Ви є тут

Вплив розміру свиноферми на реалізацію відтворювальних якостей свиноматок данської селекції

Вивчено вплив розміру свиноферми на реалізацію генетичного потенціалу свиней данської селекції та залежність інтенсивності використання свиноматок на фермах різної потужності в західній частині півострова Jylland королівства Данія. Встановлено, що зі збільшенням середньорічної чисельності свиноматок на свинофермі покращувались їх відтворювальні якості. Найвищими вони виявились у свиноматок на великих підприємствах, де їх чисельність перевищувала 1500 голів. Свиноматки на цих свинофермах мали кращу на 1,6–3,5 % багатоплідність, на 3,2–5,5 % – кількість поросят при відлученні, на 0,5–3,8 % – кількість поросят народжених на одне станкомісце в зоні опоросу та на 2,4–6,5 % кількість відлучених поросят на станок, кращу на 1,6–1,8 % збереженість поросят до відлучення та коротшу на 1,6–8,0 % тривалість підсисного періоду. Водночас у свиноматок цієї групи за майже ідентичних середньодобових приростів були нижчі на 0,5–8,1 % абсолютні прирости, менша на 3,6–6,9 % індивідуальна маса поросят при відлученні порівняно з групами підприємств, де середньорічна чисельність свиноматок була до 1500 голів. Тим часом як за масою гнізда поросят в цей час чіткої закономірності не встановлено. За комплексними індексами відтворювальної продуктивності свиноматок встановлено їх зростання при підвищенні середньорічної кількості свиноматок на підприємстві. Найвищими ці індекси виявились також у свиноматок у групі підприємств з середньою чисельністю понад 1500 голів. Вони переважали за комплексними показниками тварин з чисельністю до 500 свиноматок на 3,9–4,2 %, з їх середньорічною кількістю від 500 до 1000 – на 2,7–3,7 % і на 1,8–2,3 % їх аналогів з кількістю тварин від 1001 до 1500 голів. Доведено, що зі зростанням розміру свиногосподарства зменшився на 1,6–4,0 % щорічний відсоток введення першоопоросок у стадо, підвищувалась на 0,2–3,1 % частка свиноматок, що опоросилися. Зросла на 1,0–3,1 % середньорічна кількість опоросів на свиноматку, та на 2,5–7,6 % – кількість поросят, відлучених від свиноматки в рік. Водночас не встановлено тенденції за кількістю непродуктивних днів на свиноматку в рік, інтервалом від відлучення до осіменіння та часткою загиблих свиноматок. Визначено, що розмір ферми достовірно з силою 16,5 %, впливав на реалізацію показника багатоплідності свиноматок, з силою 17,1 % – на показник кількості поросят при відлученні та з силою 14,0 % – на масу 1 поросяти при відлученні. Фактор тривалості підсисного періоду чинив достовірний вплив з силою 10,12 % на показник маси одного поросяти при відлученні та з силою 6,91 % – на масу гнізда поросят у цей період, і не впливав на збереженість поросят до відлучення, тоді як багатоплідність і її взаємодія з тривалістю лактації не мали достовірного впливу на ці ознаки.

Ключові слова: свиноматка, данська селекція, генетичний потенціал, розмір ферми, відтворювальна продуктивність, інтенсивність використання, вплив генотипу.

  1. Bondarska, O. (2024). State of domestic pig farming. Problems and prospects. Scientifc and methodological center of higher and professional pre–higher education. Available at:https://wp.me/Pd8C4Z–evr (date of request 26.03.2024) (In Ukrainian).
  2. Yakobchuk, V. P., Kravets, I. V., Rusak, O. P. (2012). Innovative development of the pig industry: monograph. Zhytomyr: Publishing house FOP Evenok, 188 p. Available at:http://ir.znau.edu.ua/ bitstream/123456789/2924/3/Innovatsiinyi_rozvytok_haluzi_svynarstva.pdf (In Ukrainian).
