Ви є тут

Порівняльне оцінювання стійкості продукції худоби у Північно-Східному прикордонному регіоні Румунії

Досліджено виробництво продукції великої рогатої худоби у транскордонному регіоні Північно-Східної Румунії та Одеській області України. Встановлено, що середня молочна продуктивність у період лактації та за породами у Румунії варіювалася наступним чином: трансильванська порода пінцгау (PT) – 4118–4724 кг молока, порода бруна (B.) – 3543 – 5211 кг молока, бальцатська романська порода (BR) – 28 5519 кг молока, а Bălată cu Negru Românească породи (BNR) – 4,322–6,332 кг молока. Виробництво м’яса у 2016 році становило 206 тис. т живої маси на забій, що на 6 тис. т більше порівняно з 2015 роком, коли виробництво м’яса становило 200 тис. т живої маси на забій. Середній надій на одну корову в Одеській області у 2014 році становив 3,577 кг, що на 262,0 кг менше, ніж у 2013 році, а за породами він був таким: червона українська – 4,215 кг, українська чорно-ряба – 4,665 кг та червона степова – 3,394 кг молока. Виробництво м’яса у 2014 році становило 32,203 кг, а у 2013 – 35,233 кг, що на 3,030 кг менше, або 8,6 %. У прикордонній зоні Румунії, а також у прикордонній зоні України в аналізованих господарствах з великими чи сімейними господарствами облік виробничих чинників є обов’язковим, поточні умови, особливо фінансові, дають змогу використовувати лише певні виробничі чинники (породи, корми). Якщо у Румунії європейське фінансування сприяє досягненню стійкості виробництва великої рогатої худоби, то в Україні фермери мають серйозні недоліки.

 Ключові слова: велика рогата худоба, виробництво, молоко, м’ясо, стійкість, транскордонне.

