Ви є тут

ОЗНАКИ ЗАБОЮ БИЧКІВ УКРАЇНСЬКОЇ М'ЯСНОЇ ПОРОДИ ЗА РІЗНОЇ ВИРАЖЕНОСТІ М’ЯСНИХ ФОРМ

Досліджено ознаки забою бичків української м'ясної породи залежно від вираженості у них м'ясних форм. Встановлено, що тварини з краще вираженими м'ясними формами мають тенденцію до збільшення виходу туш (18, 21 міс.), внутрішнього жиру (21, 23 міс.), чистого приросту (18, 21 міс.), обрізків м'яса з туші (18, 21, 23 міс.), витрат корму на приріст живої маси (від 8- до 18-, 21-, 23-місячного віку) та зменшення в досліджувані вікові періоди маси голови і легень – ознак, які характерні для відносно більш скороспілої худоби, що має низку негативних особливостей: недорозвиток скелету, схильність до надмірного накопичення жиру. Для ефективного виробництва яловичини більш придатні бички з гірше вираженими м'ясними формами, яким властива скороспілість росту (великорослість), що характеризуються підвищеним обміном речовин, меншою здатністю до відкладання в тілі жиру, підвищеною швидкістю росту. Подальші дослідження слід спрямувати на встановлення залежності між вираженістю м’ясних форм бугайців і їх племінною цінністю.

Ключові слова: вираженість м'ясних форм, передзабійна жива маса, вихід туш, маса туш, чистий приріст.

1. Дюрст У. Основы разведения крупного рогатого скота / У. Дюрст; под ред. С.Я. Калмансона. – М.: Сельхозгиз, 1936. – 445 с.

2. Кравченко Н.А. К обоснованию создания желательного типа мясного скота для интенсивного мясного скотоводства / Н.А. Кравченко, П.Л. Погребняк // Теория и практика использования импортного скота мясных пород: сб. науч. тр. опытной станции мясного скотоводства УСХА. – К.: УСХА, 1974. – Вып. 4. – С. 14–24.

3. Овсянников А.И. Основы опытного дела в животноводстве / А.И. Овсянников. – М.: Колос, 1976. – 304 с.

4. Прахов Л.П. Оценка быков мясных пород по качеству потомства и испытание бычков по интенсивности роста, оплате корма, мясным формам: методические указания / Л.П. Прахов. –М.: Печатно-множительная группа ВНИИМС, 1972. – 18 с.

5. Салогуб А.М. Оцінка м’ясних якостей бугайців української м’ясної породи / А.М. Салогуб // Вісник Сум. нац. аграр. ун-ту. – Суми, 2013. – № 1. – С. 3–4.

6. International Committeе for Animal Recording (ICAR), 2009. International Ag Reement of Recordices Practices // Approved by the General Assembly held in Niagara Falls, USA, on 18 June 2008. – P. 91–189.

ДолученняРозмір
PDF icon uhnivenko.pdf433.1 КБ