Ви є тут
Вплив ферментного препарату Hemicell®HT на обмін речовин молодняку гусей
На процеси травлення в організмі птиці впливає багато чинників: вік, стать, крос птиці, напрям продуктивності, раціон. Основними показниками вивчення фізіології травлення у наукових працях з питань повноцінної годівлі птиці є визначення коефіцієнтів перетравності поживних речовин раціону, обмін азоту, кальцію та фосфору. У період проведення балансового досліду гусенята контрольної та дослідних груп отримували ідентичний раціон в однаковій кількості. Повне поїдання кормосуміші забезпечило щодобове споживання поживних речовин піддослідною птицею. Перетравність поживних речовин кормів, що надходять до організму, багато у чому залежить від ферментативної активності залоз внутрішньої секреції, секреторної функції відділів травного каналу та окремих органів. За годівлі гусенят однією тільки повнораціонною кормовою сумішшю (гуси 1-ї контрольної групи) перетравність сухої речовини кормосуміші була на рівні 75,8 %, додавання до раціону 150 г на 1 т кормосуміші ферментного препарату Hemicell®HT (гуси 2-ї дослідної групи) підвищує її перетравність на 0,9 %, збільшення дози ферментного препарату до 250 г (гуси 3-ї дослідної групи) – на 1,4, до 310 г (гуси 4-ї дослідної групи) – на 1,5 %. Аналогічна закономірність спостерігається і з органічною речовиною. Якщо в гусей 1-ї контрольної групи перетравність становила 77,8 %, то в аналогів 2-ї групи вона зросла на 1,2 %, 3-ї – на 2,4 (р≤0,05) і в 4-ї групи – на 2,1 % (р≤0,05). Підвищення перетравності органічної речовини раціону гусенят дослідних груп відбулося в основному за рахунок перетравності сирого протеїну та сирого жиру. Найвища перетравність протеїну спостерігалася у гусей 3-ї дослідної групи і склала 93,6 %, потім в аналогів 4-ї – 92,2 та у птиці 2-ї дослідної групи –91,0 %, що вище порівняно з птицею 1-ї контрольної групи, відповідно, на 5,0 % (р≤0,05); 3,6 і 2,4 % (р≤0,001). Однак низьке дозування ферментного препарату, на відміну від середнього та високого, сприяє більш вищій перетравності сирого жиру в організмі птиці. Так, якщо у гусей 1-ї контрольної групи перетравність сирого жиру склала 52,2 %, то в аналогів 2-ї дослідної групи вона зросла на 12,0 % (р≤0,001) і склала 64,2 %, в гусей 3-ї дослідної групи – на 8,1 % (р≤0,01) і склала 60,3 %, в аналогів 4-ї дослідної групи – на 9,7 % і склала 61,9 % (р≤0,01). Суттєвих відмінностей між групами в перетравності сирої клітковини та БЕР не спостерігалося. Перетравність сирої клітковини перебувала в межах від 29,2 % у гусенят 1-ї контрольної групи, до 31,8 % – в аналогів 4-ї дослідної групи, а перетравність БЕР – від 81,8 % у гусенят 2-ї дослідної групи, до 83,1 % в гусенят 3-ї дослідної групи. Таким чином, на перетравність поживних речовин раціонів гусенят ферментний препарат впливає неоднаково, низьке дозування здебільшого впливає на перетравність сирого жиру, середнє – сирого протеїну, високе дозування – на перетравність сирого протеїну і жиру, проте менше, ніж середнє дозування. Найвище використання азоту в тілі гусенят спостерігається за включення до складу основного раціону ферментного препарату в дозі 250 г на 1 т кормової суміші. Ферментний препарат менше впливає на перетравлення і відкладення в тілі фосфору, водночас найбільше відкладення кальцію в організмі спостерігається за середнього дозування препарату, що вивчається. Низьке дозування ферментного препарату не впливає на підвищення його ретенції в організмі гусенят.
Ключові слова: гуси, ферментний препарат Hemicell®HT, хімічний склад, коефіцієнт перетравності, обмін речовин.
- Баланчук І. М. Практичне застосування ферментів у тваринництві. Птахівництво України і cвіту. 2014. URL:http://market.avianua.com/?p=3958
- Бомко Л. Г. Вплив ферменту целюлази на хімічний склад та біологічну цінність м’язів курчат-бройлерів. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2014. № 1. С. 24–27.
