Ви є тут
Ефективність застосування ферментного препарату Hemicell® HT за вирощування молодняку гусенят
Сільськогосподарська водоплавна птиця має певні біологічні особливості: інтенсивний метаболізм та швидкий ріст, скороспілість та значний потенціал відтворення, високу температуру тіла, а також стійкість до багатьох інфекційних захворювань. Наведено результати експериментального дослідження впливу екзогенного ферментного препарату Hemicell® HT (1 кг містить діючої речовини β-маннази – 160х106 од.) на продуктивні якості молодняку помісних гусенят шадринської та італійської порід. Для реалізації поставленої мети сформовано чотири дослідних групи гусенят: 1 група – контрольна, 2, 3, 4 – дослідні, яким у складі повнораціонної кормової сумішки згодовували ферментний препарат Hemicell® HT – для другої дослідної групи – 150 г, для третьої – 250 г і для четвертої дослідної групи – 310 г на 1 тонну корму. Встановлено, що введення до раціону молодняку гусей екзогенного ферментного препарату Hemicell® у зазначених вище дозах суттєво впливає на інтенсивність росту молодняку та обмінні процеси в їх організмі. Якщо наприкінці першої декади найбільш позитивний вплив на організм виявили низьке і високе дозування ферментного препарату (птиця 2-ї і 4-ї груп), в результаті чого порівняно з аналогами 1 контрольної групи, різниця в середньодобовому прирості становила 3,4 і 2,8 г (р<0,001), то середнє дозування ферментного препарату в аналогів 3-ї дослідної групи забезпечило відмінність лише в 1,1 г (р<0,01). Однак до кінця першого періоду вирощування (до 21 доби) найбільший середньодобовий приріст спостерігається у гусей 3-ї дослідної групи порівняно з аналогами контрольної, 2-ї та 4-ї дослідних груп. Так, якщо у гусей 1-ї контрольної групи середньодобовий приріст становив 43,1 г, то у аналогів 2-ї групи цей показник був вищим на 2,6 г (р<0,01), 3-ї – на 5,1 та 4-ї – на 3,6 г (р<0,001). Ця закономірність збереглася до кінця досліду, причому з достовірними відмінностями у гусенят 3-ї дослідної групи порівняно з контролем, у віці 31 доби - на 9,7 г (р<0,01), 41 доби – 10,1 г (р<0,05), 66 доби – на 9,2 г (р<0,05). У гусей 2-ї та 4-ї груп упродовж одного вікового періоду середньодобовий приріст був вищим, ніж в аналогів контрольної групи, проте не мав достовірних відмінностей. Зрештою загалом за дослід, середньодобовий приріст гусенят 1-ї контрольної групи становив 59,9 г, у 2-ї дослідної групи він був вищим на 3,1 г (р<0,01), або на 5,2 %, у 3-ї – на 6,6 г (р<0,001), або на 11 % і в 4-ї групи – на 4,2 г (р<0,001), або на 7,0 % порівняно з аналогічним показником контролю. Використання ферментного препарату позитивно вплинуло на організм гусенят, що дало змогу на вищому рівні реалізувати генетичний потенціал продуктивності гусенят в усіх дослідних групах, однак найбільша інтенсивність росту спостерігалася у 3-ї дослідної групи гусей.
Ключові слова: гуси, шадринська порода, італійська порода, ферментний препарат, Hemicell® HT, приріст, жива маса.
- Баланчук І. М. Практичне застосування ферментів у тваринництві. Птахівництво України і cвіту. 2014. URL:http://market.avianua.com/?p=3958
- Бомко Л. Г. Вплив ферменту целюлази на хімічний склад та біологічну цінність м’язів курчат-бройлерів. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2014. № 1. С. 24–27.
- Борисенко К. Майбутнє кормових ферментів. Наше Птахівництво, 2018. URL:https://agrotimes.ua/ article/majbutne-kormovih-fermentiv/
- Бородай В. П., Сахацький М. І., Ветрійчук А. І., Мельник В. В. Технологія виробництва продукції птахівництва: підручник. Вінниця: Нова Книга, 2006. 360 с.
