Ви є тут

Конопляна сировина: нові перспективи для харчової промисловості

У статті розглянуто сучасні тенденції вирощування та технології перероблення технічних конопель, вирощених в Україні. Проаналізовано нормативно-технічну документацію, що регламентує використання продукції з технічних конопель у харчовій промисловості. Проведено порівняльний аналіз жирнокислотного складу різних видів олії, зокрема конопляної. Доведено особливу цінність конопляної олії для людини завдяки вмісту поліненасичених жирних кислот та жиророзчинних вітамінів. Конопляна олія є багатим і збалансованим джерелом лінолевої (Омега-6), альфа-ліноленової (Омега-3) жирних кислот. Вплив цих двох поліненасичених жирних кислот на здоров’я людини полягає в протизапальних, антитромботичних, антиаритмічних та гіполіпідемічних властивостях. Конопляна олія також містить значну кількість токоферолів, які виявляють антиоксидантну активність. Вітчизняними селекціонерами виведені високопродуктивні сорти конопель ЮСО 31, Гляна, Вікторія, Зоряна, Ніка із вмістом тетрагідроканабінолу, близьким до нуля. Використання насіння конопель у харчовій промисловості обмежене його поганими характеристиками за деякими функціональними показниками, тому проведено порівняльний аналіз методів оброблення, розроблених для покращення цих властивостей. Зазвичай насіння промислових конопель розглядають як відходи виробництва та використовують здебільшого як корм для тварин. Як прямий компонент або добавку для харчових продуктів насіння конопель, яке не містить глютену, використовують лише останніми роками. Крім того, описано технології виготовлення харчових продуктів, які містять конопляну сировину. Стаття спрямована на узагальнення хімічного складу, поживної цінності та потенційної користі для здоров'я насіння конопель за даними досліджень in vitro та in vivo.

Ключові слова: коноплі, олія, насіння, харчова промисловість.