  3. Maes, D. G. D., Dewulf, J., Piñeiro, C., Edwards, S., Kyriazakis, I. (2020). A critical reflection on intensive pork production with an emphasis on animal health and welfare. Journal of animal science, Vol. 98, pp. 15–26. DOI:10.1093/jas/skz362
  4. Dudin, V. Yu., Romanyukha, I. O., Kiryatsev, L. O., Gavrilchenko, O. S. (2013). Improving the process of designing pig farms in modern conditions. Bulletin of the Dnipropetrovsk State Agrarian University. Vol. 2, pp. 72–75. Available at:https://dspace.dsau.dp.ua/bitstream/123456789/2289/1/124–Article%20Text–294–1–10–20140310.pdf
  5. Povod, M. H., Lykhach, V. Ya., Lykhach, A. V., Oboronko, D. M. (2022). Practical implementation of existing and improved technologies for the production of pig products: monograph. Mykolaiv: Ilion, 375 p. (in Ukrainian).
  6. Windhorst, H.-W. (1998). Pigs and Space Hog Farming and Pork Production in the European Union and the United States in Transition (Räumliche Strukturen der Schweinehaltung – Strukturwandlungen in der Schweinehaltung und Schweinefleischproduktion in der Europäischen Union und den USA). Erdkunde, Vol. 52 (3), pp. 232–249. Available at:http://www.jstor.org/stable/25647060
  7. Chidgey, K. L. (2023). Review: Space allowance for growing pigs: Animal welfare, performance and on-farm practicality. Animal, 100890. DOI:10.1016/j. animal.2023.100890.
  8. Tong, X., Shen, C., Chen, R., Gao, S., Liu, X., Schinckel, A.P., Zhou, B. (2019). Reestablishment of Social Hierarchies in Weaned Pigs after Mixing. Animals: an open access journal from MDPI, Vol. 10 (1), pp. 1–36. DOI:10.3390/ani10010036
  9. Liu, F., Zhao, W., Le, H. H., Cottrell, J. J., Green, M. P., Leury, B. J., Dunshea, F.R., Bell, A. W. (2022). Review: What have we learned about the effects of heat stress on the pig industry? Аnimal, Vol. 16 (2), 100349 p. DOI:10.1016/j.animal.2021.100349.
  10. Tang, X., Xiong, K., Fang, R., Li, M. (2022). Weaning stress and intestinal health of piglets: A review. Frontiers in immunology, Vol. 13, 1042778 p. DOI:10.3389/fmmu.2022.1042778
  11. Upadhaya, S. D., Kim, I. H. (2021). The Impact of Weaning Stress on Gut Health and the Mechanistic Aspects of Several Feed Additives Contributing to Improved Gut Health Function in Weanling Piglets–A Review. Animals: an open access journal from MDPI, Vol. 11 (8), 2418 p. DOI:10.3390/ani11082418
  12. Iyai, D. A., Randa, S. Y. (2011). Characteristic of the Three Pig Keeping Systems on Performance of Small–Scale Pig Farmers at Manokwari, West Papua. Jurnal Peternakan Indonesia, Vol. 13 (2), pp. 83–91. Available at:https://media.neliti.com/media/publications/196710–EN–characteristic–of–the–three–pig– keeping. pdf
  13. Shpetnyi, M. B. (2019). Optimization of technological elements of keeping weaned piglets in the conditions of industrial technology of pork production: thesis of the candidate of agricultural sciences. Sumy, 209 p. Available at:https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/10778/1/ dis_Шпетний.pdf (in Ukrainian).
  14. Lebret, В. (2008). Effects of feeding and rearing systems on growth, carcass composition and meat quality in pigsю Animal, Vol. 2 (10), pp. 1548–1558. DOI:10.1017/S1751731108002796.