  1. Vaarst, M., Alrøe, H.F. (2012). Concepts of Animal Health and Welfare in Organic Livestock Systems. J Agric Environ Ethics 25. pp. 33–347. DOI:10.1007/s10806-011-9314-6
  2. Maciuc, V., Creangă, ȘT., Ujică, V., Popescu, E.C. (2011). Research regarding baby calves housing in individuals igloo nestled outside barn. Scientific papers – Animal sciences series. Vol. 55 (16). U.Ş.A.M.V. Available at:https://opac.lib.ugal.ro/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=1471
  3. Lindner, Emily E., Katie, N. Gingerich., Katharine C. Burke, Samantha B. Doyle, and Emily K. Miller-Cushon. (2022). "Effects of Social Housing on Dairy Calf Social Bonding" Animals. 12 (7). 821 p. DOI:10.3390/ani12070821
  4. Maciuc, V., Nistor, E. C., Bugeac, T. (2012). Research regarding reproduction capacity at dairy cows and the ways of improvement by application of biotechnologies. European Congress on Biotechnology, Journal of Biotechnology. Vol. 161, Supplement, 23 p.
  5. Macdonald, K.A., McNaughton, L.R., Verkerk, G.A., Penno, J.W., Burton, L.J., Berry, D.P., Gore, P.J.S., Lancaster, J.A.S., Holmes, C.W. (2007). A comparison of three strains of Holstein-Friesian cows grazed on pasture: growth, development, and puberty. Journal of Dairy Science. Vol. 90, Issue 8, pp. 3993-4003. DOI:10.3168/jds.2007-0119
  6. Lago, A., McGuirk, S.M., Bennett, T.B., Cook, N.B., Nordlund, K.V. (2006). Calf respiratory disease and pen microenvironments in naturally ventilated calf barns in winter. Journal of Dairy Science. Vol. 89, Issue 10, pp. 4014-4025. DOI:10.3168/jds.S0022-0302(06)72445-6
  7. Thornton, P. K. (2010). Livestock production: recent trends, future prospects. Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological sciences. 365(1554), pp. 2853–2867. DOI:10.1098/rstb.2010.0134.
  8. Maciuc, V., Leonte C., Tarasenko L. (2015). Handbook on the practical experience of breeding cattle. 107 p. Edit Alfa, Iași, ISBN 978-606-540-149-5, Available at:http://www. eugrant.osau.edu.ua/downloads/UA_Good_practices_cattle_farming_EUprojectMISETC1549.pdf
  9. Roche, J. R., Turner, L. R., Lee, J. M., Edmeades, D. C., Donaghy, D. J., Macdonald, K. A., Penno, J. W., Berry, D. P. (2009). Weather, herbage quality and milk production in pastoral systems. Temporal patterns and interrelationships in herbage quality and mineral concentration parameters. Anim. Prod. Sci. 49, pp. 200–210. DOI:10.1071/EA07310
  10. Roy, J.H.B. (1980). Factors Affecting Susceptibility of Calves to Disease. Journal of Dairy Science. Vol. 63, Issue 4, pp. 650–664. DOI:10.3168/jds.S0022-0302(80)82987-0
  11. Stockdale, C. R (2006). Investigating the interaction between body condition at calving and pre-calving energy and protein nutrition on the early lactation performance of dairy cows. Australian Journal of Experimental Agriculture. 45(12) pp. 1507–1518. DOI:10.1071/EA04104
  12. Sumner, J. M., McNamara, J. P. (2007). Expression of lipolytic genes in the adipose tissue of pregnant and lactating Holstein dairy cattle. J. Dairy Sci. 90, pp. 5237–5246. DOI:10.3168/jds.2007-0307
  13. Trotz-Williams, L.A., Leslie, K.E., Peregrine, A.S. (2008). Passive immunity in Ontario dairy calves and investigation of its association with calf management practices. Journal of Dairy Science. Vol. 91, Issue 10, pp. 3840–3849. DOI:10.3168/jds.2007-0898
  14. Cucu, Gr. I., Maciuc, V., Maciuc, Domnica (2004). Scientific research on elements of experimental techniques in animal husbandry. Ed. Alfa Iaşi.
  15. Nevalainen, T. (2014). Animal Husbandry and Experimental Design. ILAR Journal. Vol. 55, Issue 3, pp. 392–398. DOI:10.1093/ilar/ilu035.
  16. Slusarciu, Marcela., Prelipcean, Gabriela. (2020). Universities – Actors in Cross-border Cooperation Building. Study Case: Romania-Ukraine Border. Codrul Cosminului. 26. pp. 455–476. DOI:10.4316/CC.2020.02.008.
  17. Eastham, N. T., Coates, A., Cripps, P., Richardson, H., Smith, R., Oikonomou, G. (2018). Associations between age at first calving and subsequent lactation performance in UK Holstein and Holstein-Friesian dairy cows. PloS one. 13(6), e0197764. DOI:10.1371/journal.pone.0197764
  18. Kabir, Syed Muhammad. (2016). Methods of data collection. Available at:https://www.researchgate. net/publication/325846997_METHODS_OF_DATA_COLLECTION
  19. Maciuc, V., Cretu D., Maciuc, Domnica. (2015). User manual - Milk-OPC software. 30 p. Edit. Alfa, Iași. ISBN 978-606-540-151-8. Available at:http://www.eugrant.osau.edu.ua/index.php? option=com_content&view=article&id= 32&Itemid=132&lang=en
  20. Han, Ioan., Bobis, Otilia. (2019). Analysis of the Reproduction Traits and Milk Yield in Cows from Apuseni Mountains Farms. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Animal Science and Biotechnologies. DOI:10.15835/buasvmcn-asb:2019.0004
  21. Chávez-Pérez, L. M., Soriano-Robles, R., Espinosa-Ortiz, V. E., Miguel-Estrada, M., RendónRendón, M. C., Jiménez-Jiménez, R. A. (2021). Does Small-Scale Livestock Production Use a High Technological Level to Survive? Evidence from Dairy Production in Northeast-ern Michoacán, Mexico. Animals: an open access journal from MDPI. 11(9), 2546 p. DOI:10.3390/ ani11092546
  22. Shpak, N., Kulyniak, I., Gvozd, M., Vveinhardt, J., Horbal, N. (2021). Formulation of Development Strategies for Regional Agricultural Resource Potential: The Ukrainian Case. Resources. DOI:10.3390/resources10060057.
ДолученняРозмір
PDF icon maciuc_1_2022.pdf499.15 КБ