджень якісних ознак яловичини 18–24 – місячних бугайців української чорно-рябої молочної породи за різного розвитку покриву туш жировою тканиною. Забій тварин провели в забійному цеху с. Калинівка Броварського району Київської області. Після забою бугайців визначили конформацію туш та покриття їх жиром згідно з методикою EUROP (2008). Згідно з класифікацією JMGA (2000), оцінювали колір м’язової та жирової тканин за використання шкали від 1 до 7 балів, а мармуровість m. longissimus dorsi – між 12-м та 13-м ребром – за шкалою від 1 до 12 балів. Встановлено, що за покращення розвитку жирового покриву на туші статистично значуще покращуються їх конформація (м’ясистість) на 37,9 % (Р>0,99), товщина підшкірного жиру у 1,5 раза (Р>0,95), вміст м’язової тканини другого сорту на 13,9 % (Р>0,95), погіршуються кількість м’язової тканини вищого сорту на 2,7 пунктів (Р>0,95) та площа «м’язового вічка» на 23,2% (Р>0,95). Зі збільшенням розвитку підшкірного жиру на туші складається тенденція до: насичення кольору підшкірної жирової тканини на 2,7 %, сухожилок і зв’язок на 0,2 пункту і міцності бульйону із вивареного м’яса на 8,7 %; зменшення живої маси тварин після голодного витримування на 2,7 %, забійного виходу (туш) на 0,9 пункту, жирової тканини у туші на 1,3 пункту, вмісту м’язової тканини першого сорту на 0,5 пункту; погіршення мармуровості м’яса на 27,7 % і утримання води в ньому на 5,3 пункти, придатності м’яса до зберігання на 0,5 пункту; зменшення у м’ясі загального вмісту вологи на 2,1 пункту і загальної маси золи на 0,3 пункту, основних складових сенсорного оцінювання яловичини – ніжності на 6,7 % та соковитості на 3,0 %. Практичне значення даних полягає в отриманні знань щодо залежності деяких ознак забою, морфологічного складу, фізико-технологічних та сенсорних властивостей яловичини, отриманої від 18–24 – місячних бугайців української чорно-рябої молочної породи за різного розвитку жирової тканини під шкірою.
Ключові слова: підшкірна жирова тканина, яловичина, мармуровість, покрив туш жировою тканиною, сенсорні характеристики вареного м’яса, хімічний склад м’яса.
- Irie M. A review: Fat quality and eating quality of wagyu beef. Nihon Chikusan Gakkaiho. 2021. 92 (1). P. 1–16. DOI:10.2508/chikusan.92.1
- Supplementation of complex natural feed additive containing (C. militaris, probiotics and red ginseng by-product) on rumen-fermentation, growth performance and carcass characteristics in Korean native steers / M.S. Ju et al. Frontiers in Veterinary Science. 2024. 10. 1300518 p. DOI:10.3389/fvets.2023.1300518
- Крук О.П., Угнівенко А.М. Мармуровість m. longissimus dorsi та її зв’язок з іншими ознаками яловичини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Тваринництво. 2024. 3. Р. 61–68. DOI:10.32782/bsnau.lvst.2024.3.7
- Meat and Livestock Australia. 2022. MLA state of industry report. NSW, Australia: MLA, North Sydney, P. 1–21. URL:https://www.mla.com.au/globalassets/mla-corporate/prices-markets/documen... [assessed March 27, 2024]
- McPhee M.J. Predicting fat cover in beef cattle to make on-farm management decisions: a review of assessing fat and of modeling fat deposition. Translational Animal Science. 2024. 8. Р. 1–16. DOI:10.1093/tas/txae058
- Comparative alternative polyadenylation profiles in differentiated adipocytes of subcutaneous and intramuscular fat tissue in cattle / X. Meng et al. Gene. 2024. 894. 147949 p. DOI:10.1016/j. gene.2023.147949
- Geletu U.S., Usmael M.A., Mummed Y.Y., Ibrahim A.M. Quality of cattle meat and its compositional constituents. Veterinary Medicine International. 2021. 2021 (1). Р. 7340495–7340504. DOI:10.1155/2021/7340495
- Comparison of Genetic Merit for Weight and Meat Traits between the Polled and Horned Cattle in Multiple Beef Breeds / I.A.S. Randhawa et al. Animals. 2020. 11 (3). 870 p. DOI:10.3390/ani11030870.