  15. Poulsen, B. G., Ask, B., Nielsen, H. M. (2020). Prediction of genetic merit for growth rate in pigs using animal models with indirect genetic effects and genomic information. Genet Sel Evol., Vol. 52, 58 p. DOI:10.1186/s12711–020–00578–y
  16. Carcò, G., Gallo, L., Dalla Bona, M., Latorre, M. A., Fondevila, M., Schiavon, S. (2018). The influence of feeding behaviour on growth performance, carcass and meat characteristics of growing pigs. PloS one, Vol. 13 (10), e0205572. DOI:10.1371/journal.pone.0205572
  17. Wellington, M.O., Thiessen, R.B., Van Kessel, A.G.. Columbus, D.A. (2020). Intestinal Health and Threonine Requirement of Growing Pigs Fed Diets Containing High Dietary Fibre and Fermentable Protein. Animals, Vol. 10, 2055 p. DOI:10.3390/ani10112055
  18. Koketsu, Y., Iida, R. (2020). Farm data analysis for lifetime performance components of sows and their predictors in breeding herds. Porc Health Manag., Vol. 6, 24 p. DOI:10.1186/s40813–020–00163–1
  19. Mahfuz, S., Mun, H.-S., Dilawar, M.A., Yang, C.-J. (2022). Applications of Smart Technology as a Sustainable Strategy in Modern Swine Farming. Sustainability, Vol. 14, 2607 p. DOI:10.3390/su14052607
  20. Giersberg, M. F., Meijboom, F. L. B. (2023). As if you were hiring a new employee: on pig veterinarians’ perceptions of professional roles and relationships in the context of smart sensing technologies in pig husbandry in the Netherlands and Germany. Agric Hum Values., Vol. 40, pp. 1513–1526. DOI:10.1007/s10460–023–10450–6
  21. Danvet research. Viden og data er fundamentet for al rådgivning. Available at:https://danvet.com/ research/hoej–kuldstoerrelse–i–forhold–til–doedfoe dte–grise–pr–kuld/ (date of request 26.03.2024)
  22. von Keyserlingk, M. A., Hendricks, J., Ventura, B., Weary, D. M. (2024). Swine industry perspectives on the future of pig farming. Animal welfare (South Mimms, England), Vol. 33, 7 p. DOI:10.1017/awf.2024.2
  23. Makara, A., Kowalski, Z., Lelek, Ł., Kulczycka, J. (2019). Comparative analyses of pig farming management systems using the Life Cycle Assessment method. Journal of Cleaner Production, Vol. 241, 118305 p. DOI:10.1016/j.jclepro. 2019.118305.
  24. Marquer, P. (2010). Pig farming in the EU, a changing sector. Eurostat: Statistic in focus. Available at:https://edz.bib.uni–mannheim.de/www–edz/pdf/statinf/10/KS–SF–10–008–EN.PDF (date of request 26.03.2024)
  25. Rhim, S.-J. (2012). Effects of group size on agonistic behaviors of commercially housed growing pigs. Rev Colom Cienc Pecua, Vol. 25(3), pp. 353–359. Available at:http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_ arttext&pid =S0120–06902012000300002&lng=en&nrm=iso>.
  26. Lykhach, A. V., Lykhach, V. Y., Shpetny, M. B., Mykhalko, O. G., Zhyzhka, S. V. (2020). Influence of toys on behavioural patterns of pigs and their association with the concentration of serotonin in blood plasma. Regulatory Mechanisms in Biosystems, Vol. 11 (1), pp. 146–150. DOI:10.15421/022022
  27. Riedel, S., Schiborra, A., Huelsebusch, C. (2012). Opportunities and challenges for smallholder pig production systems in a mountainous region of Xishuangbanna, Yunnan Province, China. Trop Anim Health Prod., Vol. 44, pp. 1971–1980. DOI:10.1007/ s11250–012–0166–5
  28. Povod, M. H., Bondarska, O., Lykhach, V. Ya., Zhyzhka S. Production technology of pig farming products: textbook. Scientifc and methodological center of VFPO. Kyiv, 356 p. Available at:https://www.researchgate.net/publication/357281420_TEHNOLOGIA_VIROBNICTV... (In Ukrainian).
