Ви є тут

Забійні і м’ясні якості чистопородних і помісних бугайців української чорно-рябої молочної породи

Прогнозування складу туш великої рогатої худоби має важливе значення як для виробничників, так і для переробників. Комерційна цінність туш пов’язана зі складом їх тканин (співвідношення м’язової, жирової та кісток). В Україні значну частку яловичини отримують від молочних порід. Вступ України до Європейського співтовариства вимагає відповідності національних стандартів оцінювання туш великої рогатої худоби світовим. У статті наведено результати досліджень якісних ознак туш 21-місячних бугайців української чорно-рябої молочної породи та її помісей з голштинською. Забій тварин провели в забійному цеху ФГ «Журавушка» села Калинівки Броварського району Київської області. Різниця між групами бугайців за віком становила до 5 %. Після забою тварин визначили конформацію туш, відповідно до методики EUROP (2008). Згідно з класифікацією JMGA (2000), оцінювали колір м’язової та жирової тканин за використанням кольорової шкали від 1 до 7, а мармуровість m. longissimus dorsi між 12-м та 13-м ребром – за шкалою від 1 до 12. Чистопородні бугайці української чорно-рябої молочної породи мали тенденцію до переваги над помісями за живою і забійною масою. За морфологічним складом туш чистопородні тварини також мали тенденцію до переваги над своїми помісними однолітками за вмістом м’язової тканини, у тому числі вищого та першого сортів. Оцінювання якості туш дослідних тварин за світовими стандартами показало, що 21-місячні бугайці української чорно-рябої молочної породи отримали дещо вищий (на 6,7 %) бал за конформацію (м’ясистістю) туш та мармуровістю (на 12,9 %). Проте у них виявлялася тенденція до меншої (на 14,2 %) товщини жиру-поливу на туші та гірший (на 12,0 %) його розвиток. Практичне значення даних полягає в отриманні знань щодо ознак забою, морфологічного складу та якісних ознак туш тварин молочних порід України, яких відгодовують господарства для забою, що їх використовують у світових практиках для визначення вартості туш.

Ключові слова: конформація, мармуровість, технологічні властивості яловичини, м’ясна продуктивність.

