Ви є тут

Аналіз та тенденції організації харчування військовослужбовців у різних країнах світу

Стан харчування військовослужбовців є однією із основних ознак, які визначають боєздатність військового контингенту, особливо в умовах розгорнутого широкомасштабного вторгнення росії на територію нашої країни. Високі фізичні і морально-психологічні навантаження, з якими зіштовхуються військовослужбовці при виконанні службово-бойових завдань, призводять, у першу чергу, до суттєвого зростання потреб організму в есенціальних речовинах, таких як вітаміни та мінеральні речовини. Для підтримання високого рівня боєздатності, фізичного, емоційного стану військовослужбовців та виконання службово-бойових завдань необхідне забезпечення особового складу повноцінним харчуванням у польових умовах з відривом від баз постачання. Згідно з метою роботи, у статті проведено науковий аналіз та висвітлення сучасного стану харчування військовослужбовців ЗСУ порівняно з арміями передових країн світу, відповідно до чинних законодавчо-нормативних документів. Показано, що Норма № 10, яка використовується військовослужбовцями ЗСУ у польових умовах, містить м’ясні та м’ясо-рослинні консерви, які готові для споживання, а у Нормі № 15 є страви, що готові до вживання (галети, сухарі, джем, мед, спеції). Крім того, для військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь у бойових операціях, розроблено посилений сухий пайок з сухофруктами, шоколадом чорним; готовою до вживання м’ясною стравою та кавою розчинною. Проведено аналіз продовольчого забезпечення особового складу в арміях різних країн світу та розглянуто принципи їх формування. З'ясовано, що харчові раціони для військовослужбовців ЗСУ відповідають чинним фізіологічним нормам за показниками енергетичної цінності і не поступаються зарубіжним, але проведений аналіз їх складу показав відсутність молочних продуктів, овочів, фруктів та страв для вегетаріанців. Для урізноманітнення пайків запропоновано використовувати продукти підвищеної харчової цінності, збагачені функціональними інгредієнтами.

Ключові слова: військовослужбовці, армія, раціони харчування, сухпайок, харчові продукти, енергетична цінність.