- Фіалович Л., Кирилів І., Паскевич Г. Вирощування гусей з використанням нетрадиційних добавок у комбікорми. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Сільськогосподарські науки. 2018. 20 (84). С. 127–130. DOI:10.15421/nvlvet8423
- Effect of Dry and Wet Feed on Growth Performance. Carcass Traits, and Apparent Nutrient Digestibility in Geese / Z. L. Liu et al. Journal of Applied Poultry Research. 2019. Vol. 28. Issue 4. P. 1115–1120. DOI:10.3382/japr/pfz074
- Dobos Á., Bársony P., Posta J., Babinszky L. Effect of different lysine-metabolized energy ratio on performance of meat-type geese. Acta Agraria Debreceniensis. 2017. 73. P. 39–42. DOI:10.34101/ actaagrar/73/1624
- Dobos Á., Bársony P., Posta J., Babinszky L. Effect of feeds with different crude fber content on the performance of meat goose. Acta Agraria Debreceniensis. 2019. 2. P. 5–8. DOI:10.34101/actaagrar/2/3670
- Effect of Dietary Ramie Powder at Various Levels on the Growth Performance, Meat Quality, Serum Biochemical Indices and Antioxidative Capacity of Yanling White Geese / Ch. Fengming et al. Animals. 2022. 12 (16). 2045 p. DOI:10.3390/ani12162045
- Effects of straw fodder with low zinc level and adding phytase on growth performance, tibia development and antioxidant capacity of Wulong geese aged from 5 to 16 weeks / G.E., WenHua et al. Chinese Journal of Animal Nutrition. 2017. 29. 7. P. 2357–2365.
- Effect of β-Mannanase (Hemicell®) on Growth Performance andImmunity ofJapanese quail / H. Genedy et al. Benha Veterinary Medical Journal. 2018. 34 (9). P. 84–111. DOI:10.21608/ BVMJ.2018.29415
- Gut microbiota correlates with fber and apparent nutrients digestion in goose / L. Guojun et al. Poultry Science. 2018. Vol. 97. Issue 11. P. 3899–3909. DOI:10.3382/ps/pey249
- Fermented feed regulates growth performance and the cecal microbiota community in geese / Y. Junshu et al. Poultry Science. 2019. Vol. 98. Issue 10. P. 4673–4684. DOI:10.3382/ps/pez169
- Khalid Al. Q., AlJohny B. O., Wainwright M. Antibacterial effects of pure metals on clinically important bacteria growing in planktonic cultures and bioflms. African Journal of Microbiology Research. 2014. 8 (10). P. 1080–1088. DOI:10.15587/2313-8416.2016.58827
- Plouhinec L., Neugnot V., Lafond M., Berrin J.-G. Carbohydrate-active enzymes in animal feed. Biotechnology Advances. 2023. Vol. 65. DOI:10.1016/j.biotechadv.2023.108145
- NabipourAfrouzi H., Rezaei M., Taghizadeh V. Effect of guar meal and Hemicell enzyme on performance and carcass characteristics in broiler chicks. Animal Production Research. 2016. Vol. 4 (4). P. 75–87.
- 1-Deoxynojirimycin from mulberry leaves changes gut digestion and microbiota composition in geese / Q. Hou et al. Poultry Science. 2020. Vol. 99. Issue 11. P. 5858–5866. DOI:10.1016/j.psj.2020.07.048
- Safety and efcacy of Hemicell® HT (endo‐1,4‐β‐d‐mannanase) as a feed additive for chickens for fattening, chickens reared for laying, turkey for fattening, turkeys reared for breeding, weaned piglets, pigs for fattening and minor poultry and porcine species / G. Rychen et al. EFSA Journal [Internet]. Wiley. 2017. 15 (1). DOI:10.2903/j.efsa.2017.4677
- Lithium in the natural environment and its migration in the trophic chain / O.I. Sobolev et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (2). P. 195–203.
- Prebiotics and the poultry gastrointestinal tract microbiome / S.C. Ricke et al. Poultry Science. 2020. Vol. 99. Issue 2. DOI:10.1016/j.psj.2019.12.018
- Effects of fermented feed on growth performance and intestinal microorganisms of Hebei meat geese / Y. Sun et al. Pakistan J. Zool. 2022. P. 1–13. DOI:10.3389/fvets.2023.1284523
- Comparative characterization of bacterial communities in geese fed all-grass or high-grain diets / Q. Xu et al. PLoS One. 2017. 12 (10). DOI:10.1371/ journal.pone.0185590
- Fermented feed regulates growth performance and the cecal microbiota community in geese / J. Yan et al. Poult Sci. 2019. 98 (10). P. 4673–4684. DOI:10.3382/ps/pez169
- Linoleic acid on growth performance, slaughter performance, meat quality and nutrient availabilities of meat geese aged from 5 to 16 weeks / Y. Y. Zhang et al. Chin. J. Anim. Nutr. 2016. 28. P. 3473–3482.
Долучення | Розмір |
---|---|
babenko_1_2024.pdf | 555 КБ |