Ви є тут

Вплив згодовування поліакриламіду та мінерально-вітамінних добавок на показники росту та перетравність поживних речовин корму молодняком свиней за вирощування на м’ясо

Досліджено вплив згодовування поліакриламіду (ПА) та мінерально-вітамінних добавок (МВД) на середньодобові прирости, гематологічні показники, перетравність поживних речовин, обмін азоту, кальцію, фосфору, заліза, кобальту, міді, цинку і марганцю у свиней віком 4,5 і 7 місяців. У раціони свиней дослідних (2‒4) груп вводили поліакриламід і мінерально-вітамінні добавки з урахуванням фактичної наявності мінеральних елементів і вітамінів у кормах і потреб тварин у них. Молодняку 2-ї групи згодовували поліакриламід із розрахунку 0,5 г на 1 кг живої маси; 3-ї групи – мінерально-вітамінні добавки г на тонну комбікорму у таких кількостях (мг): сірчанокислого заліза – 117, вуглекислої міді – 36, цинку – 203, кобальту – 8, хлористого марганцю – 133, йодистого калію (стабілізованого) – 0,4, вітамінів А – 917 млн ІО, D – 133 млн ІО, Е – 972 млн ІО, В1 – 270, В2 – 6, С – 2250; 4-ї групи – поліакриламід і мінерально-вітамінні добавки у зазначених вище кількостях. Дослідження на молодняку свиней проводили у 2 етапи: зрівнювальний період (25 діб) ‒ раціони поросят контрольної і дослідних груп однакові; основний період (150 діб) ‒ тварин контрольної групи годували стандартними комбікормами, а дослідним давали додатково ПА і МВД. За використання у раціонах молодняку свиней зазначених вище добавок спостерігали підвищення імунітету тварин завдяки збільшенню гама-глобулінів у білках крові, зростання середньодобових приростів живої маси на 21,4–23,3 % за період вирощування і відгодівлі свиней, краще використання кормів тваринами, позитивний вплив на продукти забою.

Ключові слова: молодняк, поліакриламід, мінеральні елементи, вітаміни, альбуміни, глобуліни, жива маса, дорощування, відгодівля, витрати кормів, обмін речовин, забійний вихід.

  1. Бегма Н.А., Микитюк В.В. Продуктивність свиноматок за включення в комбікорми нетрадиційних протеїнових компонентів. Збірник наукових праць ВНАУ. Годівля тварин та технологія кормів. Вінниця, 201. № 9(49). С. 12–17.
  2. Білявцева В.В. Якість свинини при згодовуванні БМВД «Енервік» з карні тином. Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. Львів, 2016. Т. 18. № 2(67). С. 8–13.
  3. Бондаренко В.В., Гуцол А.В. Показники якості свинини при згодовуванні БВМД «Мінактивіт». Аграрна наука та харчові технології: збірник наукових праць. Годівля тварин та технологія кормів. Вінниця: ВНАУ, 2016. Вип. 2(92). С. 16–21.
  4. Вербельчук Т.В. Продуктивність молодняку свиней на відгодівлі при згодовуванні каолінового та алунітового борошна. Тваринництво України. 2011. № 9. С. 38–41.
  5. Вишняков М.И., Усвяцова Д.А., Епифанов В.Г. Влияние белково-витаминно минеральных добавок нового поколения на зоотехнические и биохимические показатели поросят при выращивании до 60-дневного возраста. Зоотехния. 2012. № 8. С. 18–19.
  6. Гончарук А.П. БВМД «Інтермікс» у раціонах відгодівельних свиней. Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. Львів, 2016. Т. 18. № 2(67). С. 52–57.
  7. Горб С.В. Продуктивна дія нових рецептів БВМД у раціонах молодняку свиней на відгодівлі. Асканія Нова. 2013. Вип. 6(32). С. 198–201.
  8. Грибан В.Г., Пінчук С.М. Показники білково-ліпідного обміну у поросят-сисунів за впливу мікроелементів та «Гуміліду». Науковий вісник ЛНУВМБ ім. С.З. Гжицького. Л., 2014. Т. 16. № 3(60). Ч. 2. С. 74–80.
  9. Гуцол А.В., Бондаренко В.В. Забійні показники морфологічного складу туш та товщина підшкірного шпику молодняку свиней при згодовуванні білково-вітамінної мінеральної добавки «Мінактивіт». Науковий вісник ЛНУВМБ ім. С.З. Гжицького. Л., 2014. Т. 16. № 3(60). Ч. 2. С. 85–92.
  10. Дехтяр Ю.Ф., Баркарь Э.В., Галушко І.А. Використання ефективних технологічних рішень з годівлі свиней в умовах фермерських господарств. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2017. Вип. 2(94). С. 2–5.
  11. Єфремов Д.В., Горб С.В. Білково-мінерально-вітамінні добавки на основі місцевої кормової сировини півдня України для поросят на дорощуванні. Асканія нова. 2012. Вип. 5(2). С. 230–236.
  12. Засуха Ю.В., Грищенко С.М. Використання нетрадиційних кормів у раціонах виснажених молочних свиноматок. Науковий вісник НУБіП. Сільське господарство. К., 2013. С. 72–77
  13. Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products/O. Kuzmenko et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10(3). P. 181–186. URL:https://www.ujecology.com/articles/effect-of-mannanoligosaccharides-on-productivity-and-quality-of-slaughterpig-products.pdf
  14. Influence of chelates on pigs productivity and quality/O. Kuzmenko et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. 11 (2). P. 268–273. URL:https://www.ujecology.com/ articles/influence-of-chelates-on-pigs-productivity-andquality.pdf
  15. Юлевич О.І., Лихач А.В., Дехтяр Ю.Ф. Залежність інтенсивності росту помісних поросят різних строків відлучення від рівня годівлі. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2013. Вип. 2. С. 144–150.
  16. Czech A., Grela E.R., Mokrzycka A., Pejsak Z. Efficacy of mannanoligosaccharides additive to sows diets on colostrum, blood immunoglobulin content and production parameters of piglets. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2010. Vol. 13(3). P. 525–531.
  17. Fiesel A., Gessner D. K., Most E. Effects of dietary polyphenol-rich plant products from grape or hop on proinflammatory gene expression in the intestine, nutrient digestibility and faecal microbiota of weaned pigs. BMC veterinary reserch. 2012. Vol. 10. № 196.
  18. Wang Q., Yang X., Leonard S. Responses of dietary ileal amino acid digestibility to consumption of different cultivars of potatoes and conventional fibers in grower pigs fed a high-fat basal diet. Journal of animal science. 2015. Vol. 90. A. 4. P. 356–358.
  19. Grela E.R., Matras J., Pisarski R.K., Sobolewska S. The effect of supplementing organic diets with fish meal and premix on the performance of pigs and some meat and blood characteristics. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2012. Vol. 15(2). P. 379–386.
ДолученняРозмір
PDF icon fesenko_2_2021.pdf507.01 КБ