Ви є тут

Сучасний стан і тенденції розвитку рибництва в Україні та світі

Проведено аналіз сучасного стану і тенденцій розвитку рибного господарства України та світу за 1996–2020 роки. Висвітлено зміни у добуванніводних біоресурсів, розглянуто показники операцій експорту–імпорту продукції галузі та споживання водних ресурсів населенням. Визначено основніперспективи та бажані стратегії розвитку рибного господарства.Регламентування об’ємів вилову, контроль за станом окремих промислових об’єктів, раціональне екологічно збалансоване функціонування аквакультурних та марикультурних господарств залишається актуальним длястабільного забезпечення споживачів рибою, ракоподібними та іншими морепродуктами.Аналіз тенденцій розвитку галузі показує, що найближчим часом більшу частину рибних запасів у світі будуть виловлювати у сталих об’ємах. Узв’язку з цим аквакультурі доведеться задовольняти різницю між пропозицією дикої риби та попитом зростаючого населення планети. З іншого боку,розвиток аквакультури висуває низку питань, пов’язаних з ресурсами, яківона потребує, та загрозами впливу зовнішніх чинників, зокрема хвороб,пов’язаних зі зміною клімату.Конкуренція технологій у межах сталого розвитку аквакультури сприяєудосконаленню замкнутих рециркуляційних систем, робота яких не залежить від кліматичних умов. Вони також забезпечують отримання рибопосадкового матеріалу у ранні терміни та довели свою ефективність за вирощування цінних видів риб: осетрових, сомових, тиляпій, лососевих.Світовий досвід доводить, що для вирощування риби в господарствахмарикультури оптимальним є облаштування великих садків, віддалених відберега.Обгрунтовано, що нині одним із стабільних способів отримання воднихбіоресурсів в Україні є вирощування гідробіонтів у внутрішніх водоймах.Передбачається, що найближчим часом саме у цьому секторі буде зосереджено потенціал нарощування рибної продукції і використання кормів.

Ключові слова: аквакультура, марикультура, рибне господарство, воднібіоресурси, риба, молюски, ракоподібні.

 

  1. ФАO. 2018. Cостояние мирового рыболовства иаквакультуры 2018 – Достижение целей устойчивого развития. Рим. Лицензия: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
  2. Вдовенко Н. М. Державне регулювання розвиткуаквакультури в Україні: пріоритети та реалії. Інвестиції:практика та досвід. Київ, 2012. № 8. С. 105–107.
  3. Попова О.Л. Статистика та економіка рибногогосподарства в Україні. Статистика України. 2017. № 3.С. 13–19. URL:http://nbuv.gov.ua/ UJRN/su_2017_3_4.
  4. Миськовець Н. П. Аналіз сучасного стану та перспективи розвитку рибного господарства України. БізнесІнформ. 2020. № 3. C. 104–111. DOI:10.32983/2222-4459-2020-3-104-111
  5. Михальчишина Л., Синенок І. Стратегічні напрями розвитку аквакультури в Україні. Біоекономіка тааграрний бізнес. 2020. Т. 11. № 2. С. 72–85.
  6. Чемерис В.А., Душка В.І., Максим В.Л. Стан таперспективи розвитку аквакультури в Україні. Науковийвісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького.Економічні науки. 2016. Т. 18. № 2. С. 169–175.
  7. Богерук А. К., Луканова И. А. Мировая аквакультура: научное издание. Москва, 2010. 364 c.
  8. Трофимчук А.М., Трофимчук М.І. Сучасний станта перспективи розвитку марикультури в Світі та в Укра їні. Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, факториросту: матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Екологія, охорона навколишнього середовища тазбалансоване природокористування: освіта-наука-виробництво, 30 жовтня 2020. Біла Церква. С. 20–22.
  9. Трофимчук А.М. Розвиток органічної аквакультури в Європі. Аграрна освіта та наука: досягнення, роль,фактори росту: матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Інноваційні технології в агрономії,агрохімії та екології, 27-28 вересня 2018. Біла Церква. С.12–14.
  10. Борн Д. Рибна ферма. National Geographic. 2014.№ 6 (15). С. 64–84.
  11. Гринжевский Н. В. Приоритетные направленияпресноводной аквакультуры в Украине. Пресноводнаяаквакультура в Центральной и Восточной Европе: достижения и перспективы: мат. междунар. научно-практ.конференции (18-21 сентября 2000 г.). Киев, 2000. С. 3–9.
  12. Дымань Т.Н., Шевченко С.И., Берзина С.В.Новые тенденции в питании человека. К.: Гнозис, 2007.76 с.
  13. Загороднюк О. В. Перспективи розвитку вітчизняного ринку риби. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2011. № 1. С. 135–138.
  14. Кваша С. М., Вдовенко Н. М. Світові тенденціїрозвитку ринку продукції аквакультури і місце Українина ньому. Економіка ринкових відносин. Київ, 2011. №(7). С. 54–62.
  15. Кіщак І. Т., Корнєва Н. О., Новіков О. Є. Стратегічні імперативи розвитку рибопродуктового комплексудержави. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2014.Вип. 3. С. 5–17.
  16. Рынок живой рыбы в Украине. Рыбоводство.08/11/2019 АПК-Земля, Статистика. URL:https://zet.in.ua/statistika-2/rynok-zhivoj-ryby-v-ukraine rybovodstvo/
  17. Споживання продуктів харчування в домогосподарствах (1999-2020). Державна служба статистики України. URL:http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/gdvdg/sphd/sphd_ 20ue.xls
  18. Миськовець Н. П. Аналіз сучасного стану таперспективи розвитку рибного господарства України.Бізнес Інформ. 2020. № 3. С. 104–111. URL:http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2020_3_15
  19. Гарнаженко Ю. А. Аналіз імпорту рибо- та морепродуктів в Україні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені. С. З. Ґжицького. Львів, 2014. Т. 16. № 2(59). ч. 3. С. 275–280.
  20. Ідентифікація небезпечних чинників під часвирощування райдужної форелі в умовах замкнутоговодопостачання/ Н.Є. Гриневич та ін. Науковий вісникЛьвівського національного університету ветеринарноїмедицини та біотехнологій імені. С. З. Ґжицького. Львів,2017. Т. 19. № 78. С. 48–52.
  21. Гриневич Н. Є. Особливості використання біофільтрів з різними типами наповнювача в установкахзамкнутого водопостачання в аквакультурі. Науковийвісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені. С. З. Ґжицького.Львів, 2016. Т. 18. № 3 (70). С. 57–61.
  22. Гриневич Н. Є., Димань Т. М. Сезонні зміни гідрохімічних показників води за використання установокзамкнутого водопостачання для вирощування райдужноїфорелі. Науковий вісник ветеринарної медицини. БілаЦерква, 2016. Вип. 2 (130). С. 33–39.
  23. Акципетрова Е. О., Бурладинова А. А, Есипова Т. И. Производство продуктов животноводства КодексАлиментариус / пер. с англ. Москва, 2007. 230 с.

 

 

 

 

ДолученняРозмір
PDF icon trofymchuk_2_2021.pdf911.62 КБ