  1. Nogalski Z., Modzelewska-Kapituła M., Tkacz K. Efects of Silage Type and Feeding Intensity on Carcass Traits and Meat Quality of Finishing Holstein– Friesian Bulls. Animals. 2023. 13. 19. Р. 3065–3078. DOI:10.3390/ani13193065.
  2. Commission Regulation (EC). № 1249/2008 of 10 December 2008 laying down detailed rules on the implementation of the Community scales for the classifcation of beef, pig and sheep carcasses and the reporting of prices thereof. URL:https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/9716803a-8887-4956-9877-629031ec7723/language-en.23.11.2018.
  3. JMGA. Beef carcass grading standart. Japan meat grading association. Tokyo, Japan. 2000. URL:https://twinwoodcattle.com/sites/default/fles/publications/201706/TWRA120_Japan_Beef_ Carcass_Grading_Standard.pdf
  4. Ministry for Food, Agriculture, Forestry, and Fisheries (MFAFF). Processing standard for meat products act, Grading, fabrication and cutting of beef carcass. Seoul, Korea: Ministry for Food, Agriculture, Forest and Fisheries. 2007. 82 p.
  5. USDA. United States Standards for Grades of Feeder Cattle. 2001. URL: http://www.ams.usda.gov/ lsg/stand/standards/fedr-cat2000.pdf. Accessed 2/8/ 04.
  6. Meat Standards Australia (MSA). 2015. URL:https://www.mla.com.au/marketing-beef-andlamb/meat-standards-australia/
  7. Statista. Production of Meat Worldwide from 2016 to 2023. URL: https://www.statista.com/statistics/237644/global-meat-production-since-... (accessed on 14 November 2023).
  8. FAO. Meat and Meat Products. URL:https://www.fao.org/3/cc3020en/cc3020en_meat.pdf (accessed on 14 November 2023).
  9. Statista. Export Volume of Beef and Veal Worldwide from 2019 to 2023 by Country. URL:https:// www.statista.com/statistics/617458/beef-and-veal-export-volume-worldwide... (accessed on 14 November 2023).
  10. Soji-Mbongo Z., Mpendulo T. C. Knowledge Gaps on the Utilization of Fossil Shell Flour in Beef Production: A Review. Animals. 2024. 14. 2. Р. 333– 347. DOI:10.3390/ani14020333.
  11. Beef nutritional characteristics, fat profle and blood metabolic markers from purebred Wagyu, crossbred Wagyu and crossbred European steers raised on a fattening farm in Spain / J. M. Vázquez-Mosquera et al. Animals. 2023. 13. 5. Р. 864–883. DOI:10.3390/ani13050864.
  12. Slaughter performances, body composition and carcass traits of indigenous Algerian cattle «Brune de l’Atlas» / D. E. Gherissi et al. Research Square Platform LLC. 2023. Р. 1–22. DOI:10.21203/rs.3.rs-3346136/v1
  13. Body, carcass, and steak dimensions of straightbred Holstein calves and Angus-sired calves from Holstein, Jersey and crossbred beef dams / L. K. Fuerniss et al. Journal of animal science. 2024. 101p. DOI:10.1093/jas/skad358.
  14. Council Regulation (EC) No. 1099/2009 of September 24, 2009 on the protection of animals at the time of death. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_028-09#Text.
  15. Осадча Ю. В. Математичні методи в біології. Київ: ЦП «Компринт», 2021. 609 с.
  16. Growth, carcass and meat quality characteristics of Charolais-sired steers and heifers born to Angus-cross-dairy and Angus breeding cows / L.W. Coleman et al. Meat Sci. 2023. 201. Р. 109178–109185. DOI:10.1016/j.meatsci.2023.109178.
  17. Efects of Slaughter Weight and Muscle Types on Carcass and Meat Quality Characteristics of Holstein Friesian Bulls / R. Kocyigit et al. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society. 2023. 74. 4. Р. 6669–6676. DOI:10.12681/jhvms.31980.
  18. Influence of dietary energy concentration and body weight at slaughter on carcass tissue composition and beef cuts of modern type Fleckvieh (German Simmental) bulls / A. C. Honig et al. Meat science. 2020. 169. Р. 108209–108217. DOI:10.1016/j.meatsci.2020.108209.
  19. Oyan O., Şenyüz H. H., Arköse C. Ç. Comparison of carcass weight and carcass characteristics in some cattle breeds. Research and Practice in Veterinary and Animal Science (REPVAS). 2024. 1. 1. Р. 1–8.
  20. A current review of US beef flavor II: Managing beef flavor / T. G. O’Quinn et al. Meat Science. 2024. 209. 109403. DOI:10.1016/j.meatsci.2023.109403
  21. Efect of the genotype and ageing time on physicochemical parameters of skeletal muscles in young bulls fattened in a semi intensive system / P. Stanek et al. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica. 2023. 22. 2. Р. 3–16.
  22. The yield of adipose tissue and by-products in the course of the slaughter of inbred and outbred bulls of the Ukrainian beef breed / A. Ugnivenko et al. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2022. 16. Р. 307–319. DOI:10.5219/1758.
  23. The expressiveness of meat forms of cattle depending on the content of adipose tissue under the skin and between the muscles / A. Ugnivenko et al. Рotravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2023. 17. Р. 997–1008. DOI:10.5219/1869.
  24. Grass-based fnishing of early-and late-maturing breed bulls within suckler beef systems: Performance, proftability, greenhouse gas emissions and feed-food competition / M. McGee et al. Livestock Science. 2024. 279. 105392. DOI:10.1016/j.livsci.2023.105392.
ДолученняРозмір
PDF icon kruk_1_2024.pdf1.99 МБ