- Борисенко К. Майбутнє кормових ферментів. Наше Птахівництво, 2018. URL:https:// agrotimes.ua/article/majbutne-kormovih-fermentiv/
- Ashour E. A., Abou-Kassem D. E., Abd ElHack M. E., Alagawany M. Effect of Dietary Protein and Tsaa Levels on Performance, Carcass Traits, Meat Composition and Some Blood Components of Egyptian Geese During the Rearing Period. Animals. 2020. 10 (4). 549 p. DOI:10.3390/ani10040549
- Marcin B., Anna T., Marcin T. "Poultry nutrition" Physical Sciences Reviews. Vol. 9. no. 2. 2024. P. 611–650. DOI:10.1515/psr-2021-0122
- Effects of dietary nicotinic acid supplementation on meat quality, carcass characteristics, lipid metabolism, and tibia parameters of Wulong geese / B. Zhang et al. Poultry Science. Vol. 100. Issue 11. 2021. 101430. ISSN 0032-5791, DOI:10.1016/j.psj.2021.101430.
- Chen C. Y., Chen S. W., Wang H. T. Effect of supplementation of yeast with bacteriocin and Lactobacillus culture on growth performance, cecal fermentation, microbiota composition, and blood characteristics in broiler chickens. Asian-Australas J Anim Sci. 2017. 30 (2). P. 211–220. DOI:10.5713/ajas.16.0203
- Effect of feed form and dietary protein level on growth performance and carcass characteristics of growing geese / D. E. Abou-Kassem et al. Poultry Science. Vol. 98. Issue 2. 2019. P. 761–770. ISSN 0032-5791, DOI:10.3382/ps/pey445.
- Effect of yeast peptide dietary supplementation on nutrient digestibility, growth performance, and blood metabolites in geese / H. E. Hang et al. South African Journal of Animal Science. 2022. 52. 5. P. 667–673. DOI:10.4314/sajas.v52i5.10.
- Ho S. Y., Chen Y. H., Yang S. K. Effects of sequential feeding with low- and high-protein diets on growth performances and plasma metabolite levels in geese. Animal. 2015. 9. P. 952–957. DOI:10.1017/S1751731114003267
- Fermented feed regulates growth performance and the cecal microbiota community in geese / J. Yan et al. Poultry Science. Vol. 98. Issue 10. 2019. P. 4673–4684. ISSN 0032-5791, DOI:10.3382/ps/pez169.
- Roles of dietary fibre and ingredient particle size in broiler nutrition / S. K. Kheravii et al. World’s Poultry Science Journal. 2018. 74 (2). P. 301–316. DOI:10.1017/S0043933918 000259
- Effects of feeding fermented Medicago Sativa (plus soybean and Ddgs) on growth performance, blood profiles, gut health, and carcass characteristics of Lande (meat) geese / L. I. Hui et al. Frontiers in Physiology. 2022. 13. 902802. DOI:10.3389/fphys.2022.902802.
- Effect of protease supplementation on the performance and digestibility of broilers / H. R. Muhammad et al. Collection of scientific works "Technology of production and processing of animal husbandry products". 2020. No 1. Р. 15–21. DOI:10.33245/2310-9270-2020-157-1-15-21
- Non-cellulosic polysaccharide content in feed ingredients and ileal and total tract non-cellulosic polysaccharide digestibility in 21- and 42-day-old broilers fed diets with and without added composite enzymes / P. Maharjan et al. Poultry Science. 2019. Vol. 98. Issue 9. P. 4048–4057. ISSN 0032-5791, DOI:10.3382/ps/pez079.
- Effect of Feeding Wet Feed or Wet Feed Fermented by Bacillus licheniformis on Growth Performance, Histopathology and Growth and Lipid Metabolism Marker Genes in Broiler Chickens / A. A. Saleh et al. Animals. 2021.11(1). 83 p. DOI:10.3390/ani11010083
- Singh A. K., Kim W. K. Effects of Dietary Fiber on Nutrients Utilization and Gut Health of Poultry: A Review of Challenges and Opportunities. Animals. 2021.11(1). 181 p. DOI:10.3390/ani11010181
- Lithium in the natural environment and its migration in the trophic chain / O. I. Sobolev et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (2). P. 195–203.
- Digestibility of nutrients by young geese for use of lithium in the composition of fodder / O. I. Sobolev et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (1). P. 1–6.
- Tejeda O., K. Kim W. Role of Dietary Fiber in Poultry Nutrition. Animals. 2021. 11 (2). 461 p. DOI:10.3390/ani11020461
Долучення | Розмір |
---|---|
babenko_2_2024.pdf | 567.46 КБ |