- European conformation and fat scores of bovine carcasses are not good indicators of marbling / J. Liu et al. Meat Science. 2020. 170. 108233 p. DOI:10. 1016/j.meatsci.2020.108233
- Changes in meat quality and muscle fiber characteristics of beef striploin (m. longissimus lumborum) with different intramuscular fat contents following freeze-thawing / C. Im et al. LWT. 2024. 198. Р. 116081–116089. DOI:10.1016/j.lwt.2024.116081
- Association between meat color of DFD beef and other quality attributes / M. Ijaz et al. Meat Science. 2020. 161. 107954 p. DOI:10.1016/j.meatsci.2019.107954
- Крук О.П., Угнівенко А.М. Забійні і м’ясні якості чистопородних і помісних бугайців української чорно-рябої молочної породи. Збірник наукових праць «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». 2024. 1. С. 18–25. DOI:10.33245/2310-9289-2024-186-1-18-25
- Salamończyk E., Grzeszek K., Guliński P., Wrzecińska M. Influence of the genotype and gender of young beef cattle on the value of carcasses purchased by one of the Polish meat processing plants. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura Alimentaria Piscaria et Zootechnica. 2022. 64 (4). Р. 68–75. DOI:10.21005/AAPZ2022.64.4.8
- Commission Regulation (EC). Commission Regulation (EC) № 1249/2008 of 10 December 2008 laying down detailed rules on the implementation of the Community scales for the classification of beef, pig and sheep carcasses and the reporting of prices there of. URL:https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/97168....
- JMGA. Beef carcass grading standart. Japan meat grading association. Tokyo, Japan, 2000. URL:https://twinwoodcattle.com/sites/default/files/publications/2017-06/TWRA120_Japan_Beef_Carcass_Grading_Standard.pdf
- Наказ за № 290 від 06 серпня 2004 р. «Про затвердження Інструкції з оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах спеціалізованих контрольно-випробувальних станцій».
- Технологія м’яса та м’ясних продуктів: підручник / М.М. Клименко та ін. Київ: Вища освіта, 2006. 640 с.
- Гуць В.С., Коваль О.А. Методика дослідження консистенції харчових дисперсних систем методом пенетрації. Харчова промисловість. 2007. № 5. С. 16–23.
- Маньковський А.Я., Антонюк Т.А. Технологія продуктів забою тварин: підручник. 2014. К.: Агроосвіта, 336 с.
- Шкурін Г.Т., Тимченко О.Г., Вдовиченко Ю.В. Забійні якості великої рогатої худоби. Київ: «Аграрна наука», 2002. 50 с.
- ДСТУ ISO 1443:2005. М’ясо та м’ясні продукти. Метод визначення загального вмісту жиру. [Чинний від 2007–04–01]. Київ, 2007. 4 с. (Національний стандарт України).
- ДСТУ ISO 936:2008. М’ясо та м’ясні продукти. Метод визначення масової частки загальної золи. [Чинний від 2008–09–01]. Київ, 2010. 6 с. (Національний стандарт України).
- ДСТУ ISO 1442:2005. М’ясо та м’ясні продукти. Метод визначення вмісту вологи (контрольний метод). [Чинний від 2007–04–01]. Київ, 2007. 4 с. (Національний стандарт України).
- ДСТУ ISO 2917–2001. М’ясо та м’ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод). [Чинний від 2003–01– 01]. Київ, 2002. 5 с. (Національний стандарт України).
- Антонюк Т.А. Технологія продуктів забою тварин. Київ, 2020. URL:https://nubip.edu.ua/site/default/files/u249/tehnologiya_produktiv_zaboy...
- Біологія великої рогатої худоби м’ясних порід: монографія / А.М. Угнівенко та ін. К.: ФОП Ямчинський О.В., 2020. 608 с.
- Крук O.П., Угнівенко A.M. Конформація туш помісних бугайців та її зв’язок з якісними ознаками яловичини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Тваринництво. 2024 (2). С. 76–82. DOI:10.32782/bsnau.lvst.2024.2.11
- Sensory quality of beef with different ultimate pH values-A Brazilian perspective / G.A. Ferreira et al. Meat Science. 2024. 209.
Долучення | Розмір |
---|---|
kruk_2_2024.pdf | 616.87 КБ |