  29. Mykhalko, O. G. (2021). The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Livestock, Vol. 3, pp. 60–77. DOI:10.32845/ bsnau.lvst.2021.3.9 (In Ukrainian).
  30. Eurostat. Archive:Pig farming sector – statistical portrait 2014. Eurostat: Statistic Explained, 2014. Available at:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics–explained/index.php?title=Archive:Pig_farming_sector _–_statistical_portrait_2014 (date of request 26.03.2024)
  31. Denmark: Fewer pigs and farms with pigs. Economy, 2023. Pig333.com. Available at:https:// www.pig333.com/latest_swine_news/denmark–fewer–pigs–and–farms–with–pigs_19199/ (date of request 26.03.2024)
  32. Structure of U.S. Pork Industry. Porkgateway, 2012. Available at:https://porkgateway.org/resource/ structure–of–u–s–pork–industry/ (date of request 26.03.2024)
  33. Does farm size matter in swine production? National HogFarmer, 2023. Available at:https://www. nationalhogfarmer.com/hog–reproduction/does–farm–size–matter–in–swine–production– (date of request 26.03.2024)
  34. Brazilian Pork Production. Overview. Brazilianpork, 2022. Available at:https://brazilianpork.com. br/pork–industry/brazilian–pig–farming/?lang=en#:~:-text=Brazilian%20pig%20farming%20also%20focus- es,of%204.25%20million%20tons%20produced (date of request 26.03.2024)
  35. Pork. Brazilianfarmers, 2020. Available at:https://brazilianfarmers.com/ category/discover/pork/ (date of request 26.03.2024)
  36. Zhang, X., Chu, F., Yu, X., Zhou, Y., Tian, X., Geng, X., Yang, J. (2017). Changing Structure and Sustainable Development for China’s Hog Sector. Sustainability, Vol. 9, 69 p. DOI:10.3390/su9010069
  37. Zhao, Q., Axelsson, C., Artois, J., Robinson, T., Gilbert, M. (2019). Distribution and trends of pig production in China 2007–2017. Front. Vet. Sci. Conference Abstract: GeoVet 2019. Novel spatio–temporal approaches in the era of Big Data. DOI:10.3389/conf. fvets.2019.05.00051
  38. Ibatulin, I. I., Zhukorskyi, O. M. (2017). Methodology and organization of scientifc research in animal husbandry. K., 328 p. (In Ukrainian).
  39. Ladyka, V. I., Khmelnychiy, L. M., Povod, M. G. (2023). Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students. Odesa: Oldi+, 244 p. (In Ukrainian).
  40. Berezovsky, N. D., Pochernyaev, F. K., Korotkov, V. A. (1986). Methodology of the model of index alignment for their use in pig breeding: methodological instructions, M., pp. 3–14. (In Ukrainian).
  41. Radnóczi, L., Novozánszky, G., Baltay, M., Csóka, L., Eicher, J., Fekete, B. (2017). Ertés teljesítményvizsgálati kódex. Budapest, 39 p. Available at:http://www. mfse.eu/modul/_fles/k_dex_8_2017.pdf
  42. Tsereniuk, A. N., Khvatov, A. I., Stryzhak, T. A. (2010). Evaluation of the effectiveness of indices of maternal productivity of pigs. Collection of scientifc works of the Vinnytsia National Agrarian University. Modern problems of selection, breeding and hygiene of animals. Animal husbandry, Vol. 3 (42), pp. 73–77. Available at:http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfle.php/6689.pdf (In Ukrai nian).
  43. Shpetnyi, M. B., Povod, M. H. (2018). The influence of paratypic factors on the productivity of piglets after weaning in the conditions of industrial pork production technology. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Animal Husbandry, Vol. 7 (35), pp. 166–171. Available at:http://repo.snau.edu.ua/bitstream/ 123456789/6613/1/14.pdf (In Ukrainian).
ДолученняРозмір
PDF icon voshchenko_1_2024.pdf800.58 КБ