  1. Сімахіна Г. О., Стеценко Н. О., Гойко І. Ю. Принципи розроблення харчових продуктів, адекватних нутритивним потребам: матеріали ІХ міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності» Київ, 10 грудня 2020 р. НУХТ, 2020. С. 15–17.
  2. Сімахіна Г. О., Стеценко Н. О., Науменко Р. Ю. Наукове обґрунтування вибору нутрієнтів, адекватних потребам людини: proceedings of XХХVII International scientifc conference «Scientifc look at the present». Morrisville: Lulu Press., 2018. С. 9–12.
  3. Karl J. P., Margolis L. M., Fallowfeld J. L. Military nutrition research: Contemporary issues, state of the science and future directions. Eur J Sport Sci. 2022. 22 (1). Р. 87–98. DOI:10.1080/17461391. 2021.1930192
  4. Nichev N. Evaluation of the Nutrition of the Bulgarian Army Military Personnel During the Preparation for Participation in Expeditionary Operations. Scientifc Bulletin. 2017. Vol. XXII. No 2 (44). Р. 256–267. DOI:10.18768/ijaedu.593873
  5. Forys-Donahue K. L., Brooks R. D., Beymer M. R., Pecko J. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition, 2020. 23 (17). P. 3059–3066с. DOI:10.1017/S1368980020001238
  6. Dietary intake in relation to military dietary reference values during army basic combat training; a multi-center, cross-sectional study / L.J. Lutz et al. Military Medicine. 2019. 184 (3–4). P. 223–230. DOI:10.1093/milmed/usy153
  7. Савицький В. Л., Депутат Ю. М., Іванько О. М., Горішна О. В. Досвід застосування індивідуальних раціонів харчування військовослужбовців: реалії та перспективи. Сучасні аспекти військової медицини: зб. наук. пр. 2020. Т. 27. № 2. С. 76–84. DOI:10.32751/2310-4910-2020-27-29
  8. Sotelo-Díaz I., Blanco-Lizarazo C. M. A systematic review of the nutritional implications of military rations. Nutr Health. 2019. 25 (2). P. 153–161. DOI:10.1177/0260106018820980
  9. Товма Л. Ф. Особливості комплектування повсякденних наборів сухих продуктів для військовослужбовців у екстремальних умовах бойових дій. Теоретичні та практичні аспекти забезпечення розвитку фінансово-економічних систем в умовах трансформаційних змін: зб. тез доп. міжвуз. наук.-практ. конф., м. Харків, 10 листоп. 2022 р. Харків, 2022. С. 169–172.
  10. Гігієнічна оцінка та вимоги до індивідуальних пайків харчування військовослужбовців країн НАТО та ЗСУ / В.В. Чорна та ін. Modern aspects of science. 28- th volume of the international collective monograph. 2023. С. 489–508.
  11. Норми харчування військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 «Офіційний вісник України», 2002 р., № 14, ст. 739; Редакція від 06.03.2024, підстава – 172-2024-п).
  12. Лотоцька-Дудик У. Б., Крупка Н. О., Чорна В. В. Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України. Науковий вісник Ужгородського університету. Медицина. 2023. Вип. 1 (67). С. 89–94. DOI:10.32782/2415-8127.2023.67.16
  13. Раціони добового польового набору продуктів – ДПНП-Р. Технічні умови ТУ У 10.8- 00034022-201:2018. [Чинний від 04.10.18.]. Міністерство оборони України, 2018. 45 с. URL:https://www. mil.gov.ua/content/ddz/TY2018/tusp.
  14. Наказ Міністерства оборони України від 29.04.2020 № 140 "Про затвердження Порядку застосування Каталогу продуктів харчування". URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20
  15. Вимоги до новітніх індивідуальних раціонів харчування військовослужбовців ЗС України та країн НАТО / В. В. Чорна та ін. Український журнал військової медицини, 2023. Т. 4. 1. С. 83–93. DOI:10.46847/ujmm.2023.1(4)-083
  16. Товма Л. Ф., Морозов І. Є., Касьянов І. В., Мясников О. В. Обґрунтування необхідності формування бойових сухих пайків і раціонів харчування для забезпечення сил сектору безпеки і оборони України. Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України. 2023. Вип. 2 (42). С. 113–118. DOI:10.33405/2409-7470/2023/2/42/293391
  17. Moody S. M. Feeding the US Military: The Development of Military Rations. In: Meiselman, H. (eds) Handbook of Eating and Drinking. Springer, Cham. 2019. Р. 1–14. URL:https://link.springer.com/ referenceworkentry/10.1007/978-3-319-75388-1_76-1
  18. NATO standard AMedP-1.11 Requirements of individual operational rations for military USE. 2019. URL: NATO standard amedp-1.11 requirements of individual operational rations for military use.
  19. Сухпай різних армій світу: де годують краще? URL:https://patriotshop.com.ua/ua/blog/2017/ 10/05/suhpay
  20. Nutrition Science and Food Standards for Military Operations (Nutrition et normes d’alimentation pour les opérations militaires). Final Report of RTO Task Group. URL:natorto.cbw.pl/uploads/2010/3/TRHFM-154-ALL.pdf.
  21. Сухий пайок США. URL:https://blackeagle. com.ua/news/3449/
  22. Сухий пайок армії Великої Британії. URL:https://www.mreinfo.com/international-rations/british24-hour-ration-packs\
  23. The only ofcial licensed sales of genuine British Army Ration Packs. Vestey Foods Groups. U. K. 2008. URL:http://rations.vesteyfoods.com.
  24. Ahmed M., Mandic I., Lou W., L`Abbe M. R. Comparison of dietary intakes of Canadian armed forces personnel consuming feld rations in acute hot, cold, and temperate conditions with standardized infantry activities. Mil med res. 2019. 16. 6 (1). 26 p. DOI:10.1186/s40779-019-0216-7
  25. Ahmed M., Mandic I., Desilets E., L`Abbe M. Energy balance of Canadian armed forces personnel during an arctic-like feld training exercise. Nutrients. 2020. 2. 12 (6). 1638 p. DOI:10.3390/nu12061638
  26. Dietary Intakes From Ad Libitum Consumption of Canadian Armed Forces Field Rations Compared With Usual Home Dietary Intakes and Military Dietary Reference Intakes / M. Ahmed et al. Mil Med. 2023. 188 (1–2) Р. 205–213. DOI:10.1093/milmed/usab222
  27. All about French army rations. URL:https://www.freezedriedandco.com/all-about-french-armyrations-p-11655
  28. Сухпайки для вегетаріанців почали тестувати в ЗСУ. URL:https://www.unian.ua/society/ vegetarianski-suhpayki-dlya-zsu-u-viysku-otrimalitestovi-zrazki-video-12129720.html
  29. Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії: наказ МОЗ від 03.09.2017 № 1073. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#n14.
  30. Сімахіна Г. О., Гойко І. Ю., Стеценко Н. О. Функціональна композиція для збагачення харчових продуктів спеціального дієтичного споживання (для військовослужбовців): пат. № 115799 A23J 1/20, A23L 33/10 – 2015 08678.– заяв. 08.09.2015; Опуб. 26.12.2017. Бюл. №. 24.
  31. Сімахіна Г. О., Гойко І. Ю., Стеценко Н. О. Розроблення функціональної композиції для збагачення спеціальних харчових продуктів для спецконтингентів: авторське право на твір № 95825; Дата реєстрації авторського права 06.02.2020р. Бюл. № 57. С. 297–298.
  32. Сімахіна Г. О., Гойко І. Ю., Стеценко Н. О. Cухий білково-рослинний напівфабрикат з молочної сироватки багатофункціонального призначення для збагачення харчових продуктів спеціального дієтичного споживання (для військовослужбовців): пат. № 116244 A23C 21/08 (2006.01) – 2015 11353.– Заяв. 18.11.2015; Опуб. 26.02.2018, Бюл. № 4.
  33. Стеценко Н. О., Сімахіна Г. О., Гойко І. Ю. Обґрунтування складу м’ясо-рослинних консервів для військовослужбовців. Науковий журнал Logos. Мистецтво наукової думки. 2019. № 2. С. 86–89.
ДолученняРозмір
PDF icon goyko_1_2024.pdf464.3 КБ