  1. Zhou Y., Wang S., Lou H., Fan P. Chemical constituents of hemp (Cannabis sativa L.) seed with potential anti-neuroinflammatory activity. Phytochemistry Letters. 2018. № 23 Р. 57–61. Doi:https://doi.org/10.1016/j. phytol.2017.11.013.
  2. A review of hemp as food and nutritional supplement/ P. Cerino et al. Cannabis and Cannabinoid Research. 2021. № 6:1. Р. 19–27. Doi:https://doi.org/ 10.1089/can.2020.0001.
  3. Crimaldi M., Faugno S., Sannino M., Ardito L. Optimization of Hemp Seeds (Canapa Sativa L.) Oil Mechanical Extraction. Сhemical engineering transactions. 2017. № 58. Р. 373–378. Doi:https://doi.org/10.3303/ CET1758063
  4. Сова Н.А., Луценко М.В.,Терещенко Т.В. Дослідження технологічних властивостей обрушеного насіння промислових конопель. Аграрна наука та освіта в ХХІ столітті: проблеми, перспективи та інновації. 17 – 18 травня 2018 року, м. Ніжин. 2018. № 9. С. 248–253. URL:http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/ handle/123456789/1322
  5. Charlebois S., Music J., Sterling B., Somogyi S. Edibles and Canadian consumers’ willingness to consider recreational cannabis in food or beverage products: A second assessment. Trends in Food Science & Technology. 2020. № 98. Р. 25–29. Doi:https://doi.org/10.1016/j. tifs.2019.12.025
  6. Hemp seed (Cannabis sativa L.) enriched pasta: Physicochemical properties and quality evaluation/ D. Teterycz et al. Plos one. 2021. Vol. 3. e0248790. Doi:https:// doi.org/10.1371/ journal.pone.0248790
  7. Бойко Г., Тіхосова Г., Кутасов А. Технічні коноплі: перспективи розвитку ринку в Україні. Товари і ринки. 2018. №. 1. С. 110–120. URL:http://tr.knute.edu.ua/ files/2018/ 01(25)/11.pdf
  8. Марченко Ж. Ю. Напрями використання коноплепродукції у світі. Луб'яні та технічні культури. 2015. №. 4. С. 159–165. URL:http://nbuv.gov.ua/ UJRN/ znpilk_2015_4_24.
  9. Божко Н.В., Тищенко В.І., Пасічний В.М., Божко С.Б. Перспективи використання конопляних продуктів для виробництва крафтових м’ясних виробів. Food chemistry. Modern methods for production of food, food additives and packaging materials. 2020. 60 p. URL:http:// ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/ 55575
  10. Sova N., Lutsenko M., Korchmaryova A., Andrusevych K. Research of physical and chemical parameters of the oil obtained from organic and conversion hemp seeds varieties Hliana. Ukrainian food journal. 2018. Vol. 7 (1). Р. 244–252. Doi:https://doi.org/10.24263/2304- 974X-2018-7-2-7
  11. Malomo S.A., Aluko R.E. A comparative study of the structural and functional properties of isolated hemp seed (Cannabis sativa L.) albumin and globulin fractions. Food Hydrocolloids. 2015. Vol. 43. Р. 743–752. Doi:https://doi. org/10.1016/j.foodhyd.2014.08.001
  12. McClements D.J. Enhancing efficacy, performance, and reliability of cannabis edibles: Insights from lipid bioavailability studies. Annual review of food science and technology. 2020. Vol. 11. Р. 45–70. Doi:https://doi. org/10.1146/ annurev-food-032519-051834
  13. Devi V., Khanam S. Comparative study of different extraction processes for hemp (Cannabis sativa) seed oil considering physical, chemical and industrial‐scale economic aspects. Journal of Cleaner Production. 2019. Vol. 207. P. 645–657. Doi:https://doi.org/10.1016/j.jclepro. 2018.10.036
  14. Polyunsaturated fatty acids and their potential therapeutic role in cardiovascular system disorders – A review/ E. Sokoła‐Wysoczańska et al. Nutrients. 2018. Vol. 10. 1561p. Doi:https://doi.org/10.3390/nu10101561
  15. Юфрякова К.М., Бессараб Т. В., Мельник О.Ю. Використання продутків переробки коноплі у виробництві хлібобулочних виробів. Актуальные научные исследования в современном мире. 2020. № 10–1. С. 135–140. URL:https://elibrary.ru /item.asp?id=44275523
  16. Nutraceutical potential of hemp (Cannabis sativa L.) seeds and sprouts/ S. Frassinetti et al. Food Chemistry. 2018. Vol. 262. P. 56–66. Doi:https://doi.org/10. 1016/j. foodchem.2018.04.0
  17. Журавлева Л.А., Журавлев А.П., Терехов М.Б. Конопляное масло и его использование в хлебопечении. Журнал хранение и переработка зерна. 2012. № 5. С. 51– 53.
  18. King J.W. The relationship between cannabis/hemp use in foods and processing methodology. Current Opinion in Food Science. 2019. Vol. 28. Р. 32–40. Doi:https://doi.org/10. 1016/j.cofs.2019.04.007
  19. Farinon B., Molinari R., Costantini L., Merendino N. The seed of industrial hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition. Nutrients. 2020. 12(7). Р. 19–35. Doi:https://doi. org/ 10.3390/nu12071935
  20. Hayit F., Hülya G.Ü.L. The importance of cannabis and its use in bakery products. Electronic letters on science and engineering. 2020. Vol. 16 (1). Р. 17–25. URL:https:// dergipark.org.tr/en/pub/else/issue/55176/701464
  21. Gordiienko L., Tolstykh V., Avetisian K. The effect of plant proteins on the formation of structural and rheological properties of nougat. Food science and technology. 2020. Vol. 14. Issue 4. P. 43–51. Doi:https://doi.org/10.15673/fst. v14i4.1914
  22. Leonard W., Zhang P., Ying D., Fang Z. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2020. Vol. 19. P. 282–308. Doi:https://doi. org/10.1111/1541-4337.12517
  23. Guang H., Wenwei C. Application of Powder of Whole Cannabis Sativa Seeds for Preparing Functional Food with Adjuvant Therapy of Lowering Blood Fat. China Patent, no. 100998414 B.; 2010. URL:https://patents.google.com/ patent/CN100998414B/en.
  24. Berghofer E., Pollmann K., Traby M., Frenkenberger C. Method for Producing Hemp Milk. Canada Patent. no. 2505350 C.; 2012. URL:https://patents.google.com/patent/ CA2505350C /en.
  25. Фалендиш, Н.О., Зінченко І.М., Блаженко М.С. Особливості виробництва органічного хліба з використанням конопляного борошна. Харчова промисловість. 2019. № 25. С. 7–13. URL:http://dspace.nuft.edu.ua/ jspui/ handle/123456789/30251
  26. Teterycz D., Sobota A., Przygodzka D., Łysakowska P. Hemp seed (Cannabis sativa L.) enriched pasta: Physicochemical properties and quality evaluation. PLoS ONE. 2021. 16(3): e0248790. Doi:https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0248790
  27. Буяльська Н.П., Гуменюк О.Л., Денисова Н.М., Челябієва В.М. Підвищення харчової цінності хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів. Чернігів. 2020. 122 с.
  28. Українець А.І., Поліщук Г.Є., Калініна Г.П., Рибак О.М. Спосіб виробництва морозива з комбінованим складом: пат. № 82966 Україна, A23G 9/04.; № 200707145; заявл. 25.06.2007; опубл. 26.05.2008. Бюл. № 10.
ДолученняРозмір
PDF icon rol_1_2021.pdf410